Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė Pietų Afrikos kovos su apartheidu didvyris Ahmedas Kathrada

Eidamas 88-uosius metus Johanesburge antradienį mirė vienas iškiliausių Pietų Afrikos kovos su apartheidu aktyvistų, artimas Nelsono Mandelos bendražygis jo ilgoje kovoje su baltųjų mažumos valdymu Ahmedas Kathrada, pranešė jo labdaros fondas.
Ahmedas Kathrada
Ahmedas Kathrada / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Kathrada buvo tarp asmenų, kurie buvo teisiami ir pasiųsti už grotų kartu su N.Mandela per 1964 metų Rivonijos teismo procesą, sulaukusį didžiulio tarptautinio dėmesio ir išryškinusį rasistinio apartheido režimo brutalią teisinę sistemą.

A.Kathrada mirė Johanesburgo ligoninėje po trumpos ligos, kuri jį užklupo po smegenų operacijos.

Aktyvistas už grotų praleido 26 metus ir 3 mėnesius, iš jų 18 metų – Robeno saloje.

Kai baigėsi apartheidas, A.Kathrada 1994–1999 metais buvo prezidento N.Mandelos parlamentinis patarėjas pirmoje Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) vyriausybėje.

„Tai didžiulė netektis ANC, platesniam išlaisvinimo judėjimui ir visai Pietų Afrikai“, – rašoma Ahmedo Kathrados fondo vadovo Neeshano Baltono paskelbtame pareiškime.

„Kathy“ įkvėpė milijonus žmonių skirtinguose pasaulio kampeliuose“, – pažymima pareiškime.

Prie judėjimo prieš baltųjų mažumos valdymą A.Kathrada prisijungė būdamas 17 metų. Jis buvo vienas iš 2 tūkst. „pasyvaus pasipriešinimo dalyvių“, kurie 1964 metais buvo sulaikyti už indų kilmės pietų afrikiečius diskriminavusio įstatymo nepaisymą.

1963 metų liepą policija surengė reidą į Lilislifo ūkį Johanesburgo priemiestyje Rivonijoje, kur A.Kathrada ir kiti aktyvistai rengė slaptus susitikimus.

Per garsųjį Rivonijos teismo procesą aštuoniems kaltinamiesiems buvo skirtas įkalinimas iki gyvos galvos Robeno salos sunkiųjų darbų kalėjime.

Kartu su A.Kathrada ten kalėjo ir N.Mandela, Walteris Sisulu bei Denis Goldbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius