-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Misijoje Afganistane su Lietuvos specialiųjų operacijų kariais dalyvaus latviai

Nuo lapkričio vidurio NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų misijoje Afganistano pietuose kartu su Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono kariais dalyvaus Latvijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai.
Lietuvos ir Latvijos specialiųjų pajėgų kariai
Lietuvos ir Latvijos specialiųjų pajėgų kariai / SOP/KAM nuotr.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, tai bus pirmas kartas, kai Lietuvos kariuomenės Specialiųjų pajėgų operacijų eskadronas „Aitvaras“ suformuojamas su kitos šalies kariais.

Jungtiniam eskadronui vadovaus Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karininkas.

„NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistano pietuose Lietuvos kariai dalyvauja jau ketverius metus. Už savo profesionalumą eskadrono „Aitvaras“ kariai yra pelnę sąjungininkų ir NATO operacijos Afganistane vadovybės pripažinimą. Dabar prie mūsų karių prisijungs Latvijos specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Su kaimynine Latvija gynybos srityje bendradarbiaujame nuo 1991-ųjų – dalyvaujame bendrose pratybose, kariniuose projektuose, o nuo šiol mūsų bendradarbiavimo ir ilgametės draugystės rezultatus galėsime įvertinti kovinėmis sąlygomis,“– sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A.Pocius.

„Džiaugiuosi, kad specialių operacijų pajėgumus kuriame kartu su savo kaimynais lietuviais, kurie pripažįsta mūsų karių profesionalumą, sugebėjimus ir ryžtą. Šis bendradarbiavimas prisidės prie dar didesnio Baltijos šalių karinių pajėgų integravimo,“ – sakė Latvijos kariuomenės vadas gen. mjr. R.Graube.

Bendrą Lietuvos ir Latvijos specialiųjų operacijų pajėgų eskadroną „Aitvaras“ į misiją Afganistane siųsti nuspręsta šių metų rugpjūtį Lietuvos ir Latvijos kariuomenių vadams pasirašius dvišalį supratimo memorandumą dėl Latvijos specialiųjų operacijų karių dalyvavimo Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadrono „Aitvaras“ sudėtyje.

„Šių metų rugpjūčio mėnesį pasirašytas Lietuvos ir Latvijos gynybos ministerijų supratimo memorandumas – konkretaus ir svarbaus Baltijos šalių bendradarbiavimo pavyzdys, taip pat didelis indėlis stiprinant ir kuriant Baltijos šalių ir NATO bendrus gynybinius pajėgumus,“ – sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. A.Pocius. Pasak jo, dvišalis bendradarbiavimas – aukščiausias karių pasitikėjimo vieni kitais įrodymas.

Šiuo Lietuvos ir Latvijos specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimu įtvirtinami ir Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimuose priimti susitarimai siekti glaudesnio bendradarbiavimo gynybos srityje veikti kartu, užtikrinant bendros veiklos matomumą ir bendrų projektų naudą, sprendžiant regioninio ir globalinio saugumo klausimus ir iššūkius.

Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų eskadrono kariai NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų misijoje Afganistane dalyvauja nuo 2007 metų. Misijos metu kariai teikia karinę paramą Afganistano vietinių pajėgų kariams, rengia seminarus ir karinius mokymus Afganistano nacionalinei policijai, vykdo kitas užduotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius