Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldovos premjeras: tikimės išvengti problemų su Rusija, pagrįstų emocijomis

Moldova visada siuntė tą pačią žinutę ir Europos Sąjungoje (ES), ir Maskvoje, todėl tikisi tęsti dialogą su partneriais Rusijoje ir išvengti problemų, kurios būtų pagrįstos ne objektyviomis priežastimis, o emocijomis. Tai interviu BNS Vilniuje penktadienį sakė Moldovos ministras pirmininkas Iurie Leanca.
Algirdas Butkevičius susitinka su Moldovos Ministru Pirmininku Iurie Leanca
Iurie Leanca / BFL/Ingos Juodytės nuotr.

„Mes niekada neturėjome kokių nors veidmainiškų žinučių vienokių Briuselyje, kitokių Maskvoje, mes visada naudojome lygiai tą pačią kalbą su visais. Mes viliamės, kad dėl to galėsime išvengti mūsų santykiuose (su Rusija – BNS) problemų, kurios neturėtų kokių nors natūralių objektyvių priežasčių, bet būtų pagrįstos emociniais aspektais“, – po asociacijos sutarties parafavimo kalbėjo Moldovos premjeras.

Jis teigė, jog tęs dialogą su Rusijos partneriais visuose lygmenyse, ką ir darė pastarąsias savaites. Anot premjero, tiek Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas, tiek Rusijos Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas patvirtino pripažįstantys Moldovos tikslus.

I.Lenca teigė, jog galvoja apie tai, kokia gali būti Rusijos reakcija, tačiau koncentruojasi į tai, kas priklauso nuo jų pačių ir ką šalis gali kontroliuoti.

Anot Moldovos premjero, šalies tikslas – narystė ES. Geriausias pavyzdys jų šaliai – Baltijos šalys, kurių įkvėpti moldavai pasiekė nepriklausomybę. Ypač šalies gyventojams eurointegracijos rezultatus padeda suprasti vizitai į Baltijos šalis, kuomet žmonės įsitikina, kad Estija, Latvija, Lietuva, kurios prieš 22 metus buvo lygiai toje pačioje startinėje pozicijoje, dabar yra laisvos šalys su gerais atlyginimais, konkurencingomis pensijomis, su daugybe investicijų.

I.Leanca įsitikinęs, kad vieną iš didelių Moldovos problemų – Padnestrės konfliktą – padės spręsti bevizis režimas su ES. Anot jo, jau dabar daugėja ten gyvenančių žmonių, norinčių tapti Moldovos piliečiais.

„Skaičius tų, kurie gyvena Padnestrėje ir nori gauti Moldovos pilietybę, nes jie turi tokią teisę, auga“, – sakė Moldovos premjeras.

Gruzija ir Moldova penktadienį Vilniuje parafavo asociacijos ir laisvos prekybos sutartis su Europos Sąjunga (ES), tačiau Ukraina atsisakė pasirašyti istorinį susitarimą.

Moldovos premjeras I.Leanca savo ruožtu teigė, kad Vilniuje žengtas žingsnis priartins jo valstybę pilnateisės narystės link.

„Tai yra aiškus kelias pirmyn mūsų santykiuose, kurie neabejotinai vieną dieną atves mano šalį į ES“, – po pasirašymo ceremonijos Vilniuje sakė Moldovos premjeras.

ES vadovai sakė tikintys, kad sutarčių tekstą preliminariai Vilniuje patvirtinusios Moldova ir Gruzija jas galutinai galėtų pasirašyti kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius