-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaras Kadhafis: nesiruošiu palikti savo šalies

Muamaras Kadhafis pasiryžęs likti Libijoje, antradienį sakė Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma po susitikimo su Libijos lyderiu, taip ir nepavykus rasti kompromiso konfliktui užbaigti.
J.Zuma ir trys kiti Afrikos lyderiai sekmadienį susitiko su Libijos lyderiu pulkininku Muamaru Kadhafi Tripolyje.
Muamaras Kadhafis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau kyla klausimas, kiek dar išsilaikys M.Kadhafio režimas, Jungtinių Tautų (JT) humanitarinės pagalbos koordinatoriui paskelbus, kad mažėjančios maisto ir vaistų atsargos kai kuriuose M.Kadhafio valdomuose Libijos regionuose yra „tiksinti bomba“.

Pirmadienio vakare, kelios valandos po J.Zumos išvykimo iš Tripolio, Libijos televizija pranešė, kad NATO lėktuvai atnaujino atakas, bombarduodami, pasak valstybinės televizijos, civilinius ir karinius objektus Tripolyje ir jo priemiestyje Tadžuroje.

J.Zuma lankėsi Tripolyje, siekdamas įgyvendinti Afrikos Sąjungos (AS) siūlomą planą konfliktui užbaigti. Sukilimas prieš M.Kadhafį prasidėjo vasarį ir virto karu, nusinešusiu tūkstančius gyvybių.

Tačiau derybos baigėsi be rezultatų, nes M.Kadhafis ir toliau atsisakė patenkinti išankstinę sukilėlių ir NATO sąlygą ir pasitraukti iš valdžios, kad konfliktas būtų užbaigtas.

„Pulkininkas Kadhafis paragino nutraukti bombardavimus, kad būtų galima pradėti dialogą Libijoje. Jis pabrėžė, kad, nepaisant sunkumų, nesirengia palikti savo šalies,“ – sakoma J.Zumos biuro pranešime.

J.Zuma taip pat sakė, kad susirūpinimą kelia M.Kadhafio asmeninis saugumas, turėdamas omenyje NATO lėktuvų atakas prieš Bab az Azizijos kvartalą ir kitas vietas, kur gyvena Libijos lyderis ir jo šeima.

Ketvirtą mėnesį trunkantis Libijos konfliktas atrodo atsidūręs aklavietėje, sukilėlių pajėgoms nesugebant prasiveržti iš savo kontroliuojamų miestų ir pajudėti link Tripolio, kuriame, kaip atrodo, gerai įsitvirtinęs M.Kadhafis.

Sukilėliai kontroliuoja Libijos rytinę dalį apie Bengazio miestą, trečią pagal dydį Misratos miestą bei  Zintano miestą Vakarų Libijos kalnuose, 150 km į pietus nuo Tripolio.

Vakarų šalys įsitikinusios, kad M.Kadhafio pajėgos bus priverstos atsitraukti išsekintos oro atakų, dezertyravimų ir patiriamų nuostolių.

JT koordinatorius Panosas Moumtzis agentūrai „Reuters“ Tripolyje sakė, kad kai kuriuose M.Kadhafio valdomuose regionuose maisto atsargų greičiausiai užteks tik kelioms savaitėms.

„Kol kas nemanau, kad jau yra badas ar žmonės neprivalgo. Tačiau kuo ilgiau konfliktas tęsis, tuo labiau seks maisto atsargos, ir praeis kelios savaitės, kai šalis atsidurs kritinėje padėtyje“, – interviu sakė Moumtzis .

„Maisto ir medikamentų trūkumas pamažu virs uždelsto veikimo bomba. Šiuo metu padėtis kontroliuojama, viskas tvarkoje. Tačiau jeigu tai tęsis ilgiau, tai virs rimta problema“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius