-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaras Kadhafi skleidžia savo propagandą naudodamasis moderniomis technologijomis

Libijos vadovas Muamaras Kadhafi naudojasi visomis įmanomomis technologijomis, siekdamas įtikinti ne tik užsienį, bet ir savo šalies žmones, kad tris savaites neramumų krečiama šalis tapo žiniasklaidos ir islamistų sąmokslo taikiniu.
Muamaras Kadhafi
Muamaras Kadhafi / „Scanpix“ nuotr.

Televizija ir trumposios žinutės yra pagrindinės sunkioje padėtyje atsidūrusio Libijos lyderio režimo propagandos skleidimo priemonės šalyje, tačiau dėl užsienio jis ėmėsi diplomatinio demaršo ir skundžiasi Jungtinėms Tautoms.

Libijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Khaledas Kaaimas savo vakarinę spaudos konferenciją sostinėje pradėjo nuo gana ilgo Vyriausybės nusiskundimų sąrašo, kuriame kaltinama, viceministro nuomone, šališka užsienio žiniasklaida.

Jis sakė sekmadienį buvęs nustebintas, kai informacija apie kariuomenės „pergalę“ prieš sukilėlius rytinėje Libijoje, apie kurią pranešė valstybinė televizija, nebuvo teisingai perduota užsienyje, nors naujienų agentūros AFP žurnalistai stebėjo sukilėlių rankose esančias teritorijas.

„Reportažuose ir toliau pastebima keistų dalykų, – sakė Kh.Kaaimas. – Kai kas iš jūsų nesuvokia tikrovės... mes paliekame tai spręsti jums, būkite teisingi sau.“

Kaip ir paprastai, daugiausia Kh.Kaaimo kritikos susilaukė arabų kalba transliuojantys televizijos kanalai „al Jazeera“ ir „al Arabiya“, nors negailėta pastabų ir Vakarų žiniasklaidai.

Akivaizdžiai susierzinęs dėl jam pateiktų klausimų apie Vyriausybės pajėgų „pergalę“ rytinėje Ras Lanufo ir vakarinėje Zavijos fronto linijose, pareigūnas pagaliau atkirto, kad žurnalistai kitaip supranta sąvoką „kontroliuojamas“ nei jie.

Kh.Kaaimas pridūrė, kad kariuomenei buvo nurodyta nesiveržti į sukilėlių teritorijas ir užimti „gynybines pozicijas“, taip iš dalies pripažindamas, kad kariuomenės sėkmė nebuvo tokia paprasta, kaip pranešė valstybinė televizija.

Vietos laikraščiai kartoja oficialią propagandą ir skelbia valstybinės naujienų agentūros „Jana“ išplatintus pranešimus. Libijos televizijos vis kartoja pareiškimus, kad neramumus šalyje sukėlė „al Qaeda“ kartu su „kolonialistiniais imperialistais“, nes juos suvienijo tarptautinės žiniasklaidos ir apsvaigusio jaunimo skleidžiamas „melas“.

Eteryje skamba patriotinės dainos, rodoma filmuota medžiaga iš karinių paradų, daugiausia tų, kurie vyko ankstesnių Libijos revoliucijos metinių proga. Taip pat galima išgirsti M.Kadhafi palaikančių demonstracijų įrašų.

Galbūt tokių pergalingų pranešimų ir sąmokslo teorijos mišinio pastūmėti gyventojai sekmadienį išėjo į Tripolio gatves.

Tūkstančiai jų „spontaniškai“ susirinko miesto Žaliojoje aikštėje ir išreiškė savo paramą M.Kadhafi.

Nors atsitiktinumų tokiame mitinge, kurio dalyviams kariuomenė dalijo gaiviuosius gėrimus ir beisbolo kepurėles su Libijos lyderio atvaizdu, turbūt nereikėtų tikėtis.

Pagrindinė šalies mobiliojo ryšio kompanija „Libyana“ savo abonentams taip pat siuntinėjo žinutes apie surengtą sąmokslą.

„Infiltruoti užsieniečiai, tunisiečiai, egiptiečiai ir sudaniečiai turi Persijos įlankos šalių pasus, užsienio valiutos ir labai modernią komunikacijos įrangą bei tinklus“, sakoma vienoje tokių žinučių arabų kalba.

Libijoje skleidžiama sąmokslo teorija Tripolyje persikėlė į tarptautinį lygmenį ir oficialius komunikatus.

Užsienio reikalų ministras Mussa Kussa išsiuntė laišką Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, kuriame smerkia JT Saugumo Tarybos vasario 26 dienos rezoliuciją, numatančią sankcijų Libijai įvedimą dėl šalies valdžios kruvino susidorojimo su protestuotojais.

„Rezoliucija paremta užsienio spaudos ir žiniasklaidos pranešimais, o ne tikslia, dokumentais pagrįsta ir patikima informacija, kurios patikimumą patvirtino nepriklausomas ir nešališkas Faktų tyrimo komitetas, – sakoma laiške. – Už šį smurtą atsakingos šalys yra teroristų organizacijai „al Qaeda“ priklausančios slaptosios grupuotės.“

„Kas dar, jei ne „al Qaeda“, galėtų taip pasielgti? Tai jų metodai. Tai akivaizdu. Nežinau, ko dar jums reikia, jei to neužtenka“, – sakė ministro atstovas spaudai atsakydamas į klausimą, kokias įrodymais Tripolis galėtų pagrįsti savo kaltinimus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius