Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muamaro Kadhafi pajėgos sostinėje šaudo į protestuojančiuosius

Libijos lyderiui Muamarui Kadhafi ištikimos pajėgos penktadienį keliose sostinės vietose šaudė į protestuojančius žmones, einančius iš penktadienio pamaldų, pranešė telefonu agentūrai AFP mačiusieji.
Ožkos vaikštinėja po karinę bazę netoli Tobruko, kurią paliko vyriausybei ištikimi daliniai.
Ožkos vaikštinėja po karinę bazę netoli Tobruko, kurią paliko Vyriausybei ištikimi daliniai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Saugumo pajėgos nesidairydamos šaudė į demonstrantus“, – sakė vienas rytinio sostinės rajono gyventojas; šiame rajone ir anksčiau buvo susirėmimų tarp režimo šalininkų ir priešininkų.

„Yra žuvusiųjų Sug al Džomos gatvėse“, – sakė šio rajono gyventojas.

Kituose sostinės rajonuose, Ben Ašuroje ir Fašlume, taip pat buvo girdėti „nepertraukiamas šaudymas į bet ką gatvėse“.

„Jie šaudė į neginkluotus civilius, kurie ėjo iš pamaldų“, – sakė Ben Ašurio gyventojas.

Saugumo pajėgos susitelkė prie mečečių, kad būtų išvengta demonstracijų po musulmonams pagrindinių savaitinių pamaldų nurodė liudininkai.

Pamokslus sakę dvasininkai laikėsi valdžios duoto teksto, raginančio „atkurti stabilumą“, liautis kursčius ir rengus „sabotažo veiksmus“, pasakojo dalyvavusieji pamaldose.

Naujienų agentūros „Reuters“ šaltinis minėjo mažiausiai penkis žmones žuvus Džanzuro rajone, sostinės vakaruose, kur saugumo pajėgos apšaudė protestavusius prieš vyriausybę žmones.

„M.Kadhafi pajėgos šaudo į protestuotojus Džanzure... Žuvusiųjų gali būti nuo penkių iki septynių – per demonstraciją Džanzure prieš 15 minučių“, – sakė jis.

Pasak sostinės rytinio Fašlumo rajono gyventojo, M.Kadhafi priešininkai skandavo šūkius prieš  Libijos lyderį.

Libijos antrajame didžiausiame mieste kontrolę perėmusių sukilėlių euforiją penktadienį pakeitė nerimas dėl M.Kadhafi ištikimų pajėgų galimo atsakomojo puolimo.

Nors M.Kadhafi priešininkai, tarp kurių yra į sukilėlių pusę perėjusių armijos dalinių, anksčiau drąsiai planavo masinį žygį į Tripolį, siekdami „išvaduoti“ sostinę, opozicija atrodo prastai pasiruošusi ginti uostamiestį.

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas Bengazio oro pajėgų bazėje matė du Rusijos gamybos atakos sraigtasparnius „Mi-35 Hind“, taip pat du Vakarų šalių gamybos orlaivius.

Vienas iš „Mi-35“ nutūpė Bengazyje, kai jo įgula perėjo į sukilėlių pusę, sakė karininkai.

Netoliese esančioje specialiųjų pajėgų dalinio „al Saiqa“ („Žaibas“) bazėje pulkininkas, vardu Saidas, sakė: „Šiuo metu ruošiamės. Laukiame Bengazio puolimo bet kurią akimirką.“

Libijos saugumo pajėgos nebekontroliuoja už 50 kilometrų į vakarus nuo sostinės Tripolio esančio az Zavijos miesto, kuriame vyko įnirtingos kovos su Vyriausybės priešininkais, penktadienį pranešė vienas liudininkas.

Libijos vyriausybė, siekianti išsaugoti valdžią po visuotinio sukilimo, nusprendė mėginti gyventojus palenkti į savo pusę pinigais.„Aplink az Zaviją yra armijos ir policijos kontrolės postų, tačiau mieste jų nėra. Mačiau tik kelis neginkluotus civilius“, – sakė Saeedas Mustafa, kuris penktadienį atvažiavo iš šio miesto prie sienos su Tunisu.

Atsistatydino dar vienas M.Kadhafi padėjėjas

M.Kadhafi pusbrolis ir artimas padėjėjas Kadhafas al Damas atsistatydino iš „visų oficialių pareigų“, penktadienį pranešė Egipto valstybinė naujienų agentūra MENA.

Agentūra citavo šio pareigūno biuro pranešimą, kuriame sakoma, kad K.al Damas, kuris nuolat gyveno Kaire ir koordinavo Libijos ryšius su Egiptu, atsistatydino ketvirtadienį, „protestuodamas prieš Libijos krizės sprendimą“.

Pranešime taip pat raginama „sustabdyti kraujo liejimą ir vadovautis sveiku protu, siekiant išsaugoti Libijos vienybę ir ateitį“, nurodė MENA ir pridūrė, kad K.al Damas savo šalyje paskutinį kartą lankėsi prieš savaitę.

Libijoje gali žlugti apsirūpinimo maisto produktais sistema

Jungtinių Tautų (JT) Pasaulinė maisto programa (WFP) penktadienį perspėjo, kad Libijos apsirūpinimo maisto produktais sistema „gali subyrėti“, o humanitarinės pagalbos agentūros išsakė nerimą, jog daugelis žmonių neturės galimybių išvykti iš šios šalies.

„Libija importuoja didžiąją dalį maisto produktų, o apsirūpinimo maisto produktais grandinė gali subyrėti“, – WFP atstovė Emilia Casella sakė žurnalistams, gaunant pranešimų, kad importuojami produktai nepasiekia uostų, o jų skirstymo sistemą trikdo šalį apėmę neramumai.

JT pabėgėlių reikalų aukštojo komisaro biuras (UNHCR) išsakė nerimą, kad daugelis Libijos žmonių, kurie norėtų pasitraukti iš savo šalies, dabar yra joje įstrigę.

Libijos Vyriausybė gyventojų palankumo sieks dalydama pinigus

Libijos Vyriausybė, siekianti išsaugoti valdžią po visuotinio sukilimo, nusprendė mėginti gyventojus palenkti į savo pusę pinigais.

Kaip pranešė valstybinė televizija, didžiulės sumos bus skirtos algų didinimui, išmokoms maistui ir pašalpoms.

Kiekviena šeima gaus po 500 Libijos dinarų (400 JAV dolerių), siekiant kompensuoti išlaidas dėl išaugusių maisto produktų kainų. Atlyginimai kai kurių kategorijų viešojo sektoriaus darbuotojams padidės 150 proc., nurodė televizija.

Italijos karinės pajėgos ruošiasi gelbėti Libijoje įstrigusius tėvynainius

Roma ruošiasi „karo operacijai“, siekdama išgelbėti Libijos pietryčiuose įstrigusius kelis Italijos piliečius, išsekus jų maisto atsargoms, penktadienį pranešė gynybos ministras Ignazio la Russia.

„Gavome pranešimų, kad Libijos pietryčiuose yra italų, kuriems baigėsi maisto atsargos“, – ministras sakė naujienų televizijai „SkyTG24“.

„Mes juos išgelbėsime. Jau paruošėme karo operaciją, kad juos pasiektume, ir tik laukiame URM leidimo“, – pridūrė jis.

C.Ashton siūlo įvesti sankcijas Libijai, apie karo veiksmus kol kas nekalbama

Įvesti artimiausiu laiku sankcijas Libijai paragino Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Catherine Ashton.

„Europos Sąjungai atėjo laikas išnagrinėti tai, ką mes vadiname apribojimo priemonėmis, kad būtų galima padaryti kuo didžiausią spaudimą ir sustabdyti smurtą Libijoje“, – pareiškė penktadienį žurnalistams prieš prasidedant ES šalių gynybos ministrų posėdžiui C.Ashton.

Kaip pranešė valstybinė televizija, didžiulės sumos bus skirtos algų padidinimui, išmokoms maistui ir pašalpoms.Drauge ES išorės politikos vadovė atmetė šiame etape bet kuriuos karo veiksmus prieš Libiją.

„Aš nemanau, kad šiame etape būtų vedamos kokios nors diskusijos dėl karo veiksmų prieš Libiją“, – sakė C.Ashton.

Ji pranešė, kad ES per artimiausias kelias dienas išnagrinės galimybę įšaldyti Libijos vadovų sąskaitas, taip pat įvesti draudimus jų kelionėms.

Prancūzija ir Didžioji Britanija prašys JT skelbti Libijai ginklų embargą

Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Michele Alliot-Marie penktadienį pareiškė, kad Londonas ir Paryžius parengė JT rezoliucijos projektą, kuriame numatyta Libijai paskelbti ginklų embargą, finansines sankcijas, o Tarptautinio baudžiamojo teismo prašoma apkaltinti šios šalies lyderius nusikaltimais žmogiškumui.

„Yra prancūzų ir anglų projektas... prašome rezoliucijos, numatančios visišką ginklų embargą, sankcijas ir kreipimąsi į TBT dėl patraukimo baudžiamojon atsakomybėn už nusikaltimus žmogiškumui“, – sakė M.Alliot-Marie radijui „France Info“.

Baudžiamosios priemonės galėtų būti finansinės sankcijos ir kelionių draudimai, pridūrė ministrė.

JT Saugumo Taryba vėliau penktadienį rengia susitikimą, kuriame ketinama aptarti prancūzų ir britų parengtą rezoliucijos projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius