Musulmonams futbolininkams malda prieš rungtynes Prancūzijoje taps tabu?

Turbūt nenuostabu, kad po teroro išpuolių Paryžiuje ir Briuselyje Prancūzijos Rivjera atostogų sezoną pasitinka su nerimu – juolab kad vadinamoji „Islamo valstybė“, regis, planuoja išpuolius Prancūzijos ir Italijos paplūdimiuose. Bet dar daugiau įtampos gali įskelti konservatyvaus Nicos mero pasiūlymas uždrausti musulmonams futbolininkams melstis stadione, rašo „The Daily Beast“.
Futbolininkai musulmonai meldžiasi aikštėje
Futbolininkai musulmonai meldžiasi aikštėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dalis Prancūzijos mokyklų ir universitetų dar 2004 metais uždraudė dėvėti islamiškus galvos apdangalus.

O dabar Nicos meras Christianas Estrosi įsigudrino aiškinti musulmonams futbolininkams, kad šie negali melstis aikštėje.

Ch.Estrosi neseniai pabandė uždaryti didelę mečetę ir pagrasino nutraukti finansavimą vietos futbolo klubui, jei jo žaidėjai ir toliau viešai melsis stadione. Esą būtina gerbti „pasaulietiškumo chartiją“, kuri draudžia religiją futbole.

Televizija BFM neseniai pranešė, kad apie dar 1905 metais Prancūzijoje įtvirtintą valstybinį sekuliarizmą Nicos meras prabilo po mažiausiai dešimties incidentų, kai musulmonai futbolininkai ėmė melstis tiek stadionuose, tiek persirengimo kambariuose.

Be to, buvo pranešimų, esą kai kurie uolūs musulmonai teisėjai pabrėžtinai atsisakė paspausti rankas moterims futbolininkėms.

Todėl Nicos meras pastaruoju metu aštrina savo retoriką, nukreiptą prieš musulmonus. Meras, regis, yra susirūpinęs tariama Prancūzijos Rivjeros islamizacija.

O Ch.Estrosi pritaria ir Prancūzijos futbolo federacijos padalinys Rivjeroje. Jo vadovas Ericas Borghini antrino merui: „Laikomės požiūrio, kad sportas, ypač futbolas, neturėtų būti plakamas su religija ar politika“.

Nicos musulmonai, kurių šiuo metu yra maždaug 65 tūkstančiai, siunta. Jie mano, kad Ch.Estrosi siekia supriešinti Nicos gyventojus, be to, jo retorika gali prisidėti prie jaunų musulmonų radikalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius