Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

N.Sarkozy ištraukė D.Trumpo kortą ir prakalbo apie pavogtus rinkimus

Nicolas Sarkozy kelyje atgal į Prancūzijos prezidentus atsiranda vis daugiau barjerų. Kampanijai prarandant kvapą, buvęs šalies lyderis jau ruošia savo gerbėjus pralaimėjimui – kaltindamas kairiųjų pažiūrų rinkėjus konservatorių pirminių rinkimų destabilizavimu, rašo „Politico“.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jau keliose pastarosiose kalbose N.Sarkozy įspėjo, kad „kairuolių ordos“ planuoja infiltruotis į pirminių rinkimų procesą ir taip „pavogti“ jų rezultatus iš „tikrų“ Prancūzijos respublikonų partijos rinkėjų.

N.Sarkozy teigimu, kaltas Alainas Juppe – favoritas laimėti dešiniųjų nominaciją. Esą jis prašo pagalbos iš kairiųjų, kurie gali pameluoti apie savo pažiūras ir balsuoti prieš N.Sarkozy.

Socialistai Prancūzijoje pastaruoju metu praradę populiarumą, todėl beveik neabejojama, kad naujasis šalies prezidentas bus konservatorius. Dar yra radikalė Marine Le Pen, kuri greičiausiai pateks į antrąjį rinkimų turą, bet jame prancūzai balsuoja strategiškai ir ją eliminuos.

„Niekam neleisiu pavogti šių rinkimų iš jūsų, – šaukė N.Sarkozy per vieną mitingą, tiesiai neįvardindamas A.Juppe. – Ar galima kalbėti apie ištikimybę, kai kairieji rinkėjai kviečiami pasirašyti ant popierėlio ir meluoti, kad jų vertybės yra dešiniųjų?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alainas Juppe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alainas Juppe

Vienas N.Sarkozy patarėjų žengė dar toliau: „Mes apie šią problemą kalbame nuo pačios pirmosios dienos. Jei bus ženklų, kad meluojančių kairiųjų rinkėjų daug, galėsime kalbėti apie rinkimų teisėtumą.“

Svarstyklės – ne N.Sarkozy naudai

Jei N.Sarkozy įspėjimai, kad balsavimas gali būti nesąžiningas, primena JAV respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo kalbas apie „suklastotus rinkimus“, tai ne atsitiktinumas. Abu politikai atsidūrę panašioje situacijoje.

Abu jie už savo populiarumą turi dėkoti motyvuotai ir energingai užsispyrusių rėmėjų bazei. Ir abiejų jų kampanijoms pastaruoju metu gęsta variklis.

JAV prezidentas paaiškės lapkričio 8-ąją, o Prancūzijos konservatoriai savo kandidatą į prezidentus renka lapkričio 27 dieną. Ir N.Sarkozy sulaukia vis blogesnių žinių.

Prancūzijos konservatoriai savo kandidatą į prezidentus renka lapkričio 27 dieną.

Mat pagal naujausią apklausą A.Juppe paremtų 54 proc. žadančių balsuoti dešiniųjų. Dar vienas tyrimas kiek anksčiau, spalio viduryje, parodė, kad A.Juppe, o ne N.Sarkozy, kandidatūra vis priimtinesnė pagrindiniam Respublikonų partijos rinkėjų žiedui.

Tiesa, lapkričio 3 dieną dar laukia nauji kandidatų debatai, tad N.Sarkozy turės šansą atsitiesti. Bet neabejojama, kad jo varžovai tikrai jam prikiš žodį „provincialai“, kuriuo politikas neseniai esą pavadino savo šalininkus. N.Sarkozy stovykla tikina, kad tokio žodžio jis niekada nesakė.

O tokių blogų naujienų fone, kaip ir D.Trumpas, šią savaitę prabilęs, kad meluoja ir apklausų rengėjai, N.Sarkozy lengva ranka svaidosi įspėjimais apie nesąžiningus rinkimus – tai savotiškas apsidraudimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas vis kalba apie nesąžiningus rinkimus

Tiesa, N.Sarkozy, skirtingai nei D.Trumpas, tikina, kad pripažins bet kokius pirminių rinkimų rezultatus.

Balsuos ir radikalų rinkėjai

Ir vis dėlto net jei N.Sarkozy įspėjimus laikyti pralaimėjimą nujaučiančio verksnio skundais pagunda yra didelė, atmesti galimybės, kad kairiųjų rinkėjai susimokys balsuoti per konservatorių pirminius rinkimus, negalima.

57 proc. kairiųjų rinkėjų mano, kad jiems balsuoti respublikonų pirminiuose rinkimuose būtų visiškai sąžininga.

Iš techninės pusės tuose pirminiuose rinkimuose dalyvauti gali bet kas – net oficialus Komunistų partijos narys. Tereikia pasirašyti dokumentą, kuriame skelbiama, kad rinkėjas pripažįsta respublikoniškas centro dešinės vertybes.

„Neįmanoma ne tik patikrinti, kas balsuoja nuoširdžiai. Nepaprastai sunku bus ir nustatyti, kiek kairiųjų rinkėjų balsavo. O tai kelia nerimą“, – teigė N.Sarkozy kampanijos atstovė Catherine Vautrin.

Bendrovės „Ifop“ surengtos apklausos duomenimis, 57 proc. kairiųjų rinkėjų mano, kad jiems balsuoti respublikonų pirminiuose rinkimuose būtų visiškai sąžininga.

Apklausoje anonimiškai cituojami jos dalyviai. Antai 48 metų nekilnojamojo turto agentė Nathalie tvirtino: „Balsuosiu rinkimuose, nes noriu padaryti viską, kad tik N.Sarkozy negrįžtų į valdžią.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nicolas Sarkozy su savo rėmėjais
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nicolas Sarkozy su savo rėmėjais

Tačiau neaišku, kiek kairuolių ketina balsuoti. O sociologinės bendrovės „Elabe“ analitikas Yvesas-Marie Cannas įsitikinęs, kad N.Sarkozy dėl kairiųjų rinkėjų nuogąstauja be reikalo.

„Žinoma, mes matome, kad yra žmonių, simpatizuojančių kairei, kurie sako, jog dalyvaus rinkimuose. Bet teigti, kad jų balsai nulems rinkimų baigtį, yra pernelyg drąsu.

Be to, net jei toks fenomenas bus įmanomas, jį neutralizuos kita tendencija – kad balsuoti atvyks daug radikalaus „Nacionalinio fronto“ rinkėjų, o jie masiškai balsuos už N.Sarkozy“, – tvirtino Y,M.Cannas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius