Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Armėnijos narystės Eurazijos ekonominėje sąjungoje labiausiai nukentės Kalnų Karabachas

Armėnija užbaigė stojimo į Eurazijos ekonominę sąjungą (EES) procedūrą. Vis dėlto, kol Rusijos ir Armėnijos pareigūnai kalba apie šios sąjungos teikiamą naudą, kai kurie Armėnijos ekspertai mano, kad narystė bloke gali apsunkinti jų šalies saugumo padėtį, rašo naujienų svetainė themoscowtimes.com. Didžiausią nerimą armėnams kelia tai, jog dėl narystės EES tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho atsivers muitų siena.
Kalnų Karabachas
Kalnų Karabachas / „Scanpix“ nuotr.

Spalio 10 d. Minske Armėnijos prezidentas Seržas Sarkisianas patvirtino, kad jo šalis tikriausiai taps EES nare nuo 2015 m. sausio 1 d. EES pakeis iki šiol egzistuojančią muitų sąjungą tarp Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano.

Armėnijos politikos ekspertai narystę vertina dvejopai, nes galutinės narystės sąjungoje sąlygos nėra žinomos iki galo. Iki šiol neaišku, kaip buvimas EES paveiks Armėnijos santykius su Kalnų Karabachu, kurio gyventojų daugumą sudaro armėnai, tačiau Azerbaidžanas regioną laiko savo teritorija.

Daugelis armėnų bijo, kad atsiribojimas nuo Kalnų Karabacho paliktų Armėniją itin pažeidžiamą galimos Azerbaidžano agresijos atveju. 

Anksčiau išplatintas Armėnijos narystės EES sutarties tekstas skelbė, kad tarp Armėnijos ir Kalnų Karabacho atsirastų muitinė, o tai galėtų paralyžiuoti tarptautinės bendruomenės nepripažinto regiono ekonomiką.

Kalnų Karabachas šiuo metu beveik visiškai priklauso nuo Armėnijos, nes į šią šalį eksportuoja didžiąją dalį produkcijos. Daugelis armėnų bijo, kad atsiribojimas nuo Kalnų Karabacho taip pat paliktų Armėniją itin pažeidžiamą galimos Azerbaidžano agresijos atveju. 

„Mes matome tik grėsmes“, – teigė Armėnijos politologas Agasis Jenokianas.

Tam, kad Armėnija į Maskvos dominuojamą EES įsilietų drauge su Kalnų Karabachu, ypač priešinosi Kazachstanas. Naujienų svetainė news.az pranešė, kad Kazachstano lyderis Nursultanas Nazarbajevas griežtai atmetė tokią galimybę ir rėmė Azerbaidžano poziciją. Astana pareiškė, kad į EES gali įstoti tik tos šalys, kurių visa teritorija yra pripažinta Jungtinių Tautų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius