Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pajėgos apkaltintos palikusios mirti dešimtis pabėgėlių iš Afrikos

NATO pareigūnai ignoravo pagalbos prašymus ir atviroje jūroje paliko mirti dešimtis pabėgėlių iš Afrikos. Britų dienraštis „Guardian“ rašo, kad laivu Viduržemio jūra plaukusiems 72 afrikiečiams stigo maisto ir gėlo vandens, tačiau lauktos pagalbos iš kariškių žmonės nesulaukė.
Italų karo laivai
Italų karo laivai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laivas, plaukęs iš Libijos sostinės Tripolio į Italijos Lampedūzos salą,  gabeno ne tik vyrus, bet ir moteris bei vaikus.  Supratę, kad pateko į bėdą, keleiviai siuntė pagalbos signalus NATO kariams bei Italijos pakrantės sargybai, tačiau jokio atsakymo nesulaukė.

„Kiekvieną rytą pabudę mes rasdavome keletą per naktį mirusių žmonių kūnų. Lavonus išmesdavome per bortą“ – leidiniui pasakojo Abu Kurke, vienas iš kelių išsigelbėjusių žmonių. – Paskutinėmis dienomis mes jau nebeatpažindavome savęs. Visi arba melsdavosi, arba mirdavo“.

Per 16 dienų, kurias praleido atviroje jūroje, mirė 61 žmogus. Visą šį laiką pabėgeliai ryšio priemonėmis kontaktavo su su NATO sraigtasparniu bei laivu, tačiau kareiviai vis nesiryžo atvykti į pagalbą.

Galiausiai bangos laivą nunešė prie Libijos krantų, iš jo išlipo tik 11 žmonių. Vienas iš jų mirė beveik tą pačią akimirką, kai pasiekė krantą, kitas išsigelbėjusysis netrukus mirė kalėjime, nes išsilaipinusius žmones suėmė Muamaro Kadhafi pajėgos.

Anot „Guardian“, laivu plaukė etiopai, nigeriečiai, sudaniečiai, išeiviai iš Ganos, tarp jų – 20 moterų ir du vaikai, vienam iš jų tebuvo metai.

NATO neigia kaltinimus

Tuo tarpu NATO paneigė laikraščio „Guardian“ pranešimą, neva Aljanso lėktuvnešis Viduržemio jūroje nesiėmė gelbėti pabėgėlių iš Afrikos.

„Tuo metu vienintelis NATO lėktuvnešis buvo italų  „Garibaldi“. Jis buvo daugiau kaip 100 jūrmylių nuo krantų. Todėl bet kokie pranešimai, kad NATO lėktuvnešis aptiko ir paliko bėdoje pabėgėlius, neatitinka tiesos“, – agentūrai „Interfax“ sakė NATO atstovė Carmen Romero.

Ji taip pat pranešė, kad Viduržemio jūroje esantys NATO laivai, kurie dalyvauja Libijos operacijoje, besąlygiškai vadovaujasi tarptautine jūrų teise ir jau išgelbėjo šimtus gyvybių.

Naktį iš kovo 26 į 27-ąją keli NATO laivai šiame regione dalyvavo dviejose atskirose operacijose. Pirmoji vyko 50 jūrmylių į šiaurės šiaurės rytus nuo Tripolio, ir buvo išgelbėta beveik 300 žmonių. Per antrąją išgelbėta 210 pabėgėlių, kurių laivas buvo papuolęs į bėdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius