Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pasižadėjo perduoti vadovavimą sustiprėjusiai Afganistano vyriausybei

Vakarų šalių lyderiai šeštadienį sutiko nuo ateinančių pradėti mažinti savo kontingentus Afganistane, tačiau pažadėjo nepalikti nesutvirtėjusio Kabulo režimo keliaklupsčiauti prieš iki šiol neįveiktą Talibaną.
H.Karzai ir A.F.Rasmussenas
H.Karzai ir A.F.Rasmussenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

48 šalys, kurių kariai sudaro NATO vadovaujamas pajėgas Afganistane, pasirašė sutartį su šios valstybės prezidentu Hamidu Karzai, pagal kurią jo vyriausybė pradės periminėti atsakomybę už saugumą šalyje nuo ateinančių metų pradžios, o vadovavimą visiškai perims 2014 metų pabaigoje.
Tačiau NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pabrėžė, kad Vakarų šalys palaikys Kabulą netgi užbaigusios savo kovinę misiją.

„Tikslas yra toks – iki 2014 metų pabaigos Afganistano pajėgos perims vadovavimą (karinėje srityje) visoje šalyje“, – pasakė A.F.Rasmussenas, kartu su H.Karzai po koalicijos lyderių derybų NATO viršūnių susitikime Lisabonoje.

„Mes liksime po perdavimo atlikdami palaikymo vaidmenį, – sakė jis. – Prezidentas H.Karzai ir aš pasirašėme susitarimą dėl ilgalaikio NATO ir Afganistano bendradarbiavimo, kuris išliks užbaigus mūsų kovinę misiją“.

JAV prezidentas Barackas Obama ir kiti jo sąjungininkai, dalyvaujantys jau ilgiau nei devynerius metus trunkančiame Afganistano konflikte, susitiko tartis dėl strategijos, kuri leistų išvesti 150 tūkst. šioje Centrinės Azijos šalyje dislokuotų užsieniečių karių.

Vykstant šiam susitikimui, dar keturi afganai žuvo, 33 buvo sužeisti dviem mirtininkams sprogdintojams smogus Afganistano rytuose. Šis išpuolis papildė NATO pajėgoms ir eiliniams afganams iki šiol kruviniausių metų niūrą statistiką.

Viršūnių susitikime Lisabonoje dalyvavo 28 NATO šalių ir dar 20 kitų valstybių, kurių kariai dalyvauja Tarptautinėse saugumo paramos pajėgose (ISAF), lyderiai, taip pat didelę finansinę pagalbą suteikusi Japonija ir Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki–moonas.

Nedidelė grupė protestuotojų pacifistų buvo trumpam prisirakinę kitapus gatvės, už kelių šimtų metrų nuo viršūnių susitikimo vietos, tačiau Portugalijos policija juos gretai išvedė, o didesnių demonstracijų nevyko.

NATO vadai prašo Aljanso šalių skirti pakankamai lėšų ir karinių instruktorių. kad Afganistano nacionalines saugumo pajėgas nuo 256 tūkst. iki 306 tūkst. per artimiausius 12 mėnesių.

Aljanso pareigūnai tvirtina, kad kontrolės perdavimas Afganistanui nėra mėginimas skubiai sprukti iš šio šalies, tačiau šis karas nėra populiarus Europoje, o lėšų pristigusios vyriausybes rinkėjai spaudžia grąžinti karius namo.

Kita vertus, B.Obama viliasi įtikinti sąjungininkus pasiųsti daugiau karių, kurie apmokytų Afganistano saugumo pajėgas, kenčiančias nuo dezertyravimo ir korupcijos. Viršūnių susitikimo šeimininkė Portugalija pareiškė planuojanti pasiųsti dar 40 instruktorių.

H.Karzai šią savaitę nustebino sąjungininkus, ragindamas JAV pajėgas mažinti karinių operacijų mastą ir baigti nepopuliarius specialiųjų pajėgų naktinius reidus, tačiau po derybų jis pareiškė, kad šis nuomonių skirtumas buvo užglaistytas.

„Tikiuosi, kad mums judant į priekį daugelis šių sunkumų išnyks ir kad vėliau mūsų judėjimas į ateitį bus be dabar sunkumų, kuriuos patiriame dabar“, – H.Karzai atsakė į klausimą apie reidus.

Kaip rodo rugpjūtį JT paskelbta ataskaita, per pirmąją šių metų pusę žuvusių eilinių afganų skaičius padidėjo trečdaliu (iki 1 271), palyginus su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Daugiausiai aukų nusinešė Talibano kovotojų atakos.

Aljansas vėliau šeštadienį pradėjo derybas su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, per kurias bus pasirašyta nauja bendradarbiavimo sutartis dėl Afganistano; Maskva taip pat bus pakviesta dalyvauti kuriant priešraketinės gynybos skydą.

„Buvusi karinė priešininkė dabar akivaizdžiai yra partnerė, – kanclerė sakė žurnalistams. – Tai posūkio taškas bendrame darbe, kurį mes aiškiai galime vadinti istoriniu. Be abejo, priešakyje mūsų dar laukia ilgas kelias, kuriant saugumą su Rusija, tačiau pradėti eiti šiuo keliu yra nepaprastai svarbu.“

Rusija padeda NATO, leisdama gabenti per savo teritoriją atsargas, išskyrus ginklus, Afganistane dislokuotoms pajėgoms, taip pat mokydama Afganistano kovos su narkotikų kontrabanda pareigūnus netoli Maskvos veikiančiame centre.

NATO, kurios benzinvežius Pakistano keliuose atakuoja sukilėliai, pageidauja, kad Rusija leistų per savo teritoriją gabenti įvairesnius Aljanso krovinius, tokius kaip šarvuotąją techniką.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius