Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO sutiko suteikti Bosnijai ir Hercegovinai Narystės veiksmų planą

NATO šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį sutarė suteikti Narystės veiksmų planą (NVP) Bosnijai ir Hercegovinai, kuris turi padėti jai artimiausiais metais prisijungti prie aljanso, tačiau taip pat nustatė sąlygas dėl jo vykdymo.
 NATO patvirtino, kad Rusija stabdo bendradarbiavimą su Aljansu.
NATO / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Šiandien Bosnijai ir Hercegovinai buvo suteiktas NVP, tačiau su aiškiomis sąlygomis dėl jo įgyvendinimo“, – sakė NATO atstovas spaudai Jamesas Appathurai spaudos konferencijoje po NATO valstybių užsienio reikalų ministrų derybų Taline.

Pasak J.Appathurai, NATO priims pirmąjį Bosnijos ir Hercegovinos metinį reformų planą pagal NVP tik tuomet, kai šalies gynybinės (karinės) paskirties nuosavybė, tokia kaip bazės, bus užregistruota kaip priklausanti valstybei ir skirta naudoti gynybos ministerijai.

Narystės veiksmų planas (Membership Action Plan) yra daugiapakopis politinio dialogo ir karinių reformų procesas, skirtas parengti prie aljanso prisijungti norinčias valstybes NATO narystės pareigoms ir prievolėms. Šis procesas gali trukti kelerius metus.

Bosnija ir Hercegovina pernai spalį pateikė 28–ias valstybes vienijančiam aljansui prašymą dėl narystės plano suteikimo, tačiau gruodį NATO atmetė šį prašymą, teigdama, kad šalis turi įgyvendinti daugiau reformų.

Pasak J.Appathurai, ministrai pabrėžė, kad nuo gruodžio Bosnija ir Hercegovina padarė „pastebimą“ pažangą reformų srityje, ir sveikino šalies sprendimą sunaikinti perteklinius šaudmenis bei ginklus ir pasiųsti karių į NATO misiją Afganistane.

„Tačiau ministrai tebėra susirūpinę, kad iki šiol neišspręstas gynybinės paskirties nuosavybės klausimas“, – sakė NATO atstovas spaudai.

Bosnija ir Hercegovina šį mėnesį sutiko nusiųsti pėstininkų dalinį į NATO vadovaujamą misiją Afganistane. Tai buvo viena NVP suteikimo sąlygų.

Bosnija ir Hercegovina suvienijo savo priešiškas etnines armijas, kurios kovojo tarpusavyje 1992–1995 metais vykusiame kare. Aljanso remta jos gynybos sistemos pertvarka laikoma sėkmingiausia reforma šioje šalyje, kuri praėjus 14 metų po karo pabaigos tebėra etniškai susiskaldžiusi.

Tačiau Bosnija ir Hercegovina kelyje į Europos Sąjungą ir NATO atsilieka nuo savo kaimynių, kitų buvusios Jugoslavijos respublikų, kurios padarė didesnę pažangą .

Albanija ir Kroatija 2009 metų balandį Strasbūre vykusiame NATO viršūnių susitikime oficialiai tapo pilnateisėmis aljanso narėmis.

Gruodį NVP valstybės statusas buvo suteiktas Juodkalnijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius