Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO tikina nežinojusi, kad atakuojamoje vilkstinėje buvo Muamaras Kadhafi

NATO penktadienį pranešė, kad Aljanso lėktuvams ketvirtadienį atakuojant automobilių vilkstinę netoli Sirto, nežinota, jog joje buvo ir Muamaras Kadhafi.
Sukilėliai prie NATO pajėgų atakuotos Muamaro Kadhafi vilkstinės automobilių
Sukilėliai prie NATO pajėgų atakuotos Muamaro Kadhafi vilkstinės automobilių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atakos metu NATO nežinojo, kad M.Kadhafi buvo vilkstinėje, – sakoma išsamiame NATO pranešime. – Mes vėliau sužinojome iš atvirų šaltinių ir Aljanso žvalgybos, kad vilkstinėje buvo M.Kadhafi.“

NATO Neapolio štabo paskelbtame pranešime sakoma, kad dabar „esama galimybės įvertinti vakarykštę ataką“. Toliau pateikiamas smulkesnis operacijos aprašymas.

NATO karo lėktuvai ketvirtadienį apie 10.30 val. Grinvičo (13.30 val. Lietuvos) laiku atakavo 11 M.Kadhafi pajėgų transporto priemonių, kurios priklausė didesnei, maždaug 75 transporto priemonių grupei, manevruojančiai Sirto apylinkėse.

„Šios ginkluotos transporto priemonės važiavo iš Sirto dideliu greičiu ir mėgino prasiveržti miesto pakraščiu. Jose buvo gabenami dideli kiekiai ginklų ir amunicijos. Tai kėlė pastebimą grėsmę vietiniams taikiems gyventojams. Vilkstinę atakavo NATO lėktuvas, kad ši grėsmė sumažėtų“.

Toliau pranešama, kad iš pradžių buvo sunaikinta tik viena transporto priemonė, bet smūgis suardė vilkstinę, „daugelis transporto priemonių mėgino išsiskirstyti, pakeitė kryptį“.

Maždaug 20 transporto priemonių grupė „toliau dideliu greičiu važiavo pietų kryptimi, į vakarus nuo Sirto, ir toliau kėlė pastebimą grėsmę. NATO aviacija dar vienu smūgiu atakavo šias priemones“.

Įvertinę smūgio rezultatus NATO pareigūnai „nustatė, kad apie 10 M.Kadhafi šalininkų transporto priemonių buvo sunaikinta ar apgadinta“.

„Atakos metu NATO nežinojo, kad Kadhafi buvo vilktinėje“, – pažymima pranešime.

NATO įsikišimu siekta tik sumažinti grėsmę civiliams gyventojams, kaip reikalauja JT mandatas. NATO laikosi principo neatakuoti žmonių.

„Mes vėliau sužinojome iš atvirų šaltinių ir Aljanso žvalgybos, kad Kadhafi buvo toje vilkstinėje ir kad ši ataka turbūt prisidėjo prie jo sučiupimo“.

Pranešime nenurodoma, kurių šalių lėktuvai dalyvavo minimose atakose.

Paimto į nelaisvę M.Kadhafi nebuvo galima žudyti, o koalicijos veiksmus reikia įvertinti, sako Rusijos URM vadovas

Buvusio Libijos lyderio M.Kadhafi, kaip belaisvio, negalima buvo nužudyti, pareiškė Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas, kalbėdamas radijo stočių „Golos Rossiji“, „Radijo Rosssiji“ ir „Echo Moskvy“ eteryje, nurodoma BBC tinklalapyje.

Atakos metu NATO nežinojo, kad Kadhafi buvo vilktinėje, – pažymima pranešime.

„Tarptautinė teisė skelbia, kad ginkluotų konfliktų metu – toks ginkluotas konfliktas įvyko ir toliau tęsiasi Libijoje – galioja tarptautinės humanitarinės taisyklės. Šios taisyklės įtvirtintos Ženevos konvencijose, kurios priimtos 5-ojo dešimtmečio pabaigoje“, – sakė S.Lavrovas.

Pasak ministro, šiose konvencijose aiškiai pasakyta, kad suimtam ginkluoto konflikto dalyviui turi būti taikomos ypatingos procedūros, taip pat ir medicinos pagalba, jeigu jis sužeistas. „Ir kategoriškai negalima jo žudyti“, – pažymėjo S.Lavrovas.

S.Lavrovas taip pat pareiškė, kad būtina išsiaiškinti, kiek tarptautinės teisės požiūriu karinė akcija Libijoje atitiko Jungtinių Tautų (JT) sprendimus.

„Esu giliai įsitikinęs, kad tuos visus dalykus reikia kruopščiai išsiaiškinti vadovaujantis tarptautine teise“, – kalbėjo S.Lavrovas.

„Mes prisimename NATO valstybių pareiškimą, joms pradėjus vykdyti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kad jų tikslas – taikių gyventojų apsauga, bet ne Kadhafi pašalinimas, o režimo pakeitimas turi vykti natūraliu keliu, pačių Libijos žmonių jėgomis. Dabar jie kalba kitaip“, – pareiškė ministras.

„Dabar jie sako: pagaliau tikslas pasiektas. Nors Saugumo Taryba šio tikslo jiems nekėlė“, – sakė S.Lavrovas.

Rusijos URM vadovas pareiškė, kad, pasak žiniasklaidos pranešimų, M.Kadhafi sučiupo ne daliniai, kurie paklūsta Libijos Laikinajai nacionalinei tarybai, pripažintai teisėta valdžia, bet pusiau autonominiams koviniams būriams iš Misratos miesto.

„Kyla klausimas, kaip toliau klostysis padėtis Libijoje. Mes suinteresuoti, kad Libija toliau liktų taikia šalimi ir kad visi, kurie ten yra gavę valdžios įgaliojimus, pagrindiniu uždaviniu paskelbtų susitaikymą, formavimą tokių valdžios struktūrų, kurios padėtų nuraminti padėtį ir sukurti naują demokratinę Libiją, kurioje būtų paisoma visų piliečių interesų, nepaisant jų tikėjimo ar etninės, klaninės, gentinės priklausomybės“, – sakė ministras.

„Mūsų Vakarų partneriai kiekviename žingsnyje skelbia, kad tai, kaip buvo įvykdyta revoliucija Libijoje, yra pavyzdys ateičiai“, – sakė S.Lavrovas.

Pasak jo, Maskva prieštarauja, kad į būsimus konfliktus „išorės jėgos kištųsi šiurkščiai pažeidinėdamos tarptautinę teisę ir Saugumo Tarybos rezoliucijas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius