-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

NATO žengia į naują erą, priėmusi naują „strateginę koncepciją“ (nuotraukos)

NATO penktadienį priėmė kartą per dešimtmetį skelbiamą misijos deklaraciją, kuria Aljansas vadovausis, siekdamas atremti naujas ir kylančias grėsmes.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 NATO

11 puslapių „strateginė koncepcija“ pakeitė ankstesnę, parašytą 1999 metais. Pastaroji buvo sukurta likus dviem metams iki rugsėjo 11–osios atakų prieš Jungtines Valstijas, kurios atvedė 28 šalių karinį bloką į sunkų karą Afganistane.

Naujajame dokumente NATO lyderiai iš naujo patvirtina esminius 61 metus gyvuojančio aljanso principus, numato transformacijas, siekiant būti pasiruošusiems atremti šiuolaikinius pavojus, taip pat ragina stiprinti partnerystes, didėjant globalizacijai.

Vienas už visus, visi už vieną

Dokumentas „iš naujo patvirtina mūsų šalių įsipareigojimą ginti viena kitą nuo atakų, taip pat nuo naujų grėsmių mūsų piliečių saugumui“.

Priešraketinė gynyba

NATO „kurs pajėgumus, siekiant ginti mūsų gyventojus ir teritorijas nuo balistinių raketų atakų, kurie bus centrinis mūsų kolektyvinės gynybos elementas, prisidedantis prie mūsų aljanso nedalomo saugumo“.

Aljansas taip pat „aktyviai sieks bendradarbiauti priešraketinės gynybos srityje su Rusija ir kitai euroatlantiniais partneriais“.

Branduoliniai ginklai

Naujoji koncepcija „įpareigoja NATO siekti kurti sąlygas pasauliui be branduolinių ginklų – tačiau patvirtina, kad kol tokių ginklų pasaulyje esama, NATO išliks branduoliniu aljansu“.

„Aplinkybės, kurioms esant būtų galima svarstyti apie bet kokį branduolinių ginklų panaudojimą, yra itin mažai tikėtinos“, – sakoma dokumente.

Terorizmas

Terorizmas įvardijamas kaip „tiesioginė grėsmė NATO šalių piliečių saugumui, taip pat tarptautiniam stabilumui ir, vertinant plačiau, klestėjimui“. Ekstremistų grupuotės „toliau plinta į Aljansui strategiškai svarbias erdves ir jų viduje“.

Kibernetinis saugumas

NATO pasižadėjo stiprinti pajėgumus, siekiant apsiginti nuo kibernetinių atakų, kurio „tampa dažnesnės, labiau organizuotos ir sukeliančios vis didesnę žalą“, taip pat galinčios „pasiekti lygį, kuris sukels grėsmę nacionaliniam ir euroatlantiniam klestėjimui, saugumui ir stabilumui“.

Afganistano pamokos

„Pamokos, išmoktos per NATO operacijas, ypač Afganistane ir Vakarų Balkanuose, aiškiai rodo, kad veiksmingam krizių sprendimui reikalingas visapusis politinis, civilinis ir karinis požiūris.“

Partnerystė

Aljansas sieks „stiprinti“ partnerystę šalimis ir organizacijomis visame pasaulyje, tarp jų Jungtinėmis Tautomis (JT), Europos Sąjunga (ES) ir buvusia Šaltojo karo priešininke Rusija.

Santykiai su Rusija

„NATO ir Rusijos bendradarbiavimas yra strateginės svarbos, nes jis padeda kurti bendrą taikos, stabilumo ir saugumo erdvę. NATO nekelia jokio grėsmės Rusijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius