-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujas Ebola karštinės viruso protrūkis Afrikoje

Europos Komisija išreiškė susirūpinimą naujais Ebola hemoraginės karštinės viruso protrūkiais Gvinėjoje ir Liberijoje. Tiriami panašūs susirgimai Malyje ir Siera Leonėje.
Afriką alinanti sausra privertė milijonus žmonių palikti savo namus.
Afrika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) oficialiai patvirtino, kad Gvinėjoje į ligonines pateko šia karštine sergantys 158 žmonės, iš kurių 101 mirė (iki šių metų balandžio 9 d.).

Žmonės šia pavojinga liga gali užsikrėsti per kontaktus su laukiniais gyvūnais (beždžionėmis, miškų antilopėmis, šikšnosparniais) ar valgydami jų mėsą.

Nors žalia mėsa iš Afrikos šalių į Europos Sąjungos (ES) valstybes neįvežama, Europos Komisija ragina sustiprinti asmenų, atvykstančių iš Afrikos, bagažo kontrolę pasienio veterinarijos kontrolės postuose.

Nors žalia mėsa iš Afrikos šalių į Europos Sąjungos (ES) valstybes neįvežama, Europos Komisija ragina sustiprinti asmenų, atvykstančių iš Afrikos, bagažo kontrolę pasienio veterinarijos kontrolės postuose.

Ebola hemoraginė karštinė (dažniausia vadinama tiesiog Ebola) – sunki, dažnai mirtina infekcinė liga, kuria suserga žmonės. Tarp žmonių šis virusas plinta per skysčius (seiles, kraują ir kt.), užterštus rūbus, adatas, o tarp šimpanzių ir kitų primatų – ir oro lašeliniu būdu (pvz., čiaudint). Nuo šios ligos vaistų ar vakcinos nėra.

Virusas pavadintas pagal Ebolos upę Kongo Demokratinėje Respublikoje, šalia kurios 1976 m. pirmą kartą buvo identifikuotas šios ligos sukėlėjas.

Didžiausias Ebola hemoraginės karštligės protrūkis buvo užregistruotas 2000 m. Ugandoje, kurio metu susirgo 425 asmenys, 224 iš jų mirė. Ebola epidemijos nusinešė šimtus žmonių gyvybių Zaire (1995 m. ir 2003 m.), Gabone (1994 m., 1995 m. ir 1996 m.), Sudane (2004 m.), Konge (2005 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius