Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 29 /08:19

Naujas lapas JAV istorijoje: H.Clinton oficialiai tapo Demokratų partijos kandidate į prezidentus

Hillary Clinton ketvirtadienį priėmė nominaciją ir sutiko tapti JAV Demokratų partijos kandidate į prezidentus. Tapusi pirmąja moterimi, iškelta kandidate į valstybės vadovo postą kurios nors didžiosios JAV partijos, H.Clinton pažadėjo būti „visų amerikiečių“ prezidente – ar jie būtų už ją balsavę, ar ne.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žengusi drąsų žingsnį politinio centro link per kampaniją, kurios metu griežtosios kairės ir griežtosios dešinės stovyklų balsas tapo garsesnis ir aštresnis, H.Clinton pažadėjo „būti prezidente demokratams, respublikonams ir nepriklausomiesiems“.

Žmogus, kurį galima suerzinti žinute „Twitter“, nėra žmogus, kuriam galima patikėti branduolinius ginklus, – sakė ji.

„Sunkiai suduriantiems galą su galu, siekiantiems sėkmės ir sėkmingiesiems. Tiems kurie už mane balsavo ir tiems, kurie nebalsavo. Visiems amerikiečiams“, – pabrėžė ji.

H.Clinton kalba demokratams, susirinkusiems Filadelfijoje į savo partijos suvažiavimą, visų pirma buvo sutelkta į bene pagrindinę jos silpnąją vietą prieš lapkritį vyksiančius rinkimus: griežtą viešąjį įvaizdį, suformuotą per dešimtmečius trukusią įnirtingą politinę kovą.

„Kai kurie žmonės tiesiog nežino kaip mane vertinti, – ji sakė demonstruodama atvirumą, neįprastą Amerikos politikai. – Tiesa, kad per visus tuos viešosios tarnybos metus, tarnybos reikalai man visuomet būdavo lengvesni negu viešoji dalis.“

Tačiau kalbėdama apie savo įsitikinimą, kad principai yra aukščiau politikavimo, H.Clinton liko nepalenkiama.

Ji sakė: „Tai tiesa – mane baugina detalės“, tokios kaip geriamajame vandenyje leistinas švino kiekis, ar receptinių vaistų kainos.

„Tai nėra vien detalės, jeigu jos susijusi su tavo vaiku, su tavo šeima“, – aiškino H.Clinton.

Tikina išgirdusi Sanderso šalininkų balsą

H.Clinton ketvirtadienį pasiūlė susitaikyti su tais, kas remia jos varžovą Bernie Sandersą, sakydama per partijos suvažiavimą, kad jų balsas buvo išgirstas.

„Noriu padėkoti Bernie Sandersui. Ir noriu, kad visi jūsų šalininkai čia ir šalyje žinotų, jog išgirdau jus“, – pareiškė H.Clinton kalboje, kurią ji sakė oficialiai priimdama partijos nominaciją.

„Jūsų reikalas yra mano reikalas“, – pridūrė ji.

Trumpas nori, kad JAV „bijotų ateities“

H.Clinton ketvirtadienį apkaltino savo varžovą respublikoną Donaldą Trumpą skleidžiant klaidinančiai niūrų Amerikos visuomenės atvaizdą.

„Jis nori atskirti mus nuo pasaulio ir vienus nuo kitų“, – H.Clinton sakė per Demokratų partijos suvažiavimą, šaipydamasi iš D.Trumpo pareiškimo, kad jis vienintelis gali „pataisyti“ šalį.

„Jis nuvedė Respublikonų partiją nuo „Rytas Amerikoje“ iki vidurnakčio Amerikoje“, – sakė ji, turėdama omenyje plačiai žinomą 1984 metų optimistinę Ronaldo Reagano prezidentinės kampanijos politinę reklamą.

„Jis nori, kad mes bijotume ateities ir vieni kitų“, – pridūrė H.Clinton.

Ji taip pat sukritikavo D.Trumpo temperamentą. „Jis net negali ištverti prezidentinės kampanijos sunkumų. Įsivaizduokite jį Ovaliajame kabinete, kai bus tikra krizė. Žmogus, kurį galima suerzinti žinute „Twitter“, nėra žmogus, kuriam galima patikėti branduolinius ginklus“, – sakė ji.

H.Clinton taip pat atmetė kalbas, kad D.Trumpas savo pareiškimas tiesiog siekia dėmesio ir iš tikrųjų nemano taip, kaip kalba. „Nėra jokio kito Donaldo Trumpo. Jis toks. Ko nesupranta Donaldas Trumpas – Amerika yra puiki, nes Amerika yra gera“, – sakė ji.

Chelsea Clinton gyrė „nuostabią, išmintingą ir linksmą“ motiną

Chelsea Clinton ketvirtadienį pamėgino parodyti visuomenei kitą, mažiau žinomą vienos garsiausių ir labiausiai nemėgstamų Amerikos politikos figūrų pusę, kai kreipdamasi į Demokratų partijos suvažiavimo dalyvius pareiškė, kad jos motina, partijos kandidatė į prezidentus Hillary Clinton yra „nuostabi, išmintinga“ ir „linksma“.

Mėgindama sušvelninti motinos griežtą viešąjį įvaizdį, kurį suformavo ne vieną dešimtmetį trunkantis buvimas nuožmaus politinio karo apkasuose, Chelsea kalbėjo apie H.Clinton kaip apie mamą, kuri vaikystėje skaitė jai knygelę „Goodnight Moon“, ir močiutę, kuri dabar mielai atsitraukia nuo politikos, kad paskaitytų anūkei „Chugga Chugga Choo Choo“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chelsea, Hillary ir Billas Clintonai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chelsea, Hillary ir Billas Clintonai

„Kaskart, kai mama išvykdavo darbo reikalais, o tai, laimei, nutikdavo nelabai dažnai, ji palikdavo man raštelius – po vieną kiekvienai dienai, kai jos nebūdavo šalia“, – sakė Ch.Clinton.

Ji taip pat pasakojo, kaip šeimai gyvenant Baltuosiuose rūmuose, jos mama, tuometinė pirmoji JAV ponia, uoliai stengėsi, kad 1994 metais būtų priimtas įstatymas dėl visuotinės sveikatos priežiūros, tačiau jos pastangos buvo bevaisės.

„Mačiau tai iš arti. Tai buvo skausminga. Tai sekino. Ji atidavė tam visas savo jėgas, tačiau, kaip visi žinote, pralaimėjo“, – sakė Ch.Clinton.

„Man, kuriai tuo metu buvo 14-a metų, buvo sunku tai stebėti. Tačiau mano mama – ji buvo nuostabi“, – pridūrė ji.

Po šių žodžių Ch.Clinton pakvietė į sceną savo „mamą, didvyrę ir mūsų būsimą prezidentę“, kurios kalba tapo keturias dienas trukusio partijos suvažiavimo kulminacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius