Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas sankcijas Rusijai rengianti ES akcentuoja Ukrainos prezidento rinkimų svarbą

Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministrai pirmadienį susirinko į Briuselį derybų dėl Ukrainos, teigdami, kad gegužės 25 dieną toje šalyje numatyti prezidento rinkimai turi įvykti, ir rengdamiesi paskelbti apie naujas sankcijas grupei asmenų Rusijoje ir Kryme, kurie prisidėjo prie krizės.
Šveicarijos prezidentas Didieris Burkhalteris ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Šveicarijos prezidentas Didieris Burkhalteris ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į ES sudarytą sąrašą subjektų, kuriems taikomas turto įšaldymas ir vizų draudimas, turėtų būti įtraukti dar 13 asmenų ir dvi įmonės, naujienų agentūrai AFP sakė du Bendrijos diplomatai.

Atvykę į derybas ministrai, kurie taip pat susitiks su šiuo metu Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) pirmininkaujančiu Šveicarijos prezidentu Didier Burkhalteriu, griežtai pasmerkė prorusiškų separatistų sekmadienį Rytų Ukrainoje organizuotus referendumus dėl nepriklausomybės nuo Kijevo, teigdami, kad šie balsavimai buvo neteisėti.

Pasak ministrų, vienintelis kelias į priekį yra gegužės 25-ąją Ukrainoje numatyti valstybės vadovo rinkimai.

„Viliuosi, kad šiandien mes (ES Užsienio reikalų) taryboje pareikšime tvirtą paramą tiems rinkimams“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.

„Didelėje dalyje Ukrainos nėra jokių keblumų surengti šiuos rinkimus“, – pridūrė jis.

D.Burkhalteris, kuris turi supažindinti ES ministrus su keturių punktų taikos „kelio gairių“ planu, sakė, kad ESBO ketina pasiųsti į Ukrainos prezidento rinkimus tūkstantį stebėtojų – tai bus „viena didžiausių misijų“ per visą šios tarptautinės organizacijos istoriją.

„Labai svarbu, jog mes tikime, kad rinkimai gali įvykti, ir dirbame ta kryptimi“, – sakė ESBO pirmininkas.

D.Burkhalteris, kuris praėjusią savaitę buvo susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, sakė, jog dabar „svarbiausia atkurti nuoširdų dialogą tarp pagrindinių veikėjų, taip pat tarp Rusijos ir ES bei Rusijos ir Jungtinių Valstijų“.

„Galime prie to prisidėti“, – pabrėžė jis.

ES jau taiko turto įšaldymą ir vizų draudimą 48-iems Rusijos ir Ukrainos piliečiams, kurie pažeidė Ukrainos teritorinį vientisumą ar sukėlė jam grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius