-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas vengrų akibrokštas: blokuoja Lietuvos siūlymą įvesti sankcijas patriarchui Kirilui

Vengrija priešinasi ne tik rusiškos naftos embargui – Budapeštas per įtemptas derybas dėl naujo sankcijų paketo kelis kartus bandė blokuoti Lietuvos iniciatyvą įvesti Europos Sąjungos sankcijas Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovui patriarchui Kirilui, 15min patvirtino diplomatiniai šaltiniai.
Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas
Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

„Vengrija du kartus bandė išimti Kirilą iš sankcijų sąrašo, bet jis kol kas grąžintas į projektą. Vengrai teigia, kad tai pažeistų religijos laisvę, bet visos kitos šalys pritaria, kad jis yra tik karo propagandistas, skatinantis karą prieš Ukrainą ir ukrainiečius“, – 15min teigė apie derybas informuotas šaltinis.

Derybų eigą šaltiniai komentavo tik su anonimiškumo sąlyga dėl klausimo jautrumo.

Rusijos stačiatikių bažnyčia yra viena Kremliaus režimo atramų.

Bažnyčios patriarchas Kirilas remia Rusijos invaziją į Ukrainą, o savo tėvynę ginančius ukrainiečius vadina „blogio jėgomis“, kovojančiomis prieš „Rusijos vienybę“.

Šie jo pareiškimai paskatino diskusijas apie Bažnyčios vadovybės atsakomybę už Rusijos vykdomus nusikaltimus ir tapo impulsu daliai Lietuvos stačiatikių kunigų inicijuoti atsiskyrimą nuo Maskvos.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis 15min balandžio mėnesį patvirtino, kad Lietuva pasiūlė Europos Sąjungai įtraukti patriarchą Kirilą į ES sankcijų sąrašą.

„Taip. Yra toks siūlymas, tik tol, kol vyksta diskusijos dėl bendro sutarimo, tai dar atsakymų galutinių neturime, ar tai pavyks padaryti“, – interviu kalbėjo ministras.

„Tas asmuo, mano vertinimu, užsiima ne sielovada, o sielų naikinimu, jeigu jau bandytume atrasti kokį nors dvasinį terminą, atitinkantį tai, ką jis daro savo pareiškimais, parama karo veiksmams, iš esmės visiems tiems baisumams, kurie vyksta Ukrainoje, kuriuos jis laimina ir fiziškai, ir savo žodžiais“, – pridūrė G.Landsbergis.

Europos Komisija savo pasiūlyme valstybėms narėms pritarė Lietuvos iniciatyvai, tačiau įvesti sankcijoms reikalingas visų ES šalių pritarimas.

Juodajame sąraše esantiems žmonėms draudžiama atvykti į bendriją, įšaldomas jų turtas.

Į naująjį sankcijų sąrašą taip pat siūloma įtraukti buvusią rusų gimnastę Aliną Kabajevą dėl jos vaidmens Kremliaus propagandoje ir glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, A. Kabajeva yra V. Putino meilužė. Pirmą kartą apie tai buvo pranešta dar 2008 metais, nors tąsyk V.Putinas griežtai paneigė šią informaciją.

Laikraštis „The Wall Street Journal“, remdamasis amerikiečių pareigūnais, rašė, kad A.Kabajeva ir jos šeima praturtėjo dėl buvusios gimnastės ryšių su V.Putino artima aplinka.

Straipsnyje remiantis slapta JAV žvalgybos informacija A.Kabajeva įvardijama kaip V.Putino turto gavėja.

Europos Sąjungos šalių atstovai šiomis savaitėmis dalyvauja derybose dėl naftos importo iš Rusijos sustabdymo iki šių metų pabaigos.

Sankcijas kol kas blokuojantis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas reikalauja iš ES garantijų, kad bus išskirtas finansavimas naujų vamzdynų tiesimui ir kitai infrastruktūrai, reikalingai, kad jo šalis galėtų sumažinti priklausomybę nuo rusiškos naftos. Budapeštas taip pat nori pasilikti teisę dar keleriems metams pratęsti importą iš Rusijos.

Po 2014 metais Maskvos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ES jau įvedė sankcijas daugiau kaip tūkstančiui fizinių ir 80 juridinių asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius