Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Naujasis Džihadistas Johnas“ ir „Džihadistas jaunesnysis“: kas jie?

Didžiosios Britanijos saugumo ir žvalgybos pajėgos kruopščiai analizuoja sekmadienį paskelbtą naują „Islamo valstybės“ (IS) vaizdo įrašą. Jame – penkių įkaitų nužudymas ir vyras, kalbantis su britišku akcentu. Taip pat – irgi britišku akcentu grasinantis berniukas.
Kadrai iš naujo IS propagandinio klipo
Kadrai iš naujo IS propagandinio klipo

Berniuko tapatybė – aiški?

Vyras vaizdo įraše paleidžia pirmą kulką į vieno įkaito galvą, tuomet pasirodo kiti kaukėti vyrai, jie nužudo dar keturis įkaitus. Po egzekucijos rodomas berniukas, kuris su britišku akcentu sako: „Mes čia nužudysime netikinčiuosius.“

Berniukas iš naujo IS klipo
Berniukas iš naujo IS klipo

Manoma, kad berniukas, kuris vadinamas „Džihadistu jaunesniuoju“, – britės Grace Dare, IS fanatikės, sūnus Isa. Ji yra pareiškusi norinti būti pirmąja moterimi, kuri nukirs galvą įkaitui.

Moteris į islamą atsivertė paauglystėje, pasikeitė vardą į Khadijah, o 2012 m. išvyko į Siriją tapti IS teroristo nuotaka.

G.Dare tėvas „The Telegraph“ sakė esantis tikras, kad vaizdo medžiagoje – jo anūkas. „Žinoma, aš susirūpinęs, bet nieko negaliu padaryti. Aš nepykstu. Niekada negalvojau, kad taip atsitiks. Tačiau dabar tiesiog tikiuosi, kad kas nors mėgina jį pargabenti namo“, – sakė Henry Dare'as.

„Jis nieko nesupranta, jis dar tėra mažas berniukas. Jie juo naudojasi kaip skydu. Tai – tik propaganda, – sakė vyras „Channel 4 News“. – Jis yra įraše, nes jam pasakyta, ką daryti. Jis mano anūkas – negaliu jo išsižadėti. Jam pačiam ten nepatinka.“​

Įtarimai, kas yra naujasis budelis

Pagrindinis naujo IS propagandinio įrašo veikėjas savo veidą slepia po kauke – kaip ir Džihadistu Johnu vadintas IS budelis, pasirodęs ne viename įraše. Pastarojo tapatybę nustatyti padėjo balso atpažinimo technologijos. Britų pareigūnai išsiaiškino, kad jis – Britanijos pilietis Mohammedas Emwazi. Jis 2015-ųjų vasarą buvo nukautas Sirijoje per JAV dronų ataką.

Šįkart taip pat bus naudojama balso analizė, kad būtų nustatyta, ar britų premjerui Davidui Cameronui grasinančio ir Didžiosios Britanijos okupavimą žadančio vyro balsas sutampa su kurio nors žmogaus, kuris žinomas kaip išvykęs į Siriją ar Iraką.

Budelis iš naujo IS klipo
Budelis iš naujo IS klipo

BBC rašo, kad daugėja svarstymų, jog naujoje medžiagoje esantis vyras – Siddhartha Dharas, dar vadinamas Abu Rumaysahu.

Šis britų džihadistas buvo sulaikytas 2014 m., bet paleistas už užstatą. S.Dharas pabėgo iš šalies, vėliau buvo pastebėtas Sirijoje.

Siddhartha Dharas
Siddhartha Dharas

S.Dharo sesuo BBC sakė, kad pirmą kartą išgirdusi įrašą iškart nusigando, kad tai – tikriausiai jos brolis. Vėliau, pamačiusi vaizdą, ji ėmė kiek abejoti.

Šis britų džihadistas buvo sulaikytas 2014 m., bet paleistas už užstatą.

„Buvau šoko būsenos, – sakė Konika Dhar. – Pamaniau, kad garso įrašas, kiek pamenu, labai priminė mano brolio balsą. Bet kai atidžiau peržiūrėjau filmuotą medžiagą, nebebuvau visiškai tikra – tai mane kiek nuramino.“

Ji pridūrė, kad jei vyras – tikrai jos brolis, ji pati nužudytų jį savo rankomis.

Tačiau šalyje uždraustos ekstremistų grupuotės „al-Muhajiroun“ atstovas BBC teigė neabejojantis, kad kaukėtas vyras – S.Dharas. S.Dharas buvo grupuotės narys – po to, kai iš hinduizmo atsivertė į islamą.

CNN žurnalistė Clarissa Ward „Twitter“ tinkle parašė, kad kaukėto vyro balsas skamba visai kaip S.Dharo, iš kurio ji ėmė interviu prieš šiam pabėgant į Siriją. „Sudrebėjau – tai jo balsas“, – parašė ji.

Naujojo grasintojo tapatybės nustatymas – sudėtingas procesas. M.Emwazi atpažinimui prireikė maždaug devynių mėnesių. O yra žinoma apie 800 Didžiosios Britanijos piliečių, kurie išvyko į Iraką ar Siriją prisijungti prie IS. Maždaug pusė iš jų grįžo.

BBC pažymi, kad saugumo tarnybos tikriausiai nieko neskelbs, kol nebus visiškai tikros. 

Didžiosios Britanijos valdžia pasmerkė vaizdo įrašą, pavadindama jį propaganda, kuri dar kartą primena IS barbariškumą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Džihadistas Johnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Džihadistas Johnas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius