Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Nobelio premijos laureatas Novosiolovas buvo ketvertukininkas

Rusijoje gimusiam Konstantinui Novosiolovui, vienam iš dviejų mokslininkų, kuriems šiemet skirta Nobelio premija už laimėjimus fizikos srityje, šio dalyko studijos nebuvo pačios lengviausios, o jo universiteto paskelbti rezultatai rodo, kad šis studentas buvo prisirinkęs ketvertų.
Konstantinas Novosiolovas
Konstantinas Novosiolovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nobelio fizikos premija šiemet skirta 36 metų K.Novosiolovui ir jo kolegai 41 metų Andrejui Geimui, šiuo metu dirbantiems Didžiosios Britanijos universitetuose.

Tuo tarpu K.Novosiolovo Alma Mater – Maskvos fizikos ir technologijų institutas (MFTI) – savo tinklalapyje paskelbė būsimo mokslininko studijų laikų pažymius, kurie rodo, kad jo žinios, įgytos išklausius teorinės ir taikomosios fizikos kursus 1991–1994 metais, dažnai būdavo vertinamos ketvertu.

K.Novosiolovo fizinio lavinimo, kuris Rusijos aukštosiose mokyklose yra privalomas, pasiekimai taip pat nebuvo aukščiausi – dažniausiai ketvertai. Nors mokslininkas šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje, jis kartą yra gavęs trejetą iš anglų kalbos.

Universitetas atskleidė ir A.Geimo, kuris taip pat studijavo MFTI 1976–1982 metais, pasiekimus. Jo nepriekaištingą akademinę karjerą temdė tik keli ketvertai – iš marksistinės politinės ekonomikos ir anglų kalbos.

A.Geimas pirmiausiai mėgino stoti į Maskvos inžinerijos ir fizikos institutą, o nepavykus buvo priverstas aštuoniems mėnesiams įsidarbinti staklininku vienoje elektrinių prietaisų gamykloje.

Jo buvusi vidurinės mokyklos mokytoja bulvariniam dienraščiui „Tvoj Denj“ pasakojo, kad vokiškų šaknų turintis A.Geimas Sovietų Sąjungos laikais nukentėjo nuo diskriminacijos ir kad jam dėl to buvo sunku įstoti į pasirinktą aukštąją mokyklą.

„Jo tėvas – vokietis“, – aiškino 72 metų Olga Peškova, kuri iki šiol mokytojauja neramaus Šiaurės Kaukazo regiono Kabardos Balkarijos mieste Nalčike.

MFTI paskelbtuose dokumentuose A.Geimas save įvardija vokiečiu – tais laikas oficialiuose prašymuose kiekvienas turėdavo nurodyti etninę kilmę.

Rusijoje nuo seno gyvuoja etninių vokiečių bendruomenė, tačiau šiuo metu dauguma jos narių yra emigravę. Per Sovietų Sąjungoje vykdytas represijas vokiečiai būdavo tremiami į Sibirą ir Centrinę Aziją; jiems taip pat būdavo sunkiau įgyti išsilavinimą ir siekti karjeros. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius