Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis popiežius Pranciškus sužavėjo minias jau pirmaisiais savo žodžiais

Dar prieš tai, kai žmonės pamatė jo veidą, popiežius Pranciškus pavergė romiečių širdis – vien pranešimas, kad jis vadinsis tuo pačiu vardu kaip ir šv. Pranciškus Asyžietis, Italijos globėjas, sukėlė Vatikano aikštėje susirinkusios minios ekstazę.
Popiežiumi išrinktas Jorge Mario Bergoglio, kuris pasivadino Pranciškumi
Popiežiumi išrinktas Jorge Mario Bergoglio, kuris pasivadino Pranciškumi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar labiau žmonėms patiko pirmieji jo žodžiai, kad kardinolai „nuėjo į kitą pasaulio kraštą“ ieškoti naujo Romos vyskupo. Šie žodžiai priminė mylimą lenkų tautybės velionį popiežių Joną Paulių II, 1978-aisiais pasakiusį, kad kardinolai jį pašaukė „iš tolimos šalies“.

Naujasis popiežius, buvęs kardinolas Jorge Mario Bergoglio, yra argentinietis, italų imigrantų sūnus, o jam kalbant itališkai jaučiamas tik nedidelis akcentas.

„Melskimės už visą pasaulį, kad būtų jaučiama didi brolybės dvasia“, – pasakė 76 metų pontifikas.

Tačiau jis palenkė ne tik romiečių širdis.

„Catholic Voices USA“ direktorei Kim Daniels padarė įspūdį nusižeminimas, kurį popiežius pademonstravo pasirodęs Šv.Petro bazilikos balkone.

„Jis priklaupė. Jis paprašė minios palaiminimo. Matėme jį drauge su minia besimeldžiantį „Tėve mūsų“, „Sveika, Marija“, prisidedantį prie mūsų visų tomis maldomis, kurios yra tokios artimos katalikams, – sakė ji. – Tai buvo nusižeminimo ženklas. Tai buvo ženklas, kad čia svarbiausia – šventumas. Tai taip nuostabu – matyti, kad žmogus tikrai taip akcentuoja maldą.“

Ir beveik kaip senelis naujasis popiežius palinkėjo miniai: „Labanakt, miegokite ramiai.“

Jo pasirinkimas dėl aprangos taip pat pasiuntė tam tikrą žinią. Pranciškus neužsidėjo mocetos – šermuonėlio kailiu apkraštuotos raudonos aksominės pelerinos, kurią popiežiai dažnai vilki iškilmingomis progomis, o stulą užsidėjo tik palaiminimui. Tai atitinka jo asmeninį stilių, kuris laikomas priešybe Vatikano didybei.

Buenos Airėse jis pardavė brangią arkivyskupo rezidenciją ir gyveno kukliame bute, pats ruošė sau valgį, o į bažnyčią važinėjo autobusu.

Visa tai yra akivaizdus kontrastas tam, kaip gyvena daugelis Vatikano kardinolų, pradedant prašmatniais namais ir automobiliais, kuriuos vairuoja asmeniniai vairuotojai.

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI taip pat gyveno kukliai. Tačiau jo vertybės nesiderino su tais Vatikano pareigūnais, kurie siejami su korupcija ir karjerizmu, be to, jam pakenkė slaptų dokumentų nutekinimas, dėl kurio kaltinamas jo asmeninis liokajus.

Dabar šias problemas teks spręsti Pranciškui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius