Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas turės vesti šalį į ES

Pavlo Klimkinas, kurį Ukrainos parlamentas ketvirdienį patvirtino naujuoju užsienio reikalų ministru, tvirtai tiki savo šalies europine ateitimi, tačiau taip pat puikiai suvokia, kad ji negali atsikratyti Rusijos dominavimo aptemdytos praeities.
Pavlo Klimkinas
Pavlo Klimkinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl Rytuose ir Vakaruose įgytos profesinės patirties šis 46 metų karjeros diplomatas yra puikus pasirinkimas vadovauti Ukrainos diplomatijai tokiu metu, kai šalis išgyvena rimčiausią krizę nuo nepriklausomybės atgavimo 1991-aisiais.

„Mes tikrai norime prisijungti prie Europos Sąjungos“, – sakė P.Klimkinas viename interviu, kurį anksčiau šiais metais davė Vokietijos transliuotojui tv.berlin.

„Tai yra ne tik mūsų užsienio politikos, bet ir vidaus politikos strateginis tikslas bei strateginis prioritetas. Kalbant apie Rusiją, mes norime toliau stiprinti mūsų bendradarbiavimą“, – aiškino jis.

Nors su stipriu akcentu, bet puikiai vokiškai kalbantis P.Klimkinas dėmesio centre atsidūrė, kai dar dirbdamas Ukrainos ambasadoriumi Berlyne buvo paskirtas vyriausiuoju šalies derybininku Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) tarpininkautose saugumo derybose su Rusija.

P.Klimkinas neslėpė, kad juto didžiulę įtampą ir spaudimą, Ukrainoje prasidėjus dramatiškiems įvykiams.

„Kartais miegu vos kelias valandas ir tuomet turiu žiūrėti žinias ar skambinti telefonu, skambinti šimtus kartų“, – sakė P.Klimkinas vokiečių televizijos kanalui

„Kartais miegu vos kelias valandas ir tuomet turiu žiūrėti žinias ar skambinti telefonu, skambinti šimtus kartų“, – sakė jis vokiečių televizijos kanalui, aiškindamas, kaip neramumai jo šalyje apkartino jo asmeninį gyvenimą ir ambasadoriaus darbą Berlyne.

„Per šiuos įvykius telefonu su tėvais kalbėjausi penkis ar šešis kartus. Taip pat ir su savo seserimis“, – sakė jis.

P.Klimkinas gimė 1967 metų gruodį dabar Rusijai priklausančiame Kursko mieste. Jis studijavo Maskvos fizikos ir technologijų instituto Aerofizikos ir kosminių tyrimų fakultete, kurį baigė 1991-aisiais – tais metais subyrėjo Sovietų Sąjunga.

1993 metais P.Klimkinas atėjo dirbti į Ukrainos užsienio reikalų ministeriją, dirbo šalies ambasadose Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

2008 metais jis tapo URM Europos Sąjungos departamento direktoriumi ir vadovavo deryboms su ES, o 2010-2012 metais ėjo užsienio reikalų viceministro pareigas.

2012-ųjų birželį P.Klimkinas buvo paskirtas Ukrainos ambasadoriumi Vokietijoje.

Užsienio reikalų ministras tiesiog gaus nurodymus ir vykdys Porošenkos valią. Ukrainos prezidentas bus tikrasis užsienio reikalų ministras.

Analitikai sako, kad ilgametis darbas ministerijoje, įskaitant laikotarpį, kai Ukrainos diplomatijai vadovavo dabartinis valstybės vadovas P.Porošenka, veikiausiai prisidėjo prie šio P.Klimkino karjeros šuolio.

Kita vertus, turint galvoje didžiulį P.Porošenkos dėmesį užsienio politikai ir jo deklaruotą siekį per savo prezidentavimo laikotarpį priartinti Ukrainą prie ES, P.Klimkinas naujose pareigose gali būti priverstas tramdyti savo darbinį entuziazmą.

„Priešingai nei visi ankstesni prezidentai, P.Porošenka tiesiogiai dalyvaus užsienio politikos formavime. Jis (P.Klimkinas) tai puikiai supranta“, – sakė Taikomųjų politinių studijų centro „Penta“ direktorius Volodymyras Fesenka.

„Užsienio reikalų ministras tiesiog gaus nurodymus ir vykdys Porošenkos valią. Ukrainos prezidentas bus tikrasis užsienio reikalų ministras“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius