2020 10 30 /08:12

Naujoji Zelandija referendume nubalsavo už eutanazijos įteisinimą, balsavimo dėl marihuanos rezultatai migloti

Naujosios Zelandijos gyventojai referendume nubalsavo už eutanazijos įteisinimą kritiškos būklės žmonėms arba sergantiems mirtina liga. Kampanijos už eutanazijos įteisinimą dalyviai tikino, kad žmonėms, kenčiantiems didžiulį skausmą, turėtų būti suteikta galimybė pasirinkti, kaip ir kada pabaigti savo gyvenimą, praneša BBC.
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern / ZUMAPRESS.com

Preliminarūs referendumo rezultatai rodo, kad 65,2 proc. rinkėjų palaikė eutanazijos įstatymo įvedimą.

Tai leis nepagydomai sergantiems žmonėms, kuriems liko mažiau nei šeši mėnesiai, galimybę pasirinkti eutanaziją, jei tam pritars bent du gydytojai. Prašymą turės pasirašyti paciento gydytojas ir nepriklausomas gydytojas, o jei kuris nors iš jų suabejos dėl asmens galimybių priimti pagrįstą sprendimą, turės būti pasitelkta psichiatro pagalba.

Penktadienį paskelbtuose rezultatuose kol kas nėra įtraukta apytiksliai 480 000 specialiųjų balsų, įskaitant balsavimus užsienyje, todėl galutinis rezultatas bus patvirtintas tik lapkričio 6 d. Tačiau sprendimas neturėtų pasikeisti.

Yra keli kriterijai, kuriuos asmuo turi atitikti, norėdamas paprašyti eutanazijos. Tai žmogus gali daryti tik, jei:

  • kenčia nuo mirtinos ligos, nuo kurios jis greičiausiai mirtų per šešis mėnesius;
  • žmogui yra reikšmingai sumažėjusios fizinės galimybės;
  • jis turi sugebėti priimti pagrįstą sprendimą dėl eutanazijos.

Teisės aktai tokiu atveju leis gydytojui ar slaugytojai paskirti mirtiną vaistų dozę, kuri bus suleidžiama stebint pacientą. Įstatymas taip pat nurodo, kad asmeniui negali būti atlikta eutanazija vien dėl vyresnio amžiaus, psichinės ligos ar negalios.

Tikimasi, kad naujasis įstatymas įsigalios 2021 m. lapkričio mėn. Įteisinusi eutanaziją Naujoji Zelandija, tarp Nyderlandų ir Kanados, taptų septintąja tai padariusi šalis pasaulyje.

Balsavimo dėl marihuanos rezultatai dar migloti

Referendumas dėl eutanazijos įteisinimo buvo surengtas kartu su visuotiniais rinkimais spalio 17-ąją, kuriuos didele persvara laimėjo premjerės Jacindos Ardern centro kairės Leiboristų partija. Tuo pačiu metu surengtame atskirame neprivalomame referendume Naujosios Zelandijos gyventojai veikiausiai atmetė pasiūlymą įteisinti mėgėjiškas kanapes.

Preliminarūs balsavimo dėl kanapių rezultatai buvo 53,1% „ne“ ir 46,1% „taip“, nors skaičiuojant specialiuosius balsus šis rezultatas taip pat dar gali keistis.

Pernai Naujosios Zelandijos parlamentas nubalsavo už eutanazijos legalizavimo įstatymo projektą, tačiau įstatymų leidėjai delsė juos įgyvendinti, kol visuomenė nepasisakė per referendumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujosios Zelandijos vėliava

J.Ardern pritarė įstatymui dėl eutanazijos, sakydama, kad praėjusiais metais ji nenoromis sutiko skelbti referendumą, nes tai buvo vienintelis būdas šiam teisės aktui žengti į priekį.

Rinkimų kampanijos metu ji vengė reikšti savo nuomonę dėl kanapių rekreaciniams tikslams įteisinimo, nors 40-metė pripažino, kad „seniai“ yra rūkiusi marihuanos.

Premjerės biuras penktadienį patvirtino, kad abiejuose referendumuose ji balsavo „už“.

Ji „stums į priekį bet kokius teisės aktus, atsižvelgdama į žmonių valią, paskelbus galutinius rezultatus kitą savaitę“, sakė J.Ardern atstovė.

Pagal priemonę dėl marihuanos žmonės galėtų nusipirkti iki 14 g marihuanos per dieną ir auginti iki keturių kanapių kerų viename namų ūkyje.

Kanapės rekreaciniams tikslams ir toliau bus nelegalios, jei kitą penktadienį balsavusiųjų „prieš“ vis dar bus daugiau nei 50 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius