Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios UNESCO narės Palestinos vėliava iškelta prie organizacijos būstinės

Prie Jungtinių Tautų (JT) kultūros agentūros UNESCO būstinės Paryžiuje antradienį iškelta šios organizacijos naujosios narės Palestinos vėliava, ir tai yra simboliškai reikšmingas postūmis palestiniečių valstybingumo siekiui.
Prie Jungtinių Tautų kultūros agentūros UNESCO būstinės Paryžiuje iškelta naujosios narės Palestinos vėliava.
Prie Jungtinių Tautų kultūros agentūros UNESCO būstinės Paryžiuje iškelta naujosios narės Palestinos vėliava. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Palestina į UNESCO priimama po spalį įvykusio balsavimo, po kurio JAV nutraukė savo finansavimą šiai JT agentūrai.

Palestiniečių prezidentas Mahmoudas Abbasas antradienį dalyvavo vėliavos pakėlimo ceremonijoje, kurios metu skambėjo Palestinos himnas, praėjus kelioms savaitėms nuo UNESCO sprendimo priimti Palestiną šios JT agentūros nare; nors tai sukėlė JAV ir Izraelio pasipiktinimą.

„Prezidentas Abbasas nori parodyti, kokią svarbą skiria UNESCO, – vienas palestiniečių diplomatas sakė prieš šią ceremoniją. – Pirmą kartą (Palestinos) vėliava plazdės prie JT institucijos būstinės.“

UNESCO nurodė, kad simbolinė vėliavos iškėlimo ceremonija, „žyminti Palestinos priėmimą į šią organizaciją“, surengiama kiekvieną kartą, kai į ją įstoja nauja narė.

Palestiniečiai buvo priimti į JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizaciją spalio pabaigoje, kai   UNESCO generalinė asamblėja 107 balsais prieš 14 nutarė suteikti Palestinai jos 195-osios narės statusą.

Šis balsavimas supykdė ištikimas Izraelio sąjungininkes Jungtines Valstijas. Abi šios šalys teigia, kad palestiniečiai pirmiausiai turi sudaryti taikos sutartį su Izraeliu, kad galėtų tapti visateisiais tarptautinių organizacijų nariais.

Vašingtonas nedelsiant įšaldė savo finansavimą JT institucijai, kuri atrenka ir prižiūri Pasaulio paveldo objektus, taip pat rūpinasi kitomis sritimis, pradedant raštingumo skatinimus ir žiniasklaidos laisve, baigiant mokslo ir aplinkosaugos problemomis.

Dėl JAV sprendimo UNESCO neteko 22 proc. savo biudžeto, todėl šiemet jos veiklai pristigs 65 mln., o per ateinančius dvejus metus biudžeto skylė sudarys 143 mln. dolerių.

Dėl šios priežasties UNESCO generalinė direktorė Irina Bokova paskelbė drastišką taupymo programą, nors kai kurios šalys pažadėjo padidinti savo indėlį: Indonezija papildomai skirs 10 mln., o Gabonas – 2 mln. JAV dolerių.

Izraelis savo ruožtu irgi ėmėsi atsakomųjų priemonių, paskelbęs, kad spartins žydų nausėdijų statybą Rytų Jeruzalėje bei Vakarų Krante, taip pat įšaldęs lėšų pervedimą Palestinos Autonomijai.

Izraelis kas mėnesį pervesdavo dešimtis milijonų dolerių, surinktų už palestiniečių teritorijoms skirtas prekes, kurios gabenamos tranzitu per žydų valstybės uostus, tačiau dažnai įšaldo šias lėšas, bausdamas Palestinos Autonomiją dėl įvairių nesutarimų.

Sulaukęs tarptautinės kritikos, Izraelis vėliau atšaukė šių lėšų, kurios sudaro didelę dalį Palestinos Autonomijos biudžeto, blokadą.

Palestinos narystė UNESCO neturės jokio poveikio palestiniečių siekiui įgyti visateisę narystę Jungtinėse Tautose. Tai taptų įmanoma, užsitikrinus devynis balsus 15 narių turinčioje JT Saugumo Taryboje, tačiau JAV aiškiai pareiškė vetuosianti tokį žingsnį.

M.Abbasas, kuris gruodžio 5 dieną pakartojo tęsiantis kovą dėl JT narystės, po Palestinos vėliavos iškėlimo prie UNESCO būstinės susitiks su N.Sarkozy, o vėliau aplankys Didžiosios Britanijos ir Turkijos sostines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius