-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujųjų Kirgizijos lyderių rankos „suteptos krauju“, sako nuverstas prezidentas

Nuverstas, tačiau pasiduoti neketinantis Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas penktadienį pareiškė neketinantis atsistatydinti ir apkaltino naujai pasiskelbusią šalies vyriausybę dėl daugelio žmonių žūties šią savaitę.
Kurmanbekas Bakijevas su žmona Tatjana
Kurmanbekas Bakijevas su žmona Tatjana / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kirgizija

Duodamas išskirtinį interviu naujienų agentūrai AFP pietiniame Kirgizijos mieste Džalalabade, 60 metų K.Bakijevas sakė trečiadienį nedavęs saugumo pajėgoms įsakymo šaudyti į protestuotojus sostinėje Biškeke, kur žuvo mažiausiai 75 žmonės.

Nuverstas prezidentas taip pat pabrėžė, kad nei Rusija, nei JAV, kurios turi karines bazes šioje strategiškai svarbioje Centrinės Azijos šalyje, nėra niekaip susijusios su šią savaitę įvykusiu sukilimu.

„Ne mano rankos suteptos krauju“, – sakė K.Bakijevas.

Mėlyną kostiumą su atvira apykakle vilkintis Kirgizijos lyderis atrodė pavargęs, tačiau atsipalaidavęs. Su AFP žurnalistais jis kalbėjosi viename name Džalalabade.

Tokiu būdu nepriklausomi šaltiniai pirmą kartą atvirtino dabartinė nuversto Kirgizijos lyderio buvimo vietą. Prezidentas trečiadienį buvo priverstas bėgti iš sostinės Biškeko, kai protestuotojai įveikė saugumo pajėgas ir įsiveržė į vyriausybinius pastatus.

Žmonių, kurie suorganizavo ginkluotus žmones įsiveržti į Baltuosius rūmus (Kirgizijos prezidentūrą), rankos suteptos krauju. Būtent opozicijos rankos kruvinos, – K.Bakijevas„Žmonių, kurie suorganizavo ginkluotus žmones įsiveržti į Baltuosius rūmus (Kirgizijos prezidentūrą), rankos suteptos krauju. Būtent opozicijos rankos kruvinos“, – sakė K.Bakijevas.

Jis tvirtino, kad nedavęs įsakymo šaudyti į protestuotojus, tačiau nurodė, kad saugumo pajėgos elgėsi pagal Kirgizijos įstatymus, leidžiančius panaudoti jėgą, kai puolama prezidentūra. „Aš nedaviau įsakymo šaudyti“ trečiadienį Biškeke, sakė valdžios netekęs lyderis.

Prezidento oponentai, kuriems vadovauja buvusi užsienio reikalų ministrė Roza Otunbajeva, pareiškė suformavę laikinąją vyriausybę, kuri dabar vadovauja šaliai, taip pat kelis karstu pareikalavo, kad K.Bakijevas oficialiai atsistatydintų.

Tuo tarpu Kirgizijos prezidentas penktadienį pakartojo, jog neketina išvykti iš Kirgizijos arba trauktis iš posto.

„Neplanuoju išvykti iš šalies, taip pat neatsistatydinsiu iš prezidento posto“, – sakė jis.

Nuverstas prezidentas daugiausiai šalininkų turi Kirgizijos pietuose – Džalalabade, jo apylinkėse ir kaimyniniame Ošo mieste. Tačiau vienas AFP žurnalistas, apsilankęs abiejuose tuose miestuose, sakė, kad K.Bakijevo šalininkų gretos iš pažiūros sparčiai retėja.

K.Bakijevas taip pat sakė esantis pasiruošęs derėtis su opozicija, kuri paskelbė perėmusi valdžią sostinėje. „Mielai sėsčiau su opozicija prie derybų stalo“, – pareiškė jis.

Prezidentas pripažino, kad šalyje, kurioje gyvena kirgizai, uzbekai ir tadžikai, gali kilti etninių neramumų, tačiau nesureikšmino kalbų apie šiame regione galintį įsiplieksti pilietinį konfliktą.

„Aš nesitikiu karo, – sakė jis. – Mano pagrindinis tikslas – išvengti konflikto ir pilietinio karo“.

Tuo metu, kai K.Bakijevas davė šį interviu, apie 200 žmonių buvo susirinkę prie pagrindinio regiono administracijos pastato Džalalabade. Jie sakė, kad prezidentą palaikantis gubernatorius pabėgo praeitą naktį, taip pat reiškė susirūpinimą dėl regione didėjančios etninės įtampos.

Žiniasklaida anksčiau buvo pranešusi, kad K.Bakijevas dėl šio sukilimo kaltino užsienio jėgas, tačiau šįkart jis atmetė prielaidas, kad tuos neramumus sukurstė Rusija.

„Netikiu, kad Rusija arba Jungtinės Valstijos būtų prikišusios ranką prie šių įvykių“, – pabrėžė prezidentas ir atsisakė komentuoti savo ankstesnį pareiškimą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius