Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujuoju Pentagono vadovu tikriausiai taps Ashtonas Carteris

Buvęs antrasis pagal rangą Pentagono pareigūnas Ashtonas Carteris tikriausiai bus paskirtas naujuoju JAV gynybos sekretoriumi, antradienį pranešė Amerikos žiniasklaida.
Ashtonas Carteris
Ashtonas Carteris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas Barackas Obama tikriausiai pasiūlys fizikos ir viduramžių istorijos studijas baigusiam A.Carteriui, tapusiam vienu iš nacionalinio saugumo politikos šulų, pakeisti darbą baigiančiam Pentagono vadovui Chuckui Hageliui, „jeigu paskutinę minutę nekils kokių nors komplikacijų“, nurodė televizija CNN.

CNN citavo kelis neįvardytus JAV administracijos pareigūnus, o dienraštis „The Washington Post“ taip pat paskelbė, kad B.Obama paskirs A.Carterį.

Baltieji rūmai atsisakė patvirtinti arba paneigti šiuos pranešimus, bet sakė, kad A.Carteris yra kandidatų į tą postą „trumpajame sąraše“, taip pat akcentavo, jog tas pareigūnas pakankamai kompetentingas tapti gynybos sekretoriumi.

A.Carteris „labai, labai gerai“ dirbo ankstesniame gynybos sekretoriaus pavaduotojo poste ir buvo užsitikrinęs abiejų pagrindinių partijų palaikymą Kongrese, žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

Kai jis buvo pasiūlytas į tą postą, įstatymų leidėjai A.Carterio kandidatūrą patvirtino vienbalsiai, o „tai yra ženklas, kad jis atitiko kriterijus, apie kuriuose esame diskutavę praeityje“, pridūrė J.Earnestas.

„Jis yra žmogus, gerai išmanantis, kaip veikia Gynybos departamentas“, – aiškino atstovas.

Jis yra žmogus, gerai išmanantis, kaip veikia Gynybos departamentas

Kalbėdamiesi su naujienų agentūra AFP, Pentagono pareigūnai pripažino, kad A.Carteris yra tarp pagrindinių pretendentų į tą postą, bet negalėjo patvirtinti, ar jau priimtas galutinis sprendimas.

Ch.Hagelis apie savo atsistatydinimą paskelbė praeitą savaitę. Pareigūnai privačiai sakė, kad jis buvo priverstas pasitraukti, kai neteko Baltųjų rūmų pasitikėjimo, Jungtinėms Valstijoms įsitraukus į aviacijos kampaniją prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ Irake ir Sirijoje.

60-metis A.Carteris įgijo moderniųjų ginklų ir karinių biudžetų eksperto reputaciją ir susikūrė reformatoriaus, nusiteikusio padaryti didžiulę Pentagono biurokratinę struktūrą veiksmingesne, įvaizdį.

A.Carteris gerai išmano ginklavimosi programas ir technologijų tendencijas, bet mažiau patyręs vadovauti karo strategijai ir niekada nėra tarnavęs kariuomenėje – kitaip negu jo pirmtakas Ch.Hagelis, kuris buvo sužeistas per Vietnamo karą.

Teorinės fizikos daktaro laipsnį Oksfordo universitete įgijęs A.Carteris dirbo Pentagone prezidento Billo Clintono administracijoje, prižiūrėdamas branduolinių ginklų politiką ir koordinuodamas pastangas pašaltinti branduolinius ginklus bei branduolines medžiagas ir Ukrainos ir kitų buvusios Sovietų Sąjungos teritorijų.

Harvardo universiteto Valdymo mokykloje profesoriumi anksčiau dirbęs A.Carteris taip pat vadovavo Pentagono ginkluotės pirkimų programai 2009–2011 metais, o gynybos sekretoriaus pavaduotojo postą užėmė nuo 2013 metų.

Kai A.Carteris atsistatydino praeitais metais, pareigūnai neigė pranešimus, esą jis nesutarė su Ch.Hageliu.

Nors dirbto dviejų prezidentų demokratų administracijose, A.Carteris nėra glaudžiai su kuria nors partija susijęs veikėjas, o JAV Senatas tikriausiai palaikys jo kandidatūrą, sako analitikai.

A.Carteris būtų „puikus“ pasirinkimas, sakė demokratas Carlas Levinas, Senato ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas. „Jis labai kvalifikuotas“, – pažymėjo senatorius.

C.Levinas pridūrė, kad įstatymų leidėjai turi galimybę paspartinti naujojo Pentagono vadovo paskyrimą ir užbaigti šį procesą per kelias ateinančias savaites, prieš pradedant darbą naujos sudėties Senatui, kuriame respublikonai turės daugumą.

Respublikonas senatorius Jamesas Inhofe'as, dabartinis antrasis pagal rangą Ginkluotųjų tarnybų komiteto pareigūnas, sakė, kad A.Carteriui „turėtų atsiverti labai lengvas kelias“, jeigu jo kandidatūra būtų pasiūlyta tvirtinti įstatymų leidėjams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius