Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Neapdairūs Rusijos kariai socialiniuose tinkluose griauna Kremliaus melus

Nors Rusija įnirtingai aiškina, kad jos karių ir technikos Ukrainoje nėra, jos kalbomis niekas netiki. Net ir patys Rusijos kariai, matyt, jau negalėdami gyventi be socialinių tinklų, išduoda Kremliaus "paslaptis" apie karinius veiksmus Ukrainoje. Štai Aleksandras Sotkinas nuo birželio pabaigos skelbia nuotraukas „Instragram“ paskyroje, rašo „Buzzfeed“. „Sėdžiu, dirbu su „Buk“, klausau muzikos, visai geras sekmadienis“, – prie vienos jų parašė 24-erių Rusijos armijos karys. Būtent iš Rusijos į teroristų kontroliuojamą teritoriją atgabenta „Buk“ sistema buvo numuštas Malaizijos oro linijų lėktuvas „Boeing 777“. Žuvo 295 žmonės.
Aleksandras Sotkinas
Aleksandras Sotkinas / instagram.com/sanya_sotkin nuotr.

A.Sotkino „Instagram“ profilyje – gausu nuotraukų iš jo gyvenimo kariuomenėje. Birželio 23 dieną jis paskelbė nuotrauką iš karinės bazės prie Rusijos sienos. 

Po savaitės karys, kuris socialiniame tinkle skelbia esantis komunikacijų specialistas, atsiųstas prie Ukrainos sienos, įdėjo nuotrauką jau iš Ukrainos kaimo šalies rytuose, kurį kontroliavo teroristai. „Sėdinėju naktį... Dirbame, mūsų veidai – prakaituoti #armija #pratybos2014 #naktis #comms“, – parašė jis.

Nėra tiksliai aišku, ką jis veikė Ukrainoje, ir kiek ten užtruko. Liepos 3 dieną jis paskelbė nuotrauką iš Rusijos, kurioje jis atrodo esantis šarvuotame transporteryje. 

Po poros dienų nauja jo nuotrauka taip pat buvo įdėta iš Ukrainos teritorijos – Krasnyj Derkulo kaimo. Tuo metu Ukrainos valdžia kaltino Rusiją apšaudant Ukrainos pajėgas ir pažeidžiant valstybinę sieną.

Liepos 7 dieną jis jau vėl buvo grįžęs į Rusiją. „Vis dar nesuprantu, ką mes čia darome, todėl po truputį tebeeiname iš proto, klausau #swedishhousemafia ir laukiu naujienų iš Ukrainos“, – parašė Rusijos karys.

Sekmadienį įdėtoje nuotraukoje matyti, kaip jis aptarnuaja „Buk“ raketų paleidimo sistemą. „Sėdžiu, aptarnauju “Buk", klausau muzikos, visai geras sekmadienis“, – skelbia prierašas. Būtent „Buk“ sistemos raketa "žemė-oras" prieš dvi savaites buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido 295 žmonės.

A.Sotkino nuotraukų žemėlapis rodo, kad nemažai jo nuotraukų yra paskelbtos būtent iš Ukrainos teritorijos. 

A.Sotkino nuotraukų žemėlapis
A.Sotkino nuotraukų žemėlapis

Tam, kad galėtų sėkmingai valdyti „Buk“ sistemą, teroristams Ukrainoje reikia apmokytų komunikacijų specialistų (tokių kaip A.Sotkinas), kurie valdytų sudėtingą radarų stotį. 

A.Sotkinas – ne vienintelis Rusijos karys, kuris socialiniuose tinkluose atskleidžia tikruosius Rusijos veiksmus Ukrainoje. Prieš kelias savaites vienas pasienietis paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip iš Rusijos į Ukrainą važiuoja šarvuočių ir tankų kolona. 

Praėjusią savaitę Rusijos socialiniame tinkle Vadimas Grigorijevas patalpino nuotraukas su Rusijos artilerija. Prie jų buvo užrašas „Visą naktį bombardavome Ukrainą“.

Rusijos artilerija
Rusijos artilerija

Vėliau jis pasirodė Rusijos televizijos eteryje ir aiškino, kad jo profilis neva buvo užgrobtas.

VIDEO: Vadimas Grigorijevas televizijos laidoje

Sekmadienį JAV paskelbė palydovines nuotraukas, iš kurių akivaizdu, kad Rusijos armijos artilerija apšaudo Ukrainą iš savo teritorijos. Rusija šias nuotraukas sukritikavo, nes jas JAV ambasadorius Ukrainoje paskelbė „Twitter“ tinkle. Rusija teigė, kad taip padaryta specialiai, nes jų autentiškumo neįmanoma įrodyti – esą neaiški nei jų darymo vieta, o ir rezoliucija yra labai prasta.

Nuotr. iš „Twitter“/Palydovinės nuotraukos
Nuotr. iš „Twitter“/Palydovinės nuotraukos

Tačiau programos „Instagram“ vietos žymėjimo įrankis yra labai tikslus. Vienintelis būdas, kaip vietovė gali būti nustatoma netiksliai, yra specialios programos naudojimas tam, kad GPS sistema būtų apgauta. 

„Buzzfeed“ pažymi, kad A.Sotkinas yra komunikacijų specialistas, todėl jis galėtų taip padaryti. Tačiau labiau tikėtina, kad jis tiesiog nežinojo, jog pagal nuotraukas galima susekti jo buvimo vietą. 

Antradienį Valstybės Dūmos deputatai paskelbė planus uždrausti kariams skelbti žinutes, nuotraukas ir filmuotas medžiagas socialiniuose tinkluose tol, kol jie atlieka tarnybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius