-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Neišgalvotos istorijos: slogūs „Islamo valstybės“ savanorių iš Vidurinės Azijos įspūdžiai

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios į šią valstybę kovoti ekstremistų gretose, įvairiais skaičiavimais, išvyko iki dviejų tūkstančių Vidurinės Azijos ir Kazachstano piliečių. Tačiau dabar pastebima nauja tendencija: susipažinę su „Islamo valstybės“ realybe, beprasmiu žiaurumu, tokie kovotojai meta ginklus ir sprunka namo. Lenta.ru publikavo kelių tokių „Sirijos turistų“ pasakojimus.
Teroristai veda įkaitus
Teroristai veda įkaitus / Kadras iš paviešintos vaizdo medžiagos

Faruchas Šarifovas: „Jie žudo musulmonus“

25 metų jaunuolis iš Chudžando miesto Tadžikistane papasakojo apie tai, kaip jis nukeliavo į Siriją, norėdamas tapti „Islamo valstybės“ kovotoju, o po to tik per stebuklą sugebėjo iš jos ištrūkti. F.Šarifovas nusprendė vykti kautis į Artimuosius Rytus po to, kai iširo jo šeima. Prisijungti prie „Islamo valstybės“ jam padėjo kažkokia mergina iš Maskvos.

Būtent iš Rusijos sostinės tranzitu per Turkiją jis pateko į Siriją. Islamistų kontroliuojamame Rakos mieste jis gyveno kartu su trimis dešimtimis kitų savanorių, tarp kurių buvo dar vienas tadžikas ir dagestanietis.

Kai vienos moterys nusibosta, jie dovanoja jas savo „broliams“. Džihadistų žmonos po vyrų mirties tampa kitų kovotojų nuosavybe.

F.Šarifovas Sirijoje praleido tik mėnesį, tačiau tai, ką jis pamatė, pasak jo paties, sukrėtė jį iki sielos gelmių, ypač tas faktas, kad „Islamo valstybės“ smogikai žmones baudžia be teismo ir tyrimo. Vieną kartą, pasakojo jis, teroristai jo akivaizdoje nukirto galvas keliems vyrams iš Azerbaidžano, irgi atvykusiems „kovoti už tikėjimą“.

Budeliai apkaltino juos atsimetus nuo islamo. Tam, kad būtum nužudytas, pasak F.Šarifovo, pakanka įskundimo žodžiu: bet kas gali būti apkaltintas tuo, kad „įžeidė tikėjimą“ arba šnipinėjo kurdams.

„Juos išveža kaukėti automatininkai ir niekas nežino, kur tie žmonės paskui dingsta“, – paaiškino pašnekovas.

Jis papasakojo ir apie sekso vergovę islamistų stovykloje: džihadistai aktyviai išnaudoja moteris kaip suguloves.

„Kai vienos moterys nusibosta, jie dovanoja jas savo „broliams“. Džihadistų žmonos po vyrų mirties tampa kitų kovotojų nuosavybe“, – pasakojo F.Šarifovas.

Maždaug po mėnesio nusivylęs ir šokiruotas to, ką pamatė, F.Šarifovas nusprendė bėgti iš Sirijos. Tačiau tai padaryti buvo labai sunku – jeigu jį būtų sučiupę pakeliui, mirties bausmė būtų buvusi garantuota. Tačiau jam pasisekė: F.Šarifovas sugebėjo iš vieno arabo įsigyti žemėlapį su pažymėtu saugiu maršrutu į Turkiją ir vargais negalais išvyko iš Sirijos. Tadžikistano valdžia, su kuria F.Šarifovas susisiekė jau būdamas Turkijoje, padėjo jaunuoliui grįžti į tėvynę ir netrukus amnestavo.

„Mūsų ten niekas nelaukia“

Išeivis iš Kazachstano, nepanoręs viešinti savo vardo, papasakojo, kad Sirijoje atsidūrė paveiktas islamo pamokslininko, su kuriuo bendravo vienoje iš arabų šalių, kai studijavo joje. Pasak pašnekovo, minėtas dvasininkas ilgai aiškino jam ir jo draugams apie „svarbią misiją“ kovoti prieš nusidėjėlius ir sukurti „islamo valstybę“. Galiausiai šis jaunuolis su savo draugais nusprendė vykti į Siriją.

Arabai su kazachu ir jo draugais elgėsi prastai, vadino juos „kinais“ ir stengėsi siųsti į pačias sudėtingiausias užduotis.

Vos atvykusius juos pradėjo aktyviai rengti kariniams veiksmams. „Mus nuvežė į treniruočių bazę, mokė elgtis su ginklais, instruktoriais dirbo žmonės iš Europos ir Amerikos“, – pasakojo jaunuolis.

Netrukus jis pradėjo dalyvauti ginkluotuose susirėmimuose su Sirijos vyriausybės pajėgomis ir net grobti žmones.

Arabai su kazachu ir jo draugais elgėsi prastai, vadino juos „kinais“ ir stengėsi siųsti į pačias sudėtingiausias užduotis. „Pasitaikydavo atvejų, kai broliai dingdavo be pėdsakų, o mūsų amirai aiškindavo, kad jie mirė arba išvyko į kitus Sirijos regionus, tokius kaip Homsas arba Guta“, – sakė pašnekovas. Po to jis sužinodavo, kad jo pažįstami niekur neišvyko, o tiesiog buvo parduoti į vergiją.

„Pardavę atvykėlį vietiniai gyventojai už tuos pinigus galėdavo iškelti vestuves savo vaikams arba nusipirkti automobilį“, – piktinosi išeivis iš Kazachstano.

Pardavę atvykėlį vietiniai gyventojai už tuos pinigus galėdavo iškelti vestuves savo vaikams arba nusipirkti automobilį.

Jis tvirtina, kad ilgainiui persigalvojo ir nusprendė per žiniasklaidą kreiptis į tuos, kurie ketina prisijungti prie ekstremistų. Tai, kas vyksta Sirijoje, jis įvardijo kaip suirutę ir išdavystę, o islamistus kovotojus apibūdino kaip įniršusius ir gailesčio nežinančius žmones, kurių tarpusavio santykiai labai painūs.

„Manėme, kad ginsime vietos gyventojus: senelius, vaikus, moteris, tačiau patys tapome aukomis. Mūsų ten niekas nelaukia. Šiandien pripažįstu, kad labai smarkiai klydau“, – savo pasakojimą reziumavo buvęs teroristas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius