Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelaimę Latvijoje nulėmė sovietinis mentalitetas?

Nelaimę Latvijoje, kuomet įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo žmonės, nulėmė sovietinis mentalitetas, kai patys žmonės neįvertino pavojaus. Taip mano rinkodaros žinovas Linas Šimonis.
Nukentėjusiųjų artimieji prie „Maxima“ prekybos centro
Nukentėjusiųjų artimieji prie „Maxima“ prekybos centro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Labiau suveikė sovietinis mentalitetas: čia nieko tokio, čia viskas gerai. Jei palyginsime statybininkų požiūrį į saugumą Lietuvoje ir Vakarų Europoje, matysime, kad lietuviai elgiasi žymiai bravūriškiau – čia nieko neatsitiks, čia viskas tvarkoje, aš čia pragyvensiu“, – laidoje „Aktualioji valanda“ Žinių radijui sakė L. Šimonis.

Pasak jo, žmonių elgesį lemia bandos jausmas – todėl, suveikus signalizacijai, žmonės pirmiausia dairėsi, ką daro kiti.

„Dažniausiai žmonės pasižiūri, kaip elgiasi visi, taip elgiasi ir jie. Jeigu suveikus signalizacijai, niekas nepuola išeiti, dažniausiai pagalvojama, kad tai atsitiktinumas, pasižiūrima, ką veikia administracija. Administracija ramina – čia nieko tokio, čia neteisingas suveikimas, greičiausiai ir aš pats būčiau pasilikęs“, – kalbėjo  L. Šimonis.

L. Šimonio nuomone, ilguoju laikotariu žmonių požiūro į prekybos centrus tai nepakeis, o didieji „brandai“ po skaudžių nelaimių dažniausiai atsigauna.

Prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo nuomone, prekybos centrai kelia didžiausius reikalavimus statybos darbų saugai, todėl nelaimės Latvijoje priežastis glūdi ne ten:

„Prekybos tinklai, ypač didieji, užsakydami statybos darbus ar bet ką, kas susiję su žmonių saugumu, kelia pačius didžiausus reikalavimus.  Tai ir yra susiję su žmonių srautu, ir bet kokia mažiausia klaidelė gali turėti neigiamų pasekmių. Prekybininkai, kurie nuomojasi patalpas, tam kelia pačius aukščiausius standartus. (....) Tai galėjo bet kam nutikti.“

Pasak jo, nuslūgus emocijoms, bus įvardinti ir kaltieji.

Naujausiais duomenimis, ketvirtadienio vakarą įgriuvęs „Maximos“ stogas Rygoje jau pareikalavo mažiausiai 45 žmonių gyvybių.

Griūties priežastis kol kas nežinoma, tačiau pagal vieną iš versijų nelaimę lėmė statybinės medžiagos, sukrautos ant stogo, vykdant jo apželdinimo darbus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius