Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelengvas buvusių šnipų gyvenimas

Senais blogais laikais namo, į Rusiją, grįžtantys šnipai galėjo tikėtis būti sutikti kaip herojai, matyti savo veidus ant atminimui skirtų pašto ženklų ir būti liaupsinami iki gyvenimo galo.
Žiūrint į Vienos oro uoste nusileidžiantį lėktuvą mintyse beveik buvo galima girdėti melodiją grojančią garsiojo filmo apie šnipus „Trečiasis žmogus“ pradžioje.
Žiūrint į Vienos oro uoste nusileidžiantį lėktuvą mintyse beveik buvo galima girdėti melodiją grojančią garsiojo filmo apie šnipus „Trečiasis žmogus“ pradžioje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bet taip, žinoma, buvo tada, kai jie kovojo su blogio imperijomis, o ne lyg svajonėje gyveno kuriame nors priemiestyje Amerikoje, britų visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainėje rašo rusų žurnalistas Aleksandras Anyčkinas.

Dabar į šalį grįžtantys šnipai, rodos, atliko tik nelabai didelių darbų Rusijos labui. Nepaisant to, jiems visiems pasiūlyti butai Maskvoje ir 2 tūkst. JAV dolerių dydžio valstybės pensija.

Nuobodžios asmenybės?

Rusijos žiniasklaida į šnipų sugrįžimą žiūri su doze humoro ir netgi paniekos. Pavyzdžiui, radijas „Echo Moskvy“ paskelbė komiksų konkursą, kurio tema – namo grįžtantys šnipai. Tuo tarpu kai kurie rusai mano, kad šnipai tiesiog nebuvo tinkami šiam darbui.

Išskyrus raudonplaukę gražuolę Anną Chapman, kuriai neabejotinai bus pasiūlyta vesti kokią nors pokalbių laidą ar turėti savo skiltį viename iš britų laikraščių, rusų šnipai, palyginus su savo pirmtakais, puikiai dirbusiais šį darbą, atrodo nuobodūs ir neįdomūs.

Sovietmečio šnipai buvo linksmi, kupini gyvenimo džiaugsmo, o tai padėjo jiems susilaukti sėkmės.

„Michailas Liubimovas, kuris 1980-aisiais šnipinėjo Londone kartą man sakė, kad buvę šnipai turėtų sukurti tarptautinę asociaciją, kurios tikslas būtų skatinti tarptautinį supratimą“, – savo publikacijoje teigia rusų žurnalistas.

„Turėdami tokią patirtį, mes esame bene geriausiai pasiruošę gerinti tautų tarpusavio supratimą“, – pusiau rimtai, pusiau juokais kalbėjusį buvusį šnipą cituoja A.Anyčkinas. Jis primena, kad vienas Japonijoje šnipinėjęs ir iš šios šalies deportuotas rusas padarė sėkmingą karjerą rašydamas rusiškas knygas apie Japonijos kultūrą.

Sunku susidoroti

Vis dėlto, grįžimas namo po daugelio metų praleistų kitoje šalyje negali būti lengvas.

Rusija per pastaruosius 10 metų smarkiai pasikeitė: rublio kursas – trikdantis, automobiliai kitokie, metro dirba kitaip, pasikeitė ir žmonių požiūris.

Ir, nereikėtų pamiršti, kad aštuoni iš šių šnipų turi JAV gimusių vaikų. Kadangi tėvai apsimetinėjo neesantys rusai, vaikai greičiausiai nemoka ir nesupranta nė vieno rusiško žodžio. Taigi, nors jiems ir bus leista įsikurti Rusijoje, ar jie to norės?

Juk net ir sovietmečiu kai kuriems į Rusiją grįžusiems šnipams būdavo sunku iš naujo čia prisitaikyti ir kurti naują gyvenimą. Nepaisant to, kad jiems buvo skiriami vasarnamiai ir įvairūs valstybiniai apdovanojimai, jie niekada neatsigavo emociškai, gyveno atsiskyrę ir netgi atsisakydavo kalbėti rusiškai ar mokytis šios kalbos.

Pavyzdžiui, buvęs šnipas Gordonas Lonsdale dar žinomas kaip Kononas Molody, rusams buvo grąžintas Šaltojo karo metais. Vyrą kankino depresija, jis paslaptingai mirė grybaudamas.

JAV ir Rusijos apsikeitimas šnipais priminė Šaltojo karo laikus. Žiūrint į Vienos oro uoste nusileidžiantį lėktuvą mintyse beveik buvo galima girdėti melodiją grojančią garsiojo filmo apie šnipus „Trečiasis žmogus“ pradžioje.

Taigi, nors į Rusiją grąžintiems šnipams neteks skursti, jų gyvenimas nebus lengvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius