Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale hinduistai pradėjo masinio gyvulių aukojimo šventę

Beveik milijonas hinduistų antradienį susirinko Nepalo Barijapuro kaimelyje, kad galėtų stebėti šimtų tūkstančių gyvūnų masinio aukojimo ceremoniją, sulaukusią griežtos gyvūnų globėjų kritikos.
Gyvulių aukojimo šventė Nepale
Gyvulių aukojimo šventė Nepale / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Nepalas Hinduizmas

Susirinkusieji įveikė didelį atstumą, kai kurie atvyko net iš kaimyninės Indijos, kad galėtų dalyvauti dviejų dienų aukojimo šventėje Gadhimai, kuri rengiama karą per penkerius metus hinduistų jėgos deivės garbei Pietų Nepale.

Šventės pradžią paskelbė per visą kaimą nuaidėjęs šūksnis „Tegyvuoja Gadhimai“, kuris pasigirdo, kai kaimelio šventikas vietos šventykloje paaukojo dvi žiurkes, du balandžius, du gaidžius, avį ir kiaulę, taip pradėdamas ritualinę aukojimo ceremoniją.

Tada minia pajudėjo į netoliese esantį lauką, kur 250 skerdikų kardais turėjo paskersti maždaug 20 tūkstančių jaučių, kuriuos tikintieji atvedė kaip auką.  „Hinduistams tai labai ypatinga diena“, –sakė šventikas Mangalas Chaudhary Tharu, prasidėjus aukojimo šventei.

„Čia žmonės susirinko melstis Gadhimai; jie ilgai laukė šios dienos. Labai didžiuojuosi, kad galiu dalyvauti šiame renginyje“, pridūrė šventikas, kurio keturios protėvių kartos tarnavo kaimelio šventykloje.

Pasibaigus jaučių aukojimui, trijų metrų aukščio siena aptvertame lauke antradienį turėtų vykti ritualinis maždaug 300 tūkstančių ožkų, avių ir paukščių aukojimas.

Kaip pranešė AFP korespondentas iš įvykio vietos, į šventę susirinko iki milijono tikinčiųjų. Dauguma jų atvyko iš Indijos, nes kai kuriose Indijos valstybėse gyvulių aukojimas dievams yra draudžiamas.

Vienas 55–erių metų ūkininkas iš Indijos čia atvyko su pulku giminaičių traktoriumi, atiduoti aukos dievams už savo pirmąjį anūką.

„Mano duktė ištekėjo prieš dvejus metus ir aš pažadėjau, kad paaukosiu gyvulį, kai ji pagimdys pirmąjį vaiką. Aš žinau, kad aukoti nėra gerai, tačiau bijau užrūstinti deivę, jei nesilaikysiu duoto žodžio“, – sakė ūkininkas.

Tuo tarpu gyvūnų teisių gynėjai, siekiantys, kad gyvūnų aukojimas būtų uždraustas, tvirtina, jog jų skelbiamą žinią apie tokios šventės žiaurumą jau išgirdo konservatyvioji Nepalo valdžia, kurios daugumą taip pat sudaro hinduistai.

Juos palaiko ir Indijos gyvūnų teisių gynėja Maneka Gandhi bei prancūzų kino žvaigždė Brigitte Bardot, šį mėnesį parašiusi laišką Nepalo prezidentui, kuriame prašo uždrausti masinius gyvūnų aukojimus.

Tačiau vyriausybė atsisako panaikinti, jos teigimu, šimtmečius gyvavusių religinių tradicijų.  Nepalo vyriausybė šiai šventei skyrė 4,5 mln. rupijų (140 tūkst. litų). Renginio organizatoriai negali nesidžiaugti tokiu jo populiarumu, nes po aukojimo jie parduoda gyvulių odas supirkėjams, o mėsą išsidalina vietiniai žmonės. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius