Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nėščios moters mirtis vėl kursto ginčus dėl abortų draudimo Lenkijoje

Nėščios moters mirtis Lenkijoje iš naujo įplieskė įnirtingas politines diskusijas dėl šalyje anksčiau priimto įstatymo, kuriuo šalyje buvo beveik visiškai uždrausti abortai. Moterų teisių gynėjai ir opozicijos politikai teigia, kad dėl nelaimės kaltas būtent šis prieštaringas teisės aktas, rašo „Politico“.
Mirusios nėščiosios pagerbimas Varšuvoje
Mirusios nėščiosios pagerbimas Varšuvoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjo metai nuo dienos, kai Lenkijos Konstitucinis Tribunolas paskelbė, kad moterys nėštumą gali nutraukti tik incesto ir išprievartavimo atvejais. Uždrausti abortai vaisiaus apsigimimo atvejais, nors būtent tokių Lenkijoje būdavo daugiausia.

Dabar būtent su šia Tribunolo nutartimi siejama 30-metės moters mirtis Pščynos mieste Pietų Lenkijoje. Nėščia moteris mirė dar rugsėjį, bet apie nelaimę pranešta tik dabar.

Velionės artimiesiems atstovaujantys teisininkai pranešė, kad medikai sprendimą neatlikti aborto, kuris galbūt būtų išgelbėjęs gimdyvės gyvybę, priėmė norėdami nepažeisti pernai įsigaliojusių taisyklių.

Tokia naujiena pasirodo politiškai labai jautriu metu. Konservatyvių piliečių grupė, pasisakanti už ilgas kalėjimo bausmes už abortus, neseniai pateikė Seimui oficialų pasiūlymą už nėštumo nutraukimą bausti 5-25 metų laisvės atėmimu.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje

Seimo pirmininkė Elzbieta Witek pareiškė, kad pasiūlymas bus svarstomas, nors įgyvendinus šią idėją išimtys darant abortus nebūtų daromos net išprievartavimo ir incesto atvejais.

Teisinė ir medicininė sumaištis

Mirusios moters šeimai atstovaujanti teisininkė Jolanta Budzowska atskleidė, kad neįvardijama lenkė į ligoninę buvo paguldyta 22-ąją nėštumo savaitę, užfiksavus priešlaikinį vaisaus vandenų nutekėjimą.

Medikai jau ligoninėje patvirtino vaisiaus defektus, o netrukus embriono gyvybė užgeso. Moterį ištiko sepsinis šokas – ji mirė po mažiau nei 24 valandų.

Anot J.Budzowskos, nėščia moteris pati siuntė žinutes artimiesiems ir draugams, kuriose teigė, kad medikai prasidėjus komplikacijoms nutarė laukti, kol mirs embrionas, ir tik tada išsiurbti gimdos turinį. Tik taip atlikta procedūra esą atitiko naująsias taisykles.

Vida Press nuotr./Ligoninėje
Vida Press nuotr./Ligoninėje

Velionės šeimos nariai jau kreipėsi į teisininkus, o ligoninė, kur buvo atvežta moteris, tikina, kad „vienintelis faktorius“ sprendžiant dėl procedūrų buvo pacientės ir vaisiaus saugumas.

Ligoninė taip pat paskelbė, kad sprendimas, ar nutraukti nėštumą, buvo „kitas klausimas“ – esą „svarbu tai, kad visi medicininiai sprendimai buvo priimti atsižvelgiant į galiojančius teisės aktus Lenkijoje“.

J.Budzowska: tampa sunku nustatyti, kada tiksliai grėsmė jau pakankamai didelė, kad būtų galima pateisinti nėštumo nutraukimą.

J.Budzowska netrukus atkreipė dėmesį, kad vis dėlto jau dabar galima klausti, ar galima ignoruoti „įstatyminį kontekstą“, kuriame reikia veikti po pernykščio Konstitucinio Tribunolo verdikto.

„Nors įstatymai leidžia abortus, kai kyla pavojus motinos sveikatai, vien apsigimusio vaisiaus nešiojimas gali būti laikomas pavojingu. Nuo praėjusių metų moterims reikia nešioti vaisių ilgiau, o taip pavojus didėja.

Tampa sunku nustatyti, kada tiksliai grėsmė jau pakankamai didelė, kad būtų galima pateisinti nėštumo nutraukimą. Šioje situacijoje daug medicininio ir teisinio neaiškumo“, – teigė teisininkė.

Medikai bijo kalėjimo?

Konstitucinio Tribunolo verdiktas praėjusiais metais Lenkijoje sukėlė didelius ir kelias savaites trukusius protestus. Dabar abortų draudimo kritikai vėl kelia galvas – jie teigia, esą moteris mirė dėl to, kad daktarai jau bijo atlikti abortus ir sulaukti kaltinimų.

„Gydytojai laukė, kol embrionas numirs. Jie laukė, kol nustos plakti vaisiaus širdis. Bet moteris irgi turėjo širdį, kuri dar plakė!“ – pranešė lenkėms, norinčioms aborto, padedanti organizacija „Aborcyjny DreamTeam“.

Kitos organizacijos inicijuoja vadinamuosius tyliuosius protestus ir kampanijas socialiniuose tinkluose.

„Aborcjyny DreamTeam“: gydytojai laukė, kol embrionas numirs. Jie laukė, kol nustos plakti vaisiaus širdis. Bet moteris irgi turėjo širdį, kuri dar plakė!

Aktyvistė Irene Donadio, dirbanti Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos Europos padalinyje, šį atvejį Lenkijoje lygina su Savitos Halappanavar istorija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Savita Halappanavar
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Savita Halappanavar

Ši moteris mirė Airijoje 2012 metais po to, kai negalėjo pasidaryti aborto ir patyrė persileidimą. Netrukus Airijoje buvo pakeisti įstatymai dėl abortų.

„Kaip labai turi mirti moteris, kad daktaras galėtų imtis veiksmų nebijodamas persekiojimo? Paciento likimas niekada neturėtų būti mediko, kuris bijo patekti į kalėjimą, rankose“, – pabrėžė I.Donadio.

Opozicija puola valdžią

Opozicijos politikai irgi puolė kritikuoti vyriausybę. Jie jau ne vienerius metus kalba, kad valdantieji kontroliuoja Konstitucinį Tribunolą politine prasme, todėl yra atsakingi už jo praėjusių metų sprendimą dėl abortų.

Žaliųjų atstovė Europos Parlamente Sylwia Spurek „Politico“ teigė, kad gimdyvės mirtis parodė, jog medikai Lenkijoje yra labai išsigandę.

„Be to, šis atvejis parodo, koks pavojus šiuo metu kyla moterims Lenkijoje, – tvirtino S.Spurek. – Vyksta sisteminis institucinis moterų persekiojimas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš abortų draudimą Lenkijoje

Savo ruožtu opozicinei „Piliečių koalicijai“ atstovaujanti parlamentarė Barbara Nowacka pareiškė, kad „beviltiškas ir žiaurus“ abortų įstatymas sukelia „paralyžiuojančias pasekmes“.

„Pagal šį įstatymą vaisiaus, kuris jau negali išgyventi, gyvybė vertinama labiau nei gyvybė moters, kuri turi planų, svajonių, šeimą“, – piktinosi B.Nowacka.

Tuo tarpu valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) politikai pabrėžia, kad moters mirtį nulėmė medikų klaida. Jie taip pat tikina, kad atvejais, kai kyla pavojus nėščiosios gyvybei, abortai vis dar teisėti.

„Faktas, kad žmonės miršta, yra biologinis, – sakė PiS deputatas Marekas Suski. – Tikrai pasitaiko medikų klaidų, bet yra ir tiesiog ligotų žmonių. Deja, kartais moterys vis dar miršta gimdydamos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius