-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netoli Omano piratai užgrobė Italijos tanklaivį

Netoli Omano krantų piratai antradienį užgrobė Italijoje registruotą tanklaivį, pranešė laivo savininkas.
Laivas „Enrico Ievoli“
Laivas „Enrico Ievoli“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tanklaivis Italija

„Mūsų laivas „Enrico Ievoli“ buvo užgrobtas... Šiuo metu negalima paskelbti pranešimo dėl informacijos stygiaus“, – tokią žinutę savo tinklalapyje pirmiausia paskelbė Neapolyje įsikūrusios bendrovė „Marnavi“.

Piratai 2006 metais jau kėsinosi į šį 135 metrų ilgio tanklaivį, bet tada pavyko išvengti užgrobimo įsikišus Italijos karo laivui.

„Enrico Ievoli“, kurio įgulą sudaro šeši Italijos, penki Ukrainos ir septyni Indijos piliečiai, buvo užgrobtas antradienį paryčiais jūroje netoli Omano krantų, kur anksčiau neretai pasitaikydavo Somalio piratų išpuolių, nurodė pareigūnai.

Vėliau „Marnavi“ tinklalapyje nurodoma, kad 15 750 tonų natrio hidroksido (kaustinės sodos) krovinį iš Jungtinių Arabų Emyratų į Viduržemio jūros regioną gabenusį laivą piratai užpuolė apie 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku.

Laive esama piratų, tačiau nė vienam mūsų  nieko nenutiko.

„Laive buvo 18 žmonių. Mes palaikome glaudžius ryšius su URM, – bendrovės direktorius Domenico Ievoli sakė naujienų agentūrai AFP. – Kiek žinome, „Enrico Ievoli“ šiuo metu plaukia nežinoma kryptimi. Spėjame, kad į Somalį.“

D.Ievoli citavo užgrobto tanklaivio kapitono italo Agostino Musumeci pranešimą: „Laive esama piratų, tačiau nė vienam mūsų nieko nenutiko.“

URM atstovas nurodė, kad apie šį incidentą informuotos Italijos jūrų pajėgos.

„Kartu su krizių sprendimo grupe atidžiai stebiu „Ievoli“ užgrobimą“, – užsienio reikalų ministras Giulio Terzi parašė žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Twitter“, ragindamas laikytis „griežto diskretumo, siekiant užtikrinti teigiamą baigtį“.

„Enrico Ievoli“ tapo pirmuoju Italijos laivu, pagrobtu po to, kai lapkritį ir gruodį piratai paleido du kitus laivus – kaip pranešama, gavę išpirkas.

Ilgiau nei dešimt mėnesių piratų rankose išbuvęs tanklaivis „Savina Caylyn“, kurio įgulą sudarė penki Italijos ir 17 Indijos piliečių, buvo paleistas gruodžio 21 dieną.

Italijos URM neigė, kad vyriausybė mokėjo kokias nors išpirkas ir tvirtino, kad laivas buvo paleistas dėl „nuolatinio spaudimo“ Somalio valdžiai.

Lapkritį Neapolyje registruotas sausakrūvis laivas „Rosalia D'Amato“, kurio įgulą sudarė 21 jūrininkas, taip pat buvo paleistas, išbuvęs Somalio piratų „globoje“ septynis mėnesius.

Tai humanitarinė tragedija, ypač aktuali per Kalėdas, kai šeimos paprastai susirenka švęsti kartu.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos ir JAV specialiosios pajėgos praeitą mėnesį išvadavo piratų užgrobtą Italijos laivą „Montecristo“, kurio įgulą sudarė septyni italai, dešimt ukrainiečių ir šeši indai.

Kaip nurodo Tarptautinis jūrų laivybos biuras, nuo šių metų sausio iki rugsėjo gauta pranešimų apie 352 įvairiuose pasaulio regionuose užgrobtus laivus; daugiau nei pusę šių išpuolių surengė Somalio piratai, siautėjantys Raudonojoje jūroje ir Indijos vandenyne.

Europos Sąjungos (ES) kovos su piratavimu jūrose misija NAVFOR anksčiau šį mėnesį paskelbė, kad Somalio piratai laiko paėmę įkaitais 199 žmones, už kuriuos tikisi gauti išpirkų.

Nuo NAVFOR pajėgų misijos pradžios 2008 metų gruodį, buvo pagrobti 2 317 jūrininkų, kurie būdavo laikomi piratų vidutiniškai beveik penkis mėnesius.

„Tai humanitarinė tragedija, ypač aktuali per Kalėdas, kai šeimos paprastai susirenka švęsti kartu“, – sakoma NAVFOR pranešime.

ES misija nurodė, jog daugelis įkaitų buvo kankinami arba patyrė smurtą, o kai kurie buvo nužudyti.

Kaip praneša nevyriausybinė aplinkos apsaugos ir žmogaus teisių organizacija „Ecoterra International“, taip pat stebinti jūrų laivybos incidentus šiame regione ir renkanti informaciją apie pagrobtus mažesnius laivus, piratai šiuo metu laiko mažiausiai 43 laivus ir per 400 jūrininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius