Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nicolas Sarkozy ir Angela Merkel susitarė liautis diskutavus apie Europos centrinio banko vaidmenį krizės metu

Prancūzija ir Vokietija ketvirtadienį nusprendė nutraukti viešas diskusijas dėl to, ar Europos Centrinis Bankas turėtų imtis papildomų veiksmų, kad išgelbėtų euro zoną iš didėjančios krizės.
N.Sarkozy sveikina A.Merkel už pasiryžimą mažinti mokesčius.
Nicolas Sarkozy ir Angela Merkel / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel po susitikimo su Italijos naujuoju premjeru Mario Monti sakė, kad jie pasitiki nepriklausomu centriniu banku ir, siūlydami Europos Sąjungos sutarties pataisas, kurios užtikrintų geresnį euro zonos valdymą, ir nelies jam suteikto kovos su infliacija mandato.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai taip pat parodė savo pasitikėjimą M.Mončiu, kuriam pavesta spręsti Italiją užgriuvusias ekonomines problemas, nors anksčiau jiems sunkiai sekėsi tvardyti panieką jo pirmtakui Silvio Berluconi.

„Mes visi patvirtinome savo pasitikėjimą ECB (Europos Centriniu Banku) ir jo vadovais, bei sakome, jog gerbdami šios esminės institucijos nepriklausomybę, mes turime susilaikyti nuo teigiamų ar neigiamų reikalavimų jai“, – kalbėjo N.Sarkozy per bendrą spaudos konferenciją Strasbūre.

Prancūzijos ministrai ne kartą yra raginę, kad ECB ryžtingai įsikištų ir neleistų rinkoms nusisukti nuo euro zonos vyriausybinių obligacijų, oA.Merkel ir jos ministrai sako, kad ES sutartis neleidžia centriniam bankui veikti kaip paskutinės instancijos kreditoriui.

N.Sarkozy sakė, kad Paryžius ir Berlynas dar iki ES viršūnių susitikimo gruodžio 9 dieną išplatins bendrus pasiūlymus dėl griežtesnės biudžeto drausmės 17 valstybių euro zonoje.

A.Merkel sakė, kad ES biudžeto taisyklėms įgyvendinti rengiami daugiau kišimosi galių suteiksiantys pasiūlymai, įskaitant ir teisę paduoti prasikaltusias vyriausybes į Europos teisingumo teismą, yra pirmieji žingsniai griežtesnės fiskalinės sąjungos link.

Tačiau, anot jos, tais pasiūlymais nebus siekiama modifikuoti centrinio banko statutą ir misiją; taip pat jie nesušvelnins jos nepritariančio požiūrio į bendras euro zonos obligacijas ilgo fiskalinės integracijos proceso pabaigoje.

M.Monti pakartojo, jog Italija sieks subalansuoti biudžetą iki 2013 metų, bet pažymėjo, kad dar esama erdvės platesnėms diskusijoms, kaip patikslinti fiskalines užduotis, jei recesija būtų blogesnė negu tikimasi.

Italijos skolinimosi dešimčiai metų kaina ketvirtadienį vėl perkopė pavojingą 7 proc. kartelę po to, kai Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiai nesutiko, jog Europos centrinis bankas (ECB) remtų silpnesnes euro zonos šalis.

Išlaikyti Italiją mokia ir galinčia skolintis kapitalo rinkose yra labai svarbu euro zonos stabilumui. Kitos savaitės pradžioje Italijos obligacijų aukcionai patikrins rinkos pasitikėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius