Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nicolas Sarkozy ragina likviduoti Šengeno erdvę

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy paragino panaikinti Šengeno erdvę, kurios valstybių piliečiams garantuojamas beveik nevaržomas judėjimas, bei sukurti prancūzų ir vokiečių ekonominį bloką, kuris būtų euro zonos ašis.
Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy
Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuos pasiūlymus eksprezidentas išdėstė žurnalo „Le Point“ ketvirtadienio numerio nuomonių skiltyje.

Prancūzijai rengiantis sekmadienį balsuoti Europos Parlamento rinkimuose, kurių maratoną ketvirtadienį pradėjo Nyderlandai ir Didžioji Britanija, N.Sarkozy pareiškė, kad Šengenas I turi būti nedelsiant suspenduotas ir pakeistas Šengenu II, kuriam šalys narės gali priklausyti tik tokiu atveju, jei sutinka laikytis tokios pat imigracinės politikos“.

„Europa nėra skirta socialiniam ir migraciniam dempingui organizuoti, beveik sistemiškai – Prancūzijos sąskaita“, – pareiškė N.Sarkozy

Europos migracijos politika žlugo, todėl poreikis keisti Šengeną I tapo akivaizdus, pridūrė buvęs prezidentas.

„Europa nėra skirta socialiniam ir migraciniam dempingui organizuoti, beveik sistemiškai – Prancūzijos sąskaita“, – pabrėžė N.Sarkozy.

Šengeno erdvei priklauso 26-ios Europos šalys, atsisakiusios pasų kontrolės kertant vidines zonos valstybių sienas. Ji buvo sukurta skatinti laisvą žmonių ir prekių judėjimą.

ES nepriklausančios šalys, tokios kaip Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija ir Šveicarija, yra Šengeno erdvės narės. Tuo tarpu Bendrijos narės Didžioji Britanija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Airija ir Rumunija jai nepriklauso.

N.Sarkozy sakė, kad jei per artimiausius metus nebus imtasi skubių priemonių taisyti padėtį, Prancūzijos socialinė sistema gali žlugti.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Šengeno erdvė
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Šengeno erdvė

Buvęs prezidentas taip pat pasisakė už tai, kad pusė kompetencijų, dabar priklausančių Briuseliui, būtų sugrąžinta nacionalinėms vyriausybėms.

Pasak N.Sarkozy, ES saugo savo piliečius nuo to, kad jie „ideologiškai nenukryptų nuo vyriausybių ir valdžioje esančių partijų kurso“.

„Jeigu Europos Sąjunga subyrės, tai šimtmečių senumo neapykanta ir interesų konfliktai pasireikš dar smarkiau“, – įspėjo jis

„Jeigu Europos Sąjunga subyrės, tai šimtmečių senumo neapykanta ir interesų konfliktai pasireikš dar smarkiau“, – įspėjo jis.

„Turime pataisyti jį, tačiau pats projektas turi būti išsaugotas“, – pridūrė eksprezidentas.

N.Sarkozy taip pat sakė, kad „svarbus, koherentiškas ir stabilus“ prancūzų ir vokiečių ekonominis blokas, kaip euro zonos ašis, leistų Prancūzijai „pašalinus fiskalines ir socialines kliūtis geriau ginti savo interesus konkuruojant su vokiečiais“.

„Tai leistų mums perimti vadovavimą 18-ai valstybių, priklausančių mūsų pinigų sąjungai“, – aiškino jis.

Šis N.Sarkozy straipsnis taip pat bus paskelbtas Vokietijos laikraštyje „Die Welt“, nurodė eksprezidento padėjėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius