-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorkas mėgina atsigauti po pražūtingos audros Sandy sukrėtimo

Niujorkas antradienį buvo sukrėstas praslinkusios superaudros Sandy, nusinešusios mieste bent 18 žmonių gyvybių, o jos sukeltas chaosas ir nuniokojimai dar gali būti ilgai juntami.
Sandy uragano padariniai
Sandy uragano padariniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ugniagesiai kovojo su gaisrais ir gelbėjo žmones iš potvynių užlietų namų, praėjus parai po to, kai Sandy sukėlė sprogimą vienoje didelėje elektros pastotėje. Daug pastatų buvo nuniokoti ugnies arba audros sukelto rekordinio 4,2 metrų aukščio potvynio.

Metropoliteno traukiniai ir autobusai nekursavo tris dienas iš eilės, o šimtams tūkstančių namų gresia iki savaitės likti be elektros, perspėjo elektros tinklų bendrovė.

Pasak pareigūnų, Johno F.Kennedy tarptautinis oro uostas turėtų vėl pradėti veikti trečiadienį, tačiau kituos dideliuose oro uostuose reikia pašalinti potvynio padarinius ir kitokią žalą.

Niujorko akcijų birža taip pat turėtų atsidaryti trečiadienį po didžiausio priverstinio uždarymo nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas informavo, kad audra mieste nusinešė 18 žmonių gyvybių, tačiau perspėjo, kad aukų dar gali padaugėti.

Vieną žmogų užmušė nuvirtęs medis Kvinso rajone. M.Bloombergas sakė, kad kitas žmogus buvo nutrenktas elektros, kai įžengė į balą, kurioje buvo nukritęs laidas. Dar du žmonės rasti nuskendę potvynio užlietame name.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo sakė, kad policija ir Nacionalinės gvardijos kariai per operacijas po Sandy siautėjimo išgelbėjo šimtus gyvybių.

„Sugriovimai, kuriuos ji paliko savo kelyje, dar kurį laiką kels problemų, – sakė M.Bloombergas. – Tai buvo niokojanti audra, galbūt smarkiausia, kurią kada nors esame patyrę.“

Ugniagesiai mieste kovojo su 23 dideliais gaisrais, o dalis iš jų tebeliepsnojo antradienį, pridūrė meras.

Ugnis nusiaubė daugiau nei 80 namų Brizi Pointo rajone Kvinse, o dūmai iki šiol tebetvyro daugelyje gatvių. Valtimis atplaukę ugniagesiai išgelbėjo apie 25 žmones, patekusius į liepsnų spąstus.

Brizi Pintas yra netoli Rokavėj Bičo, kur ugniagesiai evakavo kelis žmones, įstrigusius savo namuose dėl potvynio. Gatvėse riogsojo vandens išblaškyti automobiliai.

Įspūdingas sprogimas vienoje Manhatano elektros pastotėje per didžiausią audros siautėjimą šioje saloje paliko apie 200 tūkst. namų skendėti tamsoje.

Dar apie 300 tūkst. namų Niujorke liko be šviesos, kai Sandy atnešti smarkūs vėjai vartė medžius ant elektros linijų, o potvyniai užliejo elektros tinklų centrus.

„Nenustebkite, jeigu užtruksime savaitę“, kol elektra vėl bus įjungta, perspėjo elektros tinklų bendrovės „Con Edison“ atstovas Alfonso Quirozas.

Daug kelių tebebuvo užblokuoti nuvirtusių medžių, o automobilių tunelius užliejo potvynio vanduo, kuris lėtai slūgo, praslinkus audrai. Per tiltus, vedančius iš Manhatano, galėjo važinėti tik gelbėtojų automobiliai.

Kai kuriose metropoliteno stotyse vandens lygis buvo aukščiau platformų, todėl gali praeiti kelios dienos, kol susisiekimas bus visiškai atkurtas.

Antradienio ryta ištuštėjusiose gatvėse daugiausia važinėjo sirenas įjungę policijos ir greitosios pagalbos automobiliai. Pėstieji apeidinėjo medžius, išverstus vėjų, kurių greitis siekė 153 kilometrus per valandą.

Žemutiniame Manhatane gatvės skendėjo tamsoje iki patenkant saulei. Dingus elektrai, didžiuliuose gyvenamuosiuose pastatuose nebeveikė liftai.

„Nebeturiu nei vandens, nei dujų. Nulipau žemyn laiptais 20 aukštų, kol pasiekiau gatvę, o dabar turiu mėginti pasiekti biurą“, – skundėsi buhalteris Josephas Warburtonas, einantis 3-iąja alėja į vidurinį Manhataną.

Gatvėse riogso išversti medžiai, nuo pamatų nuplėštos telefono būdelės ir nublokšti šviesoforai apnuogintais laidais.

Niujorko universiteto Tischo ligoninė turėjo evakuoti daugiau nei 200 pacientų, įskaitant 20 kūdikių, kai dingo elektra ir sugedo atsarginis generatorius. Antradienio rytą daug greitosios pagalbos automobilių dar vežė pacientus.

Saugos ekspertai taip pat nervingai stebėjo kraną, stovintį šalia 90 aukštų prabangaus gyvenamojo daugiabučio, kurio gervę nulenkė uraganinis vėjas.

Krano gervė siūbavo, smarkiems vėjo gūsiams tebesiaučiant gatvėse netoli Centrinio parko. Kai iškilo pavojus, kad kranas nugrius, policija ir ugniagesiai gyventojus iš šių gatvių skubiai evakavo.

Dar vienu įspūdingu uragano galios įrodymu tapo nuplėštas trijų aukštų pastato fasadas Čelsio rajone, nors negauta pranešimų, kad per šį incidentą būtų nukentėję žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius