Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko valstijoje žudynių arena tapusios įstaigos darbuotoja didvyriškai pranešinėjo policijai

Vieno JAV imigracijos centro registratūros darbuotojos turėjo labai mažai laiko, kad spėtų sureaguoti, kai pro pagrindines įstaigos duris įsiveržęs ginkluotas užpuolikas pradėjo iš arti šaudyti žmonių pilnoje patalpoje.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Niujorkas

Viena peršauta darbuotoja išsigelbėjo apsimetusi mirusia, o vėliau nušliaužė po registratūros stalu ir paskambino pagalbos telefonu.

Policijos vadas Josephas Zikuski sakė, kad sunkiai į pilvą sužeista moteris 90 minučių telefonu „nuolat teikė mums informaciją“.

„Neabejotina, ji buvo didvyrė“, – pridūrė pareigūnas.

„Girdėjau šūvius – kiekvieną iš jų. Negirdėjau jokių šauksmų – tik tylą ir šūvius“, – pasakojo 30 metų atvykėlė iš Kazachstano Džanara Tochtabajeva.

Užpuolikas nužudė 13 žmonių, iš jų dvylika vienoje klasėje buvusių JAV pilietybę siekiančių gauti imigrantų, o vėliau šovė į save.

Per penktadienį vykusias žudynes dar keturi asmenys buvo sunkiai sužeisti, o 37 pavyko išsigelbėti. Pasak J.Zikuski, 26 žmonės kelias valandas slėpėsi rūsyje esančiame šilumos mazge, kol policija mėgino nustatyti, ar užpuolikas dar gyvas, taip pat ar jis paėmė įkaitų.

Įvykį tiriantys pareigūnai sakė dar nenustatę Bingamtone (Niujorko valstija) esančiame centre siautėjusio užpuoliko atakos motyvų. Jungtinėse Valstijose per pastarąjį mėnesį įvyko jau bent penki panašūs masiniai susišaudymai.

Įtariamas žudikas, kuris tikriausiai buvo imigrantas iš Vietnamo, turėjo netoliese esančiame Džonson Sityje gyvenančio 42 metų Jiverly Voongo asmens pažymėjimą, tačiau manoma, jog ši tapatybė yra išgalvota, sakė vienas teisėsaugos pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Pasak pareigūno, šią ataką įtariamas surengęs vyras rastas nusišovęs viename kabinete. Ant kaklo jis buvo pasikabinęs krepšelį su šaudmenimis. Prie jo kūno policija rado du pistoletus – 9 milimetrų ir .45 kalibro, taip pat medžioklinį peilį.

Kitas teisėsaugos pareigūnas, taip pat pageidavęs likti anonimu, sakė, kad pistoletai buvo registruoti Jiverly Wongo vardu. Abu pareigūnai nebuvo įgalioti viešinti informaciją.

Pasak pirminių pranešimų, J.Voongas neseniai buvo atleistas iš kompanijos IBM, tačiau vienas jos atstovas sakė, kad nesama jokių duomenų, jog toks asmuo būtų kada nors dirbęs kompanijoje.

Išpuolis prieš Amerikos piliečių asociacijos centrą, kuris padeda imigrantams įsikurti Jungtinėse Valstijose, prasidėjo po 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Užpuolikas pastatė savo automobilį prie įstaigos užpakalinių durų, o pats įsiveržė pro priekines duris ir pradėjo šaudyti – pasak liudininkų, neištaręs nė žodžio. Vėliau jis įsibrovė į šalia registratūros esančią klasę ir šaudė į joje buvusius asmenis, o kiti persigandę žmonės skubiai pasislėpė šilumos mazge ir sandėliuke.

„Labai ilgai girdėjau šaudant ir galvojau, kada visa tai baigsis? Galvojau, kad mano gyvenimas baigėsi“, – sakė ji.

Įstaigoje buvo susirinkę daug imigrantų, o kai kurie iš jų buvo atvykę net iš Kazachstano ir Uzbekistano. Visi jie siekė labiau pritapti savo naujoje tėvynėje: mokėsi anglų kalbos ir lankė kursus siekiantiems gauti JAV pilietybę. Užpuolikas prieš kelis dešimtmečius tokiu pat būdu buvo tapęs šios šalies piliečiu.

„Girdėjau šūvius – kiekvieną iš jų. Negirdėjau jokių šauksmų – tik tylą ir šūvius“, – pasakojo 30 metų atvykėlė iš Kazachstano Džanara Tochtabajeva. Moteris kartu su kitais buvo anglų kalbos pamokoje, kai jos mokytoja sušuko visiems slėptis sandėlyje.

„Labai ilgai girdėjau šaudant ir galvojau, kada visa tai baigsis? Galvojau, kad mano gyvenimas baigėsi“, – sakė ji.

Pranešimą gavusi policija atvyko po kelių minučių. Pareigūnai negirdėjo jokių šūvių ir į pastatą įėjo maždaug po valandos, kai įsitikino, kad nekils pavojus. Jie apie dvi valandas tikrino pastatą ir išvedė keletą vyrų, kurių rankos buvo surištos plastmasinėmis juostelėmis: pareigūnai norėjo įsitikinti, jog tarp jų nėra užpuolikų.

Pasak J.Zikuski, įtariamasis užpuolikas „nebuvo svetimas“ imigrantų centre ir tikriausiai lankė jame rengiamus kursus. Policijos vadas sakė nenumanantis, kokie galėjo būti užpuoliko motyvai.

Moteris, kuri atsiliepė paskambinus telefonų knygoje rastu Henry D.Voongo numeriu, sakė esanti J.Voongo sesuo, tačiau nesutiko atskleisti savo vardo. Moteris sakė, kad jos brolis pastaruosius 28 metus gyveno Jungtinėse Valstijose ir buvo šios šalies pilietis.

Šios žudynės vyko už 225 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Niujorko esančio apie 47 tūkst. gyventojų turinčio Bingamtono miesto centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius