Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10 /13:12

Nobelio ekonomikos premiją laimėjo Oliveris Hartas ir Bengtas Holmströmas

2016 metų Nobelio ekonomikos premiją pelnė Harvardo profesorius Oliveris Hartas ir Amerikoje dirbantis Suomijoje gimęs mokslininkas Bengtas Holmströmas už indėlį plėtojant sutarčių teoriją. Tai pirmadienį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.
Oliveris Hartas ir Bengtas Holmströmas
Oliveris Hartas ir Bengtas Holmströmas / Nobel media nuotr.

„Šių metų laureatai plėtojo sutarčių teoriją – išsamų pagrindą nagrinėjant daugelį įvairių sutarčių struktūros klausimų, tokių kaip su pasiekimais susietas aukščiausio lygio vadovų atlyginimas, dalinis nuostolių atlyginimas ir vartotojo mokama dalis draudimų srityje, taip pat viešojo sektoriaus privatizacijos veiksmai“, – nurodė žiuri.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Iki šių metų ja buvo pelnę 76 laureatai, iš jų 52 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom. Per šį laikotarpį tik 24 kartus premija būdavo skiriama vieninteliam laureatui.

Nobelio ekonomikos premija yra priešpaskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968-aisiais įsteigta premija atiteko Amerikoje dirbančiam škotų mokslininkui Angusui Deatonui už „vartojimo, skurdo ir gerovės analizę“.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

Laureatams taip pat atiteks premijos piniginė dalis – 8 mln. Švedijos kronų (830,4 tūkst. eurų).

Pagal 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, testamentą įkurtos premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, tačiau apdovanojimas ekonomikos srityje tarp jų nebuvo numatytas.

Kol kas nėra paskelbta data, kada bus paskelbtas šių metų Nobelio literatūros premijos laureatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius