Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio taikos premiją pelniusio Kinijos disidento žmonai skirtas namų areštas

Kinijos disidento Liu Xiaobao, šiemet tapusio Nobelio taikos premijos laureatu, žmona pranešė, kad jai skirtas namų areštas Pekine, ir paprašė padėti išplatinti žinią pasauliui.
Liu Xiaobo žmona
Liu Xiaobo žmona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Broliai, aš grįžau namo. (Spalio) 8-ąją man skyrė namų areštą. Nežinau, kada galėsiu su kuo nors pasimatyti“, – sakoma sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje Liu Xia žinutėje.

Jie nurodė ką tik grįžusi po pasimatymo su Kinijos šiaurės rytuose esančiame kalėjime laikomu savo vyru, kur pranešė L.Xiaobo apie jam skirtą Nobelio premiją. Disidento žmona pridūrė, kad vėliau buvo apriboti jos ryšiai su išoriniu pasauliu.

„Mano mobilusis telefonas sugedęs, tad negaliu nei paskambinti, nei priimti skambučių. Mačiausi su L.Xiaobo ir pasakiau, kad jis pelnė šią premiją. Daugiau pranešiu vėliau. Prašau visų padėti man skelbti žinutes. Ačiū“, – pridūrė L.Xia.Mano mobilusis telefonas sugedęs, tad negaliu nei paskambinti, nei priimti skambučių.

54 metų rašytojas L.Xiaobo yra pirmasis Nobelio taikos premiją pelnęs Kinijos pilietis. Jis buvo nuteistas kalėti, kai sukūrė „Chartiją 08“ („Charter 08“) – manifestą, kurį pasirašė tūkstančiai žmonių, raginantį komunistinę šalį laikytis žmogaus teisių.

Jungtinėse Valstijose įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Human Rights in China“ (HRIC) sekmadienį citavo moters pranešimą, kad jos vyras savo pelnytą apdovanojimą dedikavo „prarastoms sieloms“ – žmonėms, kurie žuvo 1989 metais Kinijos Vyriausybei malšinant masinius protestus Pekino Tiananmenio aikštėje.

L.Xiaobo, anksčiau dirbęs literatūros profesoriumi universitete, buvo vienas iš svarbiausių veikėjų per tuos protestus.

Kinijos pareigūnai penktadienį, kai buvo paskelbtas Nobelio taikos premijos laureatas, sulaikė dešimtis L.Xiaobo šalininkų Pekine, Šanchajuje ir kituose miestuose.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius