Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Norvegijoje žudynes surengęs nusikaltėlis kopijavo garsųjį sprogdintoją Unabomberį?

Anderso Behringo Breiviko, kuris prisipažino įvykdęs kruvinus išpuolius Osle, nusinešusius beveik 100 žmonių gyvybes, vadinamajame „manifeste“ specialistai aptiko fragmentų, visiškai nukopijuotų iš Unabomberio slapyvardžiu išgarsėjusio teroristo Tedo Kaczynskio užrašų.
Tedas Kaczynskis - Unabomberis
Tedas Kaczynskis-Unabomberis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

A.B.Breivikas prieš išpuolius paskelbė savo „manifestą“, kuriame neva aprašė savo politinius įsitikinimus bei tai, kaip rengė išpuolius. Iš šio 1500 puslapių dokumento galima spręsti, kad teroro aktus jis rengė bent jau nuo 2009 metų rudens.

Tačiau tyrėjai suabejojo, ar iš tiesų įtariamasis pats rengė šiuos užrašus, nes buvo suskaičiuota, jog tam būtų prireikę apie 9 metų darbo, skelbia norvegų transliuotojas NRK.

Pradėję analizuoti tekstą specialistai pastebėjo, kad įvairios dokumento dalys parašytos skirtingu stiliumi. Tyrėjai neabejoja, kad kai kurios teksto dalys buvo paprasčiausiai nukopijuotos nuo

„Scanpix“ nuotr./Andersas Behringas Breivikas internete skelbė savo „manifestą“
„Scanpix“ nuotr./Andersas Behringas Breivikas internete skelbė savo „manifestą“

garsiojo sprogdintojo T.Kaczynskio, išgarsėjusio Unabomberio slapyvardžiu, rašinių. Pavyzdžiui, A.B.Breiviko pareiškimas,  kad jo veiksmai buvo „žvėriški, bet neišvengiami“, yra beveik pažodinis pakartojimas Unabomberio pareiškimo, kurį jis įdėjo į savo 1995 metų manifestą. Šiame manifeste Unabomberis rašė, kad teroristinė veikla neišvengiama, kad būtų atkreiptas visuomenės dėmesys į tai, jog žmonių laisvei iškilo pavojus dėl technologinės pasaulio modernizacijos.

Unabomberis Jungtinėse Valstijose siuntinėjo bombas nuo 1978 iki 1995 metų. Jo taikiniais tapo žmonės ir organizacijos, kuriuos jis laikė technologinio progreso skatintojais.

Unabomberis nužudė 3 ir sužeidė 29 žmones. Jo sugavimas tapo brangiausiai FTB kainavusia kada nors vykdyta žmogaus paieška. Šis teroristas turėjo bendravimo sunkumų, tačiau buvo itin išsilavinęs, įgijęs matematikos mokslų daktaro laipsnį. Jį pavyko sučiupti tik padedant šio giminėms, atpažinusiems T.Kaczynskį pagal jo laiškų stilių ir idėjas, išsakytas manifeste. 1996 metais jis buvo suimtas ir nuteistas kalėti iki gyvos galvos be teisės bendrauti su išoriniu pasauliu, nepaisant to, kad jam buvo pripažinta paranoidinė šizofrenija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius