Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos ekstremistas Andersas Behringas Breivikas pasirodė viešame teismo posėdyje

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas, prisipažinęs dėl 77 žmonių nužudymo per du išpuolius Norvegijoje liepos 22 dieną, pirmąkart stojo prieš teismą viešame posėdyje, kuriame sprendžiamas jo kardomojo arešto pratęsimo klausimas.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tamsios spalvos kostiumą, baltus marškinius ir šviesiai mėlyną kaklaraištį vilkintis A.B.Breivikas, užsiželdęs barzdelę, pasirodė Oslo apygardos teisme, kurio salėje buvo susirinkę jo aukų artimieji, taip pat žurnalistai ir eiliniai piliečiai.

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistui teisėjas neleido kreiptis į savo aukų artimuosius per pirmąjį viešą posėdį jo byloje.

Ramiai kalbantis 32 metų A.B.Breivikas mėgino kreiptis į nužudytųjų artimuosius, susirinkusius Oslo apygardos teismo salėje kartu su žurnalistais ir eiliniais piliečiais, tačiau teisėjas jį greitai nutraukė.

Teismas nurodė žiniasklaidai necituoti jokių A.B.Breiviko pareiškimų, nuogąstaujant, kad šis posėdis jam taps scena skleisti savo ultradešiniąją ideologiją, nors teisėjai dar gali atšaukti šį nurodymą pasibaigus posėdžiui.

Policija nurodė, kad tampa vis mažiau tikėtina, jog A.B.Breivikas turėjo pagalbininkų.

Taip pat draudžiama viešinti kaltinamojo nuotraukas arba vaizdo įrašus.

Ankstesni panašūs posėdžiai vykdavo už uždarų durų, baiminantis, kad prisipažinęs žudikas, kuris tvirtino, kad liepos 22 dieną įvykdytus išpuolius organizavo vienas, gali mėginti perduoti kokią nors žinią savo numanomiems bendrininkams.

Tačiau tęsiant tyrimą policija nurodė, kad tampa vis mažiau tikėtina, kad A.B.Breivikas turėjo pagalbininkų.

Dėl šios priežasties buvo nuspręsta, kad pirmadienį teismo posėdis bus viešas, tačiau tyrėjai reikalavo, kad A.B.Breivikas su teisėjais bendrautų tik vaizdo ryšiu, būdamas itin griežtai saugomame Ilos kalėjime netoli Oslo.

Norvegijos Aukščiausiasis Teismas šį prašymą atmetė penktadienį, todėl kaltinamajam buvo leista prieš teismą stoti asmeniškai, jeigu jis to panorės.

Jeigu psichiatrai pripažins, kad A.B.Breivikas yra pakaltinamas dėl savo veiksmų, jo byla gali būti pradėta nagrinėti ateinantį balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius