Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norvegijos policija užgaišo 16 minučių vykdama suimti žudiko Anderso Behringo Breiviko

Norvegijos policija galėjo 16 minučių anksčiau nutraukti Anderso Behringo Breiviko surengtas žudynes, jeigu nebūtų iškilę problemų dėl ryšių ir procedūrų, sakoma paskelbtoje ataskaitoje.
Andersas Behringas Breivikas
Andersas Behringas Breivikas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši išvada buvo pateikta įvertinime, kurį pateikė vietos policijos komitetas, tačiau nebuvo paskelbtas viešai, o vėliau šis dokumentas buvo nutekintas Norvegijos dienraščiui „Dagbladet“.

Penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje vienas policijos pareigūnas šios ataskaitos išvadas vadino teorinėmis ir teigė, kad policija reagavo „kiek įmanoma skubiausiai“.

„Vertinimo komiteto požiūriu, minėti policininkai nė kiek nedelsė imtis veiksmų prieš atakų Utiojos (saloje) autorių arba autorius, kai tik tapo praktiškai įmanoma, – sakė komiteto pirmininkas Olavas Soenderlandas. – Gilios krizės atvejais laikas planavimui ir galvojimui būna ribotas.“

A.B.Breivikas liepos 22 dieną nužudė iš viso 77 žmones. Daugumą jų užpuolikas nušovė Utiojoe saloje, esančioje už maždaug 40 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Oslo.

Anksčiau tą pačią dieną jis detonavo sprogmenų prikrautą automobilį Oslo vyriausybinių pastatų komplekse, o per šį išpuolį žuvo aštuoni žmonės.

A.B.Breivikas, teigiantis, jog kovoja kryžiaus žygyje prieš multikultūralizmą ir „musulmonų invaziją“ Europoje, atvyko į Utiojos salą persirengęs policininkus ir per beveik pusantros valandos nušovė 69 žmonės, susirinkusius į vasaros stovyklą – daugiausiai paauglius.

Policija buvo kritikuojama dėl savo reakcijos į šias atakas: pareigūnai buvo išsiųsti į Utioją iš palyginti toli, o į salą jie puolė plaukti paprasta gumine valtimi, bet policininkų buvo per daug, dar ir valties variklis sugedo.

32 metų A.B.Breivikas, kuris šiuo metu laikomas griežtai saugomame Ilos kalėjime netoli Oslo, turėtų stoti prieš teismą balandžio 16 dieną.

Praėjusį mėnesį paskelbtoje psichiatrų ataskaitoje A.B.Breivikas vadinamas žmogumi, gyvenančiu „iliuzinėje visatoje“, paranojine šizofrenija sergančiu ligoniu, praradusiu realybės jausmą.

Jeigu ekspertų komisija ir Oslo teismas pritars šioms medikų išvadoms, A.B.Breivikas išvengs kalėjimo ir bus išsiųstas gydymui į uždarą psichiatrinę ligoninę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius