Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 07 24 /21:55

Norvegijos skerdynių įtariamasis pripažino savo kaltę, jo „manifeste“ – Europos pilietinio karo „planas“

Andersas Behringas Breivikas, kuris buvo sulaikytas iškart po žudynių, Osle pareikalavusių beveik 100 žmonių aukų, pripažino savo kaltę, sakydamas, jog tai buvo „žvėriška, bet neišvengiama“, sakė jo advoktas.
Tokią nuotrauką Andersas Behringas Breivikas įdėjo internete žudynių dieną
Tokią nuotrauką Andersas Behringas Breivikas įdėjo internete žudynių dieną. / „Scanpix“ nuotr.

A.B.Breiviko advokatas Geiras Lippestadas teigė, kad po pokalbio su ginamuoju jis supratęs, kad atakos buvo planuojamos ilgą laiką. Pats įtariamasis plačiau apie motyvus, kodėl jis surengė šiuos siaubingus išpuolius, žada papasakoti pirmadienį teisme.

Tai, kad išpuoliai buvo rengti ilgą laiką, liudija ir jo „manifestas“, kuris buvo paskelbtas internete prieš išpuolius.

Šis „manifestas“ – tai 1,5 tūkstančio puslapių dokumentas, kuriame vyras dėsto savo politines pažiūras ir tai, kaip jis rengėsi išpuoliams, skelbia CNN.

Iš šio dokumento galima spręsti, kad teroro aktus jis rengė bent jau nuo 2009 metų rudens. A.B.Breivikas rašo, kad ūkininkavimo verslą jis įkūrė tam, kad galėtų tinkamai pasirengti išpuoliams ir galėtų prisidengti, jeigu būtų sulaikytas dėl sprogmenims naudojamų trąšų pirkimo.

„Manifestą“ įtariamasis pavadino „2083: Europos nepriklausomybės paskelbimas“. Šiame dokumente vyras teigia esąs įsitikinęs, kad būtent tais metais baigsis Europos pilietinis karas, kuris, anot jo, neišvengiamas. Dokumente įtariamasis neslepia savo radikaliųjų dešiniųjų pažiūrų, sakydamas, kad turės būti nubausti marksistai, o musulmonai deportuoti.

Traktate vyras detaliai aprašinėja šio jo įsivaizduojamo pilietinio karo, turinčio prasidėti 2030 metais, fazes.

Itin daug dėmesio jis skiria musulmonams, kurie, anot jo, į Norvegiją kasmet atvyksta tūkstančiais. Įtariamasis rašo, kad „išdavikai turi būti sustabdyti“.

Liepos 22 dieną, kuomet įvyko teroro aktai Osle,  A.B.Breivikas rašė: „Senas posakis „Jeigu nori, kad kažkas būtų padaryta, daryk tai pats“, yra toks pats teisingas dabar, koks jis buvo anksčiau“. „Aš manau, kad tai mano paskutinis įrašas. Dabar yra liepos 22 diena, 12.51 val.“

Po kelių valandų Osle prasidėjo žudynės, kurias šalies premjeras pavadino siaubu, nematytu nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Papildyta 13.18 val. Norvegijos nacionalinės policijos vadovas Sveinungas Sponheimas teigia, kad įtariamasis tvirtina veikęs  vienas. Tiesa, policijos vadovas pripažino, kad tokius jo teiginius dar reikia kruopščiai patikrinti, nors pareigūnai ir neturi nei vienos versijos, kas galėjo būti A.B.Breiviko bendrininkais, skelbia „Reuters“.

Policijos vadovas taip pat teigė, kad nors įtariamasis ir prisipažino dėl žudynių, jis atsisako pripažinti, kad tai yra kriminalinis nusikaltimas.

Papildyta 14.50 val.

Dievino kompiuterinius žaidimus

Įtariamojo žudiko „manifestas“ pateikia informacijos apie tai, kaip jis planavo savo išpuolius.

Jis rašo, kad sudėtingiausia užduotis buvo oficialiai gauti ginklą, tačiau šią problemą išsprendė įstojęs į ginklų klubą ir prašydamas gauti ginklą nurodęs tikslą „elnių medžioklė“. „Tačiau man labai knietėjo parašyti teisybę – „kultūrinių marksistų bei A ir B kategorijos multikultūrinių išdavikų egzekucija“, – rašoma dokumente.

Įtariamasis taip pat rašo, kad ruošdamasis žudynėms jis dažnai žaidė kompiuterinius žaidimus. „Ką tik nusipirkau „Modern Warfare 2“ žaidimą... Tai turbūt geriausias karinis simuliatorius ir vienas iš geriausių šių metų žaidimų. Aš laikau MW2 didele savo treniruočių dalimi.. Ypač įkvepia, kai žaidžia keli žaidėjai. Galima daugiau ar mažiau aiškiai simuliuoti realias operacijas“, – rašo jis.

Įtariamasis žudikas taip pat mano, kad kompiuteriniai žaidimai padeda puikiai lavinti šaudymo įgūdžius. „Žaidimų „Call of Duty“ ir „Modern Warfare“ pagalba vykdoma simuliacija – gera alternatyva, tačiau jums taip pat reikia treniruotis ir su tikrais ginklais (su optiniais taikikliais), jeigu tai įmanoma“, – įsivaizduodamas galimus savo pasekėjus rašė vyras.

Tėvas pakraupęs, su sūnumi seniai nebendravo

„Reuters“, remdamiesi Norvegijos žiniasklaida, skelbia, kad A.B.Breiviko tėvas apie savo sūnaus įvykdytą nusikaltimą sužinojo perskaitęs publikaciją internete. „Aš skaičiau laikraščio straipsnį ir staiga išvydau jo pavardę ir nuotrauką. Buvo šokiruotas, pažinęs savo sūnų. Iki šiol negaliu atsigauti“, – skelbia VG.

VG skelbia, kad  A.B.Breiviko tėvas išėjo į pensiją ir dabar gyvena Prancūzijoje. Savo sūnaus jis nematė jau 15 metų.

Papildyta 15.33 val. Policija buvo sulaikiusi kelis įtariamuosius

Sekmadienį Norvegijos policija darė reidą, siekdama išsiaiškinti, ar įtariamasis žudikas turėjo bendrininkų.

„Reuters“ praneša, kad buvo sulaikyti šeši įtariamieji. Tačiau vėliau visi jie buvo paleisti, neradus jokių sąsajų su žudynėmis.

Papildyta 15.46 val. Laiko save sveiko proto žmogumi

Įtariamojo advokatas G.Lippestadas sekmadienį transliuotojui NRK pasakojo apie savo ginamojo galimus nusikaltimo motyvus. „Jis norėjo pokyčių visuomenėje ir, jo požiūriu, jam reikėjo jėga įvykdyti revoliuciją, – sakė G.Lippestadas. – Jis norėjo atakuoti visuomenę ir visuomenės struktūrą.“

Jis norėjo pokyčių visuomenėje ir, jo požiūriu, jam reikėjo jėga įvykdyti revoliucijąĮtariamasis nekenčia „kultūrinių marksistų“ ir norėjo „kryžiaus žygio“ prieš islamo plitimą, sakė pareigūnai, kurie pridūrė, kad jam patinka ginklai, sunkumų kilnojimas, dalijimasis medžiaga internete ir pažintys.

„Prieš pradėdami savo kryžiaus žygį privalome atlikti savo pareigą išnaikindami kultūrinį marksizmą“, – skelbia užrašas po filmuku, kurio pavadinimas – „Tamplieriai 2083“.

„YouTube“ šį filmuką pašalino šeštadienį.

Suanglinto pseudonimo pavartojimą būtų galima paaiškinti viena manifesto ištrauka, kurioje aprašomas grupės, vadinamos „naujaisiais tamplieriais“, įkūrimas Londone 2002 metų balandį. Tamplieriai buvo viduramžių ordinas, įsteigtas krikščionių maldininkams Šventojoje Žemėje ginti po Pirmojo kryžiaus žygio, kurį kartais garbina baltųjų dominavimo šalininkai.

Policijos komisaras Sveinungas Sponheimas sakė, jog neaišku, ar vyras saloje rinkosi savo taikinius, ar šaudė atsitiktinai. Minėtame manifeste žadama keršyti tiems, kurie išdavė Europą.

Pasak advokato G.Lippestado, įtariamasis pareiškė, jog nuvyko į Utioją, kur buvo susirinkę septyni šimtai 15–25 metų jaunuolių, perspėti Darbo partijos, kad paskutinio teismo diena ateisianti visai netrukus, jei partija nepakeis savo politikos.

Užpuolikas norėjęs pakenkti Darbo partijai ir blogiausiu galimu būdu sustabdyti jos verbavimą. Partijos narius įtariamasis vadina marksistais.

G.Lippestadas sakė manąs, kad įtariamasis suvokia, ką padarė, ir laiko save sveiko proto žmogumi.

„Jis man pasakė, kad pasidavė (Norvegijos specialiosioms pajėgoms) „Delta“, – nurodė advokatas. – Jis norėjo atverti duris (įvykdydamas šiuos nusikaltimus). Jis paaiškins savo veiksmų aplinkybes ir (tai), kodėl iš tikrųjų padarė (šiuos nusikaltimus) žiniasklaidai“.

Papildyta 16.51 val. Lankėsi ir Lietuvoje

Portalas dailymail.co.uk skelbia ištraukas iš įtariamojo „manifesto“. Jame A.B.Breivikas nurodo savo asmeninius duomenis – gimęs 1979 metų vasario mėnesį, ūgis 183 centimetrai, svoris 80 kilogramų. Save jis apibūdina kaip „optimistišką, pragmatišką, ambicingą, kūrybingą, daug dirbantį“.

Kaip vieną iš hobių vyras nurodo keliones, nes jose gali sužinoti apie kitas kultūras, muziką, susirasti naujų draugų. Jis nurodo ir sąrašą šalių, kuriose lankėsi. Tarp jų – ir Lietuva.

Panašu, kad įtariamasis žudikas išties mėgo keliauti, nes išvardina 24 aplankytas šalis – be kaimyninių Skandinavijos šalių čia yra Baltarusija, JAV, Nigerija, Kinija, Meksika, Turkija ir kitos.

Papildyta 21.55 val. Buvo labai gerai ginkluotas

Norvegijos policijos atstovai, surengę spaudos konferenciją, teigė, kad aukų galėjo būti žymiai daugiau, jeigu pareigūnams nebūtų pavykę sulaikyti įtariamojo žudiko.

Policijos atstovai teigia, kad A.B.Breivikas buvo labai gerai ginkluotas, sulaikant pas jį rasti du pistoletai, daug kitų ginklų.

Taip pat buvo komentuota informacija apie Osle sekmadienį vykdytą reidą, – jo metu buvo sulaikyti šeši žmonės, kurie vėliau paleisti. Anot pareigūnų, buvo gauta informacija, kad įtariamasis turėjo priėjimą prie vieno buto Osle. Gavus šią informaciją buvo sulaikyti šeši įtariamieji, tačiau neradus jokių įrodymų, kad jie galėjo prisidėti prie žudynių, jie buvo paleisti į laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius