Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 07 25 /19:58

Teismas: įtariamojo žudynėmis Norvegijoje sulaikymas pratęsiamas 8 savaitėms

Anderso Behringo Breiviko, įtariamo praėjusį penktadienį Norvegiją sukrėtusių dviejų išpuolių organizavimu, kardomasis areštas pratęsiamas mažiausiai aštuonioms savaitėms, kol įvyks kitas teismo posėdis, pirmadienį paskelbė Norvegijos teismas. Tuo tarpu Norvegijos teisėsaugos pareigūnai tirs išpuolius, kurie šioje šalyje yra kruviniausi nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos.
Teismas, kuriame už uždarų durų vyksta Anderso Behringo Breiviko išklausymas
Prie teismo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak teisėjo Kimo Hegerio, keturias savaites įtariamasis bus laikomas visiškai izoliuotas vienutėje. Teisę bendrauti su juo turės tik jo advokatai. Jam uždrausta skaityti spaudą ar gauti laiškus. Teisėjas taip pat sakė, kad baiminamasi, jog paleistas į laisvę ar turėdamas teisę bendrauti su kitais asmenimis, A.B.Breivikas mėgintų suklastoti įrodymus.

Pranešama, kad stojęs prieš teismą 32-ejų A.B.Breivikas prisipažino sprogdinimo Oslo centre ir žudynių Utojos saloje organizavimu. Tačiau vyras atsisakė savo veiksmus pripažinti kriminaliniu nusikaltimu, gynė juos kaip būtinus kovojant su musulmonų vykdoma Norvergijos „kolonizacija“. Įtariamasis taip pat tvirtino išpuolius organizavęs kartu su kitomis dviem teroristų grupėmis. Kol kas neaišku, ar šios grupės iš tiesų egzistuoja. Teismo atstovai šiuo klausimu kreipėsi į policiją.

Teismas už uždarų durų

Pirmadienį siaubingais išpuoliais Norvegijoje įtariamas A.B.Breivikas stojo prieš teismą, vykstantį už uždarų durų. Šalies įstatymai numato, kad teismo posėdis gali būti atviras arba uždaras. Nors pats įtariamasis per savo advokatą paprašė, kad teismo posėdis būtų atviras, Norvegijos valdžia ir teisėsauga patyrė nemažą visuomenės spaudimą, kad į A.B.Breiviko įnorius atsižvelgta nebūtų, rašo CNN.

Per 70 tūkst. žmonių prisijungė prie socialiniame tinklalapyje „Facebook“ paskelbtos iniciatyvos „Užverkite teismo duris pirmadienį“, kuria raginama, kad teismas įtariamąjį išklausytų už uždarų durų ir taip nebūtų suteikta galimybė A.Behringui Breivikui toliau skleisti savo įsitikinimų. Šeštadienį įtariamojo advokatas žiniasklaidos atstovams sakė, kad jo ginamasis ketina „pasiaiškinti“ dėl savo veiksmų pirmadienį teisme.

Teismo posėdis vyko tą pačią dieną, kai visoje Norvegijoje tylos minute pagerbti mažiausiai 93 žuvę ir 96 sužeisti asmenys per praėjusį penktadienį įvykusį sprogdinimą Osle esančiame vyriausybinių pastatų komplekse bei žudynes Utojos saloje vykusioje jaunimo stovykloje.

Įtariamojo advokatas kiek seniau žiniasklaidos atstovams sakė, kad A.Behringas Breivikas planuoja detaliai paaiškinti nusikaltimo motyvus ir nori tai padaryti viešai. Įtariamasis taip pat paprašė teismo leisti jam „vilkėti uniformą“. Advokatas patikslino, kad kol kas nežino, kurią uniformą vilkės jo ginamas A.B.Breivikas. 

Kaltinimai vyrui bus pateikti tik pasibaigus policijos tyrimui.

Tylos minutė ir Lietuvoje

Pirmadienį 13.00 val. Lietuvos laiku, Lietuvos gyventojai buvo kviečiami drauge su Norvegijos žmonėmis tylos minute pagerbti aukas, žuvusias per tragiškus penktadienio įvykius Osle ir Utojos saloje.

Premjerą Andrių Kubilių pavaduojantis ūkio ministras Rimantas Žylius 14.00 val. Norvegijos ambasadoje užuojautą Vyriausybės vardu žuvusiųjų artimiesiems ir visai norvegų tautai pareiškė pasirašydamas užuojautų knygoje.

Papildyta 16.52 val. Užpuolė protestuotojai

Kaip praneša „Reuters“, automobilis, kuriuo įtariamasis buvo atvežtas į teismą, trumpam buvo sustabdytas protestuojančių žmonių. Tačiau policijai pavyko išsklaidyti šiuos žmones. Protestuotojai daužė per šarvuoto „Mercedes-Benz Gelandewagen“, kuriuo buvo vežamas įtariamasis, langus ir šaukė „kruvinas išdavikas“. Vienas iš automobilį bandžiusių užpulti žmonių sakė, kad „visi čia jam linki mirties“.

Į teismą A.B.Breivikas buvo atvežtas likus valandai iki posėdžio ir įvestas per užpakalines duris. Kaltinimų pateikimas truko 35 minutes ir baigėsi 14 val. 30 min. (15 val. 30 min. Lietuvos laiku). Iš teismo A.B.Breivikas buvo išvežtas tuo pačiu automobiliu.

Pranešama, kad prieš teismo posėdį teismo rūmus kruopščiai patikrino kinologai su šunimis, norėta įsitikinti, ar nėra padėta sprogmenų. Posėdžio metu teismo rūmuose visuose aukštuose buvo itin daug pareigūnų, tačiau tuo metu čia taip pat vykę kiti teismo posėdžiai nebuvo nutraukti.
 

Papildyta 17.17 val. Per netrukus po pasibaigusio teismo posėdžio surengtą spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo apie 150 žiniasklaidos atstovų, teisėjas K.Hegeris nedaug citavo paties A.B.Breiviko pasisakymo per teismo posėdį nuotrupų. Pasak teisėjo, įtariamasis savo veiksmus gynė kaip būtinus norint išgelbėti Norvegiją ir Europą.

Pranešta, kad per teismo posėdį savo veiksmus įtariamasis aiškino noru Norvegijos gyventojams nusiųsti „šokiruojantį signalą“.

Teismas neatsižvelgė į A.B.Breiviko prašymą leisti jam teisme pasirodyti su uniforma.

Papildyta 18.42 val. Po teismo posėdžio policija paskelbė ir infromaciją, kad teroro išpuolio aukų skaičius mažesnis, nei buvo manyta anksčiau. Iš viso per išpuolius žuvo 76 žmonės – 8 Oslo centre ir 68 Utojos saloje. „Sky News“ praneša, kad šiuo metu Utojos saloje dirba 50 policininkų.

Tuo tarpu Norvegijos prokuratūra paskelbė neturinti informacijos, kad įtariamasis galėjo turėti bendrininkų ir kad egzistuoja dvi organizacijos, padėjusios rengti išpuolius.

Papildyta 19.34 val. A.B.Breivikas jau nuo kovo mėnesio buvo įtrauktas į Norvegijos specialiųjų tarnybų sąrašą, kuriame – potencialiai pavojingi asmenys, skelbia „Sky News“. Į šį sąrašą jis pakliuvo po to, kai internetu iš Lenkijos nelegaliai pirko didelį kiekį chemikalų.

Norvegijos policijos atstovai patvirtino šią infomaciją, tačiau atsisakė plačiau komentuoti, teigdami, jog šiuo metu šiuo metu tai yra analizuojama.

Papildyta 19.58 val. A.B.Breivikas pasiryžęs praleisti visą likusį gyvenimą kalėjime, pranešė prokuroras Christianas Hatlo'as, kurio žodžius cituoja „Associated Press“. Tai A.B.Breivikas pasakė per tardymą.

32 metų norvegas sakė, kad jis nesitiki, jog kada nors bus paleistas į laisvę. Tiesa, pagal Norvegijos įstatymus A.B.Breivikui gresianti maksimali bausmė yra 21 metai kalėjimo. Anksčiau laiko jis galėtų būti paleistas tik tuo atveju, jeigu valdžia nuspręstų, jog jis nepavojingas visuomenei.

Visa 15min.lt informacija apie Norvegijos teroristą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius