-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Sarkozy įsivėlė į skandalą dėl prezidento rinkimų kampanijos nelegalaus finansavimo

Prancūzijos policija antradienį pradėjo tyrimą dėl prezidentui Nicolas Sarkozy mestų kaltinimų, esą jo rinkimų kampaniją nelegaliai finansavo turtingiausia šalies moteris.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai didžiausia krizė, į kokią iki šiol yra patekęs Prancūzijos vadovas.

Nors N.Sarkozy kategoriškai paneigė kaltinimus, vadindamas juos politiniu „šmeižtu“, jo partijos nariai pradeda reikalauti, kad jis numalšintų kilusį skandalą, kurio verpetas įtraukė ir valdančiąją partiją.

Šią savaitę dėl valstybės lėšų švaistymo cigarams ir prabangiems lėktuvams jau atsistatydino du ministrai. Dėl prezidento rinkimų kampanijai iš „L'Oreal“ kampanijos paveldėtojos tariamai paimtų grynųjų pinigų ima braškėti ir darbo ministro Erico Woertho kėdė.

„Man labai patiktų, jei šalis rūpintųsi didelėmis problemomis, o ne baisėdamasi patikėtų šmeižtu, kurio vienintelis tikslas yra apšmeižti be jokio realaus pagrindo“, – sakė N.Sarkozy.

Prancūzijos įstatymai labai griežtai riboja finansinę paramą politikams ir politinėms partijoms.Nors prezidentas tiesiogiai neužsiminė apie jam mestus kaltinimus, tačiau paragino visuomenę pagrindinį dėmesį skirti sveikatos apsaugai, pensijų reformai ir ekonomikos atgaivinimui.

Šiuo metu 2007 metų prezidento rinkimus laimėjusio N.Sarkozy reitingai yra pasiekę žemiausią lygį per visus valdžioje praleistus metus. Prezidento laukia sunkus uždavinys grįžti prie jo vyriausybės paruoštos reformų programos vykdymo dar prieš naujus 2012 metų prezidento rinkimus.

E.Woerthas, kuris taip pat yra N.Sarkozy vadovaujamos konservatyvios Sąjungos už liaudies judėjimą (UMP) iždininkas, kaltinamas paėmęs 150 tūkst. eurų (518 tūkst. litų) grynais iš kosmetikos kompanijos „L'Oreal“ pagrindinės akcininkės Liliane Bettencourt 2007 metų prezidento rinkimų kampanijai.

Prancūzijos įstatymai labai griežtai riboja finansinę paramą politikams ir politinėms partijoms.

Tuo tarpu interneto portalas „Mediapart“ paskelbė interviu su buvusia L.Bettencourt buhaltere Claire T., kuri patvirtino, kad turtinga paveldėtoja dažnai skirdavo finansinę paramą dešiniosios politinės pakraipos politikams.

Buhalterės advokatas Antoine'as Gillot naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad jo klientė apie minėtas išmokas informavo policiją.

Interviu „Mediapart“ buhalterė sakė, kad tuometinis Paryžiaus Neji priemiesčio meras N.Sarkozy asmeniškai gaudavo vokelių su pinigais po vakarienių Bettencourtų namuose.

N.Sarkozy patarėjas šiuos kaltinimus pavadino „visiškai nepagrįstais“. Jokios kaltės savo veiksmuose neįžvelgė ir E.Woerthas, kuris pareiškė neketinąs atsistatydinti.

„Esu labai supykęs. Jau aštuonerius metus esu savo partijos iždininkas ir nemanau, kad padariau ką nors bloga. Viskas skaidru, viskas švaru ir viskas aišku, – sakė E.Woerthas duodamas interviu naujienų kanalui „I-Tele“.

„Politiniu lygiu niekada nesu palietęs nė vieno euro, kuris būtų nelegalus“, – sakė E.Woerthas.

Paaiškėjus, kad E.Woertho sutuoktinė dirbo Bettencourtų šeimos 17 mlrd. eurų turtą valdančioje bendrovėje, N.Sarkozy ėmėsi ginti interesų konfliktu kaltinamą savo ministrą.

Su turtingąja paveldėtoja susijęs skandalas kilo praėjusį mėnesį, kai žiniasklaida paskelbė 87-erių metų milijardierės liokajaus padarytus pokalbių įrašus.Tačiau dabar, kai į skandalą įsivėlė pats šalies vadovas, N.Sarkozy sąjungininkai, tarp jų ir įtakingas UMP partijos vadovas parlamente Jeanas-Francois Cope, paragino prezidentą „pakalbėti su Prancūzijos žmonėmis“ apie skandalą.

N.Sarkozy patarėjai patvirtino, kad prezidentas planuoja padaryti pareiškimą per televiziją.

Parlamento opozicinės Socialistų partijos lyderis Jeanas-Marcas Ayrault pareiškė, kad vadinamasis Bettencourtų tyrimas reiškia „vyriausybės vadovybės politinę krizę“.

Claire T. policijoje ir interviu „Mediapart“ patvirtino, kad E.Woerthas paėmė 2007 metų prezidento rinkimų kampanijai skirtą paramą grynais pinigais.

Dar būdamas N.Sarkozy vyriausybės biudžeto ministru E.Woerthas buvo kaltinamas, kad dangsto tokias mokesčių vengiančias asmenybes kaip L.Bettencourt, o dabar, tapęs darbo ministru, jis visomis išgalėmis stengiasi „prastumti“ pensijų reformą.

Claire T. portalui „Mediapart“ sakė, kad L.Bettencourt finansų patarėjas Patrice'as de Maistreas paprašė jos 150 tūkst. eurų ir pareiškė, kad juos „diskretiškai“ perduos E.Woerthui per vakarienę.

Iki 2008-ųjų dvylika metų Bettencourtų šeimai dirbusi buhalterė sakė, kad 1983–2002 metais būdamas meru N.Sarkozy asmeniškai pasiimdavo vokelius su pinigais.

„Tuose namuose visi žinojo, kad Sarkozy pas Bettencourtus ateidavo pasiimti pinigų“, – sakė moteris.

Su turtingąja paveldėtoja susijęs skandalas kilo praėjusį mėnesį, kai žiniasklaida paskelbė 87-erių metų milijardierės liokajaus padarytus pokalbių įrašus.

L.Bettencourt pokalbio su P.de Maistreu įraše kalbama, kaip galima būtų išvengti mokesčių perkeliant turimas lėšas į užsienį dar prieš E.Woerthui imantis kokių nors veiksmų. P.de Maistreas bet kokius jam mestus kaltinimus neigia.

Siekdamas atgauti politinį pasitikėjimą N.Sarkozy sekmadienį patenkino tarptautinės plėtros sekretoriaus Alaino Joyandet ir Paryžiaus regiono ministro Christiano Blanco dėl lėšų švaistymo skandalo pateiktus atsistatydinimo prašymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius