Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuotrauka, metusi iššūkį prieš pabėgėlius nusistačiusiems europiečiams: iš Sirijos išsigelbėjusi šeima

Emocinga nuotrauka, kurioje – ką tik Graikijos krante išsilaipinęs verkiantis tėvas, glaudžiantis prie savęs vaikus, sugraudino visą pasaulį. Pats fotografas pripažįsta, kad dar niekada jo darbas nėra taip sujaudinęs net ir jo paties.

Nuotraukoje – Laithas Majidas, kuris pasiryžo pavojingu keliu gelbėti savo šeimą nuo „Islamo valstybės“ džihadistų po to, kai buvo subombarduotas jo gimtasis miestas Deir ez-Zoras. Jis per Turkiją rugpjūčio 15 dieną galų gale pateko į Koso salą.

Nuotrauką „The New York Times“ padarė laisvai samdomas fotografas Danielis Etteris – jis pripažino, kad iki šiol dar nė viena fotografija jo nebuvo taip stipriai paveikusi. 

L.Majido šeima kelerius metus kentė Sirijos valdžios, sukilėlių ir „Islamo valstybės“ atakas. Tėvas galiausiai pasiryžo alinančiai kelionei per Turkiją ir Viduržemio jūrą, kad išgelbėtų vaikus. Jis tikėjosi pasiekti Vokietiją.

„Jie dar nežino, kokia neapykanta čia laukia“

Nuotrauka sulaukė galingos reakcijos socialinėje žiniasklaidoje – tūkstančiai „Twitter“ ir „Facebook“ vartotojų ja dalijosi su jaudinančiais prierašais. „Tiems, kurie internete puola „migrantus“. Pažvelkite į šį vyrą, bėgantį nuo karo Sirijoje, gniaužiantį savo vaikus. Ir permąstykite“, – rašė „Al Jazeera English“ redaktorius Barry Malone'as.

„Ar tai yra veidas žmogaus, kuris džiūgauja, kad pagaliau su šeima pasiekė Europą, kur galės mėgautis išmokomis? O gal tai veidas Sirijos pabėgėlio, gniaužiančio savo vaikus, kurį užplūdo emocijos suvokus, kad jam galų gale pavyko su šeima pasprukti iš pragaro Sirijoje... Jis dar nežino, kokia neapykanta jo čia laukia“, – rašo kitas.

„Kai kitą kartą galvosite pasidalinti „juokingu“ paveiksliuku, kad „Vietų nebėra“ arba „Britains First“ žinute apie tai, kad migrantai yra padugnės, parazitai, vagių gauja ir t.t., pažiūrėkite į šį tėvą su vaikais, bėgantį iš Sirijos, ir įsivaizduokite save žvelgiantį jam į akis ir nustumiantį jo valtį atgal į jūrą...“, – rašė Joe Brennanas, kurio žinute pasidalijo daugiau nei 180 tūkst. žmonių.

6,5 tūkst. JAV dolerių už šansą gyventi

D.Etterio teigimu, motina (kuri nepateko į nuotrauką) Sirijoje dirbo anglų kalbos mokytoja. „Der Spiegel“ jis pasakojo, kad keturių asmenų šeima su dar aštuoniais žmonėmis plaukė mažyte gumine valtimi, kuri skirta vos trijų žmonių kelionei.

Įsivaizduokite save žvelgiantį jam į akis ir nustumiantį jo valtį atgal į jūrą.

L.Majidas už galimybę sau, žmonai, dukrai ir trims sūnums pabėgti į Europą per Viduržemio jūrą sumokėjo 6,5 tūkst. JAV dolerių. Ir tai – su nuolaida šeimai.

„Po daugiau nei dviejų valandų kelionės valtis ėmė leisti orą, į ją pradėjo plūsti vanduo. Pabėgėliai buvo kiaurai permirkę, kai pasiekė Graikijos salos krantą. Jiems taip palengvėjo, kad pavyko atvykti saugiai“, – prisiminė fotografas.

„Per vieną akimirką jiems smogė visos emocijos – džiaugsmas, kad jiems pavyko; meilė šeimai; liūdesys dėl visko, kas yra nutikę“, – pasakojo D.Etteris.

Šeima vėliau praleido naktį palapinėje kitame Koso salos paplūdimyje, tuomet mėgino patekti į keltą, kuriame Graikijos valdžia apgyvendino pabėgėlius iš Sirijos. „Ar jiems pavyko, nežinau“, – sakė fotografas.

D.Etteris atviravo, kad nors dirbdamas fotografu yra pripratęs matyti emocingas akimirkas, dar niekada viena nuotrauka nebuvo jo paveikusi – žvelgdamas į ją vėliau jis negalėjo tramdyti ašarų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius