Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nursultanas Nazarbajevas nubaudė žentą milijardierių už naftininkų maištą

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pareiškė, kad žentui milijardieriui ir jo pavaldiniams tenka atsakomybė už kruvinus maištaujančių naftininkų susirėmimus su policija, palikusius sunkų pėdsaką 20 metų posovietinio Kazachstano nepriklausomybės ir jo nepakeičiamo lyderio istorijoje.
Nursultanas Nazarbajevas
Nursultanas Nazarbajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

N.Nazarbajevas ketvirtadienį susitiko su daug naftos turinčio Kaspijos regiono gyventojais, kurie išėjo į gatves, protestuodami prieš atleidimus ir jėgos naudojimą prieš savo draugus.

Teisių gynėjai ir opozicija reikalauja ištirti kraujo liejimą Žanaozene, kurio aukų skaičius, mačiusiųjų nuomone, gali būti didesnis nei oficialūs 15 žuvusiųjų.

N.Nazarbajevas suskubo pagirti jėgos struktūrų darbuotojus už riaušių nuslopinimą ir pavadino demonstrantus „banditaujančiais elementais“. Įvykiai sukėlė abejonių dėl valdžios giriamo stabilumo didžiausioje Centrinės Azijos ekonomikoje ir sujaudino tarptautinę bendriją

Kiek patylėjusi vyriausybė pavadino kraujo liejimą Žanaozene pamoka ir pažadėjo įdarbinti seniai atleistus naftininkus.

Šalies naftos pramonės centre – Aktau prezidentas viešai išbarė žentą Timūrą Kulibajevą ir pažadėjo jį atleisti iš valstybinio fondo „Samruk-Kazyna“, valdančio 78 mlrd. dolerių aktyvus, vadovo pareigų.

Analitikai laikė T.Kulibajevą galimu pretendentu į 71-erių metų nepakeičiamo Kazachstano prezidento įgaliojimų perėmėjus.

„Aš priimsiu sprendimą atleisti fondo “Samruk-Kazyna„ vadovą Timūrą Kulibajevą“, – sakė N.Nazarbajevas, kurio kalbos ištraukas parodė valstybinis televizijos kanalas „Habar“.

Fondas „Samruk-Kazyna“ valdo bendrovėse ir bankuose  dalis, kurios iš viso kainuoja 78,5 mlrd. dolerių. T.Kalibajevas su žmona Dinara Nazarbajeva yra 938 vietoje „Forbes“ sąraše, turėdami 1,3 mlrd. dolerių kapitalą.

Po Aktau N.Nazarbajevas apsilankė Žanaozene, kur įvedė komendanto valandą ir nepaprastąją padėtį dėl neramumų, prasidėjusių mieste per Nepriklausomybės dieną. Policininkai panaudojo prieš mėčiusius į juos akmenis ir sudeginusius autobusą demonstrantus jėgą.

ITAR-TASS komentuoja Žanaozeno komendanto Amanžolo Kabylovo teiginį, kad prokuratūra tikrina paskelbtą portale „You Tube“ mėgėjišką vaizdo siužetą, kuriame matyti, kaip policininkai su šalmais ir skydais šaudo į nugaras nubėgantiems demonstrantams, iš kurių vienas apsirengęs naftininko darbo drabužiais, ir persekiojamieji pargriūva. Pasiviję  policininkai muša gulintįjį lazdomis.

ŠEIMOS KODEKSAS

Iš karto po protestų nuslopinimo N.Nazarbajevas pavadino maištininkus „banditaujančiais elementais“ ir paragino atskirti jų veiksmus nuo „darbo ginčo“, vykstančio nuo gegužės. Naftininkų mieste prezidentas išbarė naftos pramonės vadovybę: „Nebuvo įvykdytas mano pavedimas laiku išspręsti darbo ginčą. Negana to, vadovai priėmė sprendimą neteisėtai atleisti bendrovės darbuotojus“.

Per susitikimą su vadovybe N.Nazarbajevas pažymėjo, kad „Kazmunaigaz“ vadovams tenka atsakomybė už nenorą „eiti į dialogą su naftininkais“, citavo prezidento žodžius Mangystau srities administracijos patarėja Žana Oišibajeva.

Komentarų iš „Kazmunaigaz“ atstovų gauti nepavyko. Šios valstybinės naftos bendrovės ir jos antrinės žvalgybos ir gavybos bendrovės vadovai ketvirtadienį neteko savo postų. 

Komentarų iš T.Kulibajevo kol kas negauta. Vakarų analitikai manė, jog sausį paskirti parlamento rinkimai galėjo būti politinis tramplinas viešumo vengiančiam N.Nazarbajevo žentui. Užsienio investuotojai investavo į Kazachstano ekonomiką daugiau kaip 120 mlrd. dolerių ir yra susirūpinę, kad nėra aiškumo dėl prezidento-veterano įgaliojimų perėmėjo.

Anksčiau galingojo giminaičio pyktį pajuto kitas galimas įgaliojimų perėmėjas, buvęs N.Nazarbajevo dukters Darigos vyras Rahatas Alijevas.

Patekęs į įtakingo uošvio nemalonę R.Alijevas prarado savo verslo imperiją, o žmona su juo išsiskyrė. Buvęs stambus verslininkas ir pareigūnas gavo prieglobstį Vakaruose, o tėvynėje už akių buvo nuteistas kalėti 40 metų už mėginimą įvykdyti valstybės perversmą. Šį kaltinimą jis atmeta.

Po kraujo liejimo Žanaozene R.Alijevas paragino N.Nazarbajevą gailėtis dėl to, kas įvyko, ir atsistatydinti, „kad (jis) nepakartotų tragiško diktatorių Ceusescu ir Kadhafi likimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius