Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteista pabėgėlius spardžiusi operatorė iš Vengrijos

2015 metų rugsėjį fizinę jėgą prieš pabėgėlius naudojusi operatorė iš Vengrijos buvo nuteista 3 metams viešųjų darbų, skelbia CNN.
Vengrų operatorė apspardė pabėgėlius
Vengrų operatorė apspardė pabėgėlius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Petra Laszlo buvo užfiksuota spirianti jaunai merginai ir pargriaunanti bėgantį vyrą su vaiku rankose.

Abu migrantai bėgo nuo policijos, prižiūrinčios pabėgėlių stovyklą, esančią prie Vengrijos ir Serbijos pasienio. Tai nutiko 2015 metų rugsėjį, kai apie 400 migrantų bandė prasilaužti pro policijos liniją.

Trumpame vaizdo įraše galima išvysti P.Laszlo, pakišančią koją Sirijos pabėgėliui Osamai Abdului Mohsenui, kuris bėgo pro šalį rankose laikydamas savo septynmetį sūnų Zaidą.

VIDEO: Operatorė apspardo pabėgėlius

Filmuota medžiaga greitai išplito internete, RTL televizijos reporteris Stephanas Richteris ja pasidalino savo „Twitter“ paskyroje. Vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 2 400 kartų.

Iškart po šio įvykio P.Laszlo buvo atleista iš Vengrijos nacionalinės televizijos N1TV ir atsiprašė už savo veiksmus.

O.A.Mohsenas teigė, kad buvo priverstas palikti laikinąją stovyklą dėl joje esančių prastų sąlygų, kurioje tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Sirijos, Irako ir Afganistano, laukė leidimo vykti į Vakarų Europą.

Atsiprašė už smurtą

O.A.Mohsenas pasakojo CNN, kad stovykloje jis praleido tik vieną naktį miegodamas ant žemės, kai kiti tokiomis sąlygomis gyveno jau ne vieną savaitę.

Pabėgėlio teigimu, tai stovykloje sukėlė įtampą, o valdžios abejingumas šiuo klausimu tik pablogino situaciją.

Būtent tai jis ir nurodo kaip priežastį, kodėl migrantai sukilo prieš policijos pareigūnus ir ėjo pėsčiomis iki artimiausio kaimo, esančio beveik už penkių kilometrų nuo stovyklos. Per šį sujudimą P.Laszlo ir buvo užfiksuota vaizdo įraše.

Praėjus kelioms dienoms po teismo P.Laszlo viešai atsiprašė už savo veiksmus laiške, kurį publikavo Vengrijos dienraštis „Magyar Nemzet“.

Jame moteris prisipažino, kad išsigando migrantų ir bijojo būti jų užpulta. „Aš labai apgailestauju už šį įvykį ir kaip mama aš ypač gailiuosi, kad nukentėjo vaikas. Tuo metu jo nepastebėjau. Buvau visiškai apstulbusi, kuomet pamačiau vaizdo įrašą. Atrodo, lyg ten būčiau ne aš“, – ji rašo laiške.

O.A.Mohsenui, kuris Sirijoje buvo futbolo treneris sporto klube „Deir Ezzor“ po vaizdo įrašo pasklidimo internete buvo pasiūlytas darbas futbolo akademijoje prie Madrido, Ispanijoje. Jo sūnus Madrido Santiago Bernabeu stadione buvo išrinktas išlydėti žvaigždę Cristiano Ronaldo.

„Scanpix“/AP nuotr./Migrantų keliami neramumai Vengrijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Migrantų keliami neramumai Vengrijoje

Vėlesniame interviu „The Guardian“, O.A.Mohsen teigė atleidęs P.Laszlo. Vengrija seniai buvo kritikuojama dėl per griežtų sąlygų, taikomų migrantams, ypač po to, kai praeitų metų rugsėjį uždarė savo sieną ir apjuosė šalį tvora.

Tą pačią dieną, kuomet P.Laszlo buvo nuteista, Vengrijos valdžia pristatė dar daugiau taisyklių, kaip reiktų griežčiau kontroliuoti pabėgėlių bangą. Ji pranešė, kad ieškantieji prieglobsčio bus prižiūrimi policijos, kol bus svarstomi jų prašymai.

Vengrijos valdžia pristatė dar daugiau nurodymų, kaip reiktų griežčiau kontroliuoti pabėgėlių bangą.

Vengrija samdo tūkstančius vadinamųjų „pasienio medžiotojų“, kurie patruliuoja pasienyje kartu su policijos ir kariuomenės pajėgomis.

Budapešte ketvirtadienį, Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas teigė, kad Vengrija buvo viena saugiausių valstybių visoje Europos Sąjungoje, bet dabar neturėtų tikėtis pagalbos iš Briuselio, nes norėdama ir toliau išlikti saugiausia, pati turi tvarkyti savo šalies saugumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius