Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nutekintuose V.Putino patarėjo laiškuose – planas destabilizuoti Ukrainą

Ukrainiečių programišių grupuotė paskelbė pluoštą elektroninių laiškų, pavogtų iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjo Vladislavo Surkovo, dar vadinamo Kremliaus „pilkuoju kardinolu“, paskyros. Dauguma laiškų formalūs ir nuobodūs, bet yra ir perlų, iš kurių galima spręsti, kad Maskva jau netrukus ruošiasi sudrebinti Ukrainą nauju šios šalies destabilizavimo planu, rašo „Foreign Policy“.
Vladislavas Surkovas (kairėje) ir Vladimiras Putinas
Vladislavas Surkovas (kairėje) ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasidarbavo grupuotė „Kiberchunta“. Programišiai paskelbė elektroninių susirašinėjimų turinį, skenuotas V.Surkovo ir jo šeimos narių pasų nuotraukas.

O svarbiausia – 22 puslapius iš dokumentų, kuriuose nusakomas planas, kaip sudrebinti vyriausybę Kijeve bei pasiekti, kad Ukrainoje būtų paskelbti pirmalaikiai rinkimai į Aukščiausiąją Radą.

„Reikia sukurti palankias sąlygas tam, kad mūsų kontroliuojamos politinės jėgos patektų į naująjį parlamentą“, – atvirai rašoma dokumente.

„O tada, iš esmės pasikeitus politinei situacijai Ukrainoje, būtų įmanoma grąžinti Donbasą Ukrainai Rusijos sąlygomis“, – priduriama pranešime, kuriame kalbama apie besitęsiantį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Dokumente taip pat teigiama, kad geriausia tokių destabilizuojančių veiksmų, kurie pasireikštų parama ne tik separatistams, bet ir Ukrainos nacionalistams, imtis nuo šių metų lapkričio iki 2017-ųjų kovo. Vadinasi, patogiojo laikotarpio pradžia jau visai netoli.

Nutekintus ir viešai paskelbtus duomenis iš V.Surkovo pašto dėžutės galima skaityti čia.

Dokumentai laikomi autentiškais

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovo atstovas spaudai Oleksandras Tkačiukas antradienį žurnalistams teigė, kad dokumentus išanalizavę ekspertai mano, kad jie autentiški.

„Prieigą turime tik prie tų dokumentų, kurie paskelbti viešai, ryšio su programišiais neužmezgėme. Tad kol kas neturime galimybės nustatyti, ar dokumentai buvo redaguoti po to, kai buvo pavogti“, – vis dėlto pridūrė O.Tkačiukas.

Programišiai paskelbė elektroninių susirašinėjimų turinį, skenuotas V.Surkovo ir jo šeimos narių pasų nuotraukas.

Į pagalbą atskubėjo ir dokumentus dar detaliau išanalizavo Atlanto tarybos skaitmeninių tyrimų laboratorija. Jos specialistai rašinyje „Medium“ teigia irgi neabejojantys, kad nutekintas pašto dėžutės prm_surkova@gov.ru turinys – tikras.

Šie nepriklausomi ekspertai iškart pastebėjo, kad SBU atstovų tikinimais apie dokumentų autentiškumą tikėti visai nebūtina – juk ukrainiečiai taip tvirtinti suinteresuoti.

„Tačiau paskelbtas beveik 1 gigabito dydžio failas su informacija apie gautus ir išsiųstus laiškus, jų juodraščius, ištrintą paštą, reklamą. Tad nors suklastoti ekrano nuotraukas ar PDF dokumentus lengviau, šiuo atveju akivaizdu, kad niekas nebuvo redaguojama“, – paskelbė laboratorija.

Be to, ekspertų teigimu, daugelis laiškų yra nuobodūs ir atsiduoda rutina, o tai, nors gali skambėti keistai, liudija, kad jų turinys autentiškas: „Daugelis tikrų dokumentų būna neįdomūs, o skandalingą informaciją įmanoma aptikti tik keliuose jų“.

„Kiberchuntos“ nuotr./Vladislavo Surkovo elektroninio pašto dėžutės turinys
„Kiberchuntos“ nuotr./Vladislavo Surkovo elektroninio pašto dėžutės turinys

Tie, kurie klastoja viešinamą informaciją, pasistengia, kad didžioji dalis skelbiamo turinio turėtų kone sprogstamąją galią.

Siuntė aukų Donbase sąrašą

V.Surkovas ir Rusijoje, ir Vakaruose žinomas kaip Kremliaus „pilkasis kardinolas“ – vadinamosios „suverenios demokratijos“ Rusijoje architektas. Kremliaus administracijoje jis su nedidele pertrauka 2011-2013 metais, kai ėjo vicepremjero pareigas, dirba dar nuo 1999 metų.

Dabar V.Surkovas jau pusketvirtų metų darbuojasi asmeniniu V.Putino patarėju santykių su Pietų Osetijos ir Abchazijos kvazirespublikomis bei Ukraina klausimais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas

Neabejojama, kad būtent V.Surkovas, kuriam ir JAV, ir ES taiko sankcijas, suvaidino ypač svarbų vaidmenį Rusijai aneksuojant Krymą, o dabar yra pagrindinis Kremliaus derybininkas kalbantis su Ukraina dėl taikos.

Daugelis nutekintų laiškų yra V.Surkovo asistentų, pavyzdžiui, Aleksandro Pavlovo, reguliariai pateikiamos ataskaitos.

Daugelis nutekintų laiškų yra V.Surkovo asistentų, pavyzdžiui, Aleksandro Pavlovo, reguliariai pateikiamos ataskaitos – informacija, žinoma, apie pokyčius Pietų Osetijos, Abchazijos, Ukrainos ir Moldovos vidaus politikoje.

Bet pasikapsčius įmanoma atrasti iškalbingos informacijos – iš aukšto rango separatistų pareigūno gautą aukų Donbase sąrašą, duomenis apie separatistų administracijos Donceke išlaidas, kandidatų į Kremliaus statytinių administraciją pavardes.

Tas įtakingas separatistų pareigūnas – dabar jau buvęs vadinamosios Donecko liaudies respublikos lyderis Denisas Pušilinas. Jis 2014 metų birželį atsiuntė V.Surkovui laišką su per mėnesį Donbase patirtų nuostolių sąrašu.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Denisas Pušilinas

Dauguma sąraše esančių žmonių yra vietiniai arba čečėnai, nesusiję su Rusijos karinėmis pajėgomis. Tiesa, eilutėje prie vieno neįvardijamo kario prirašyta: „VDV Pskovsky“ – tai reiškia, kad žuvusysis yra parašiutininkas, kurio bazė – Pskove.

Dar vienas laiškas, regis, liudija, kad Rusija pati formuoja Donbaso gyventojų nuomonę. 2014 metų rugpjūtį V.Surkovas sulaukė laiško iš Rusijos vyriausybės pareigūno pavarde Govorunas, kuris persiuntė kreipimąsi iš „Donbaso atstovų“.

Visa bėda – kad dėl tariamų Ukrainos pajėgų nusikaltimų kreipėsi ne Rytų Ukrainos gyventojai, o Vitalijus Leibinas, tinklalapio „Ruski Reporter“ redaktorius. Tas pats laiškas po kelių dienų buvo paskelbtas šioje svetainėje, bet jau po to, kai jį suredagavo V.Surkovas.

Pasidarbavo amerikiečiai?

Ukrainos prezidentūra pranešimų apie programišių nutekintus laiškus nekomentuoja, o Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį neigė, kad V.Surkovas yra sukūręs kokį nors planą sudrebinti Ukrainos vidaus politiką. D.Peskovas taip pat tikino, kad dokumentai nėra autentiški.

„V.Surkovą pažįstu jau daugiau nei 10 metų, ir jam nuolat prikišami visokie dalykai. Daugeliu atvejų jis niekuo dėtas“, – tvirtino D.Peskovas.

Tuo metu Kijeve svarstoma, kad ukrainiečiams programišiams galėjo padėti amerikiečiai. Esą V.Surkovo laiškų paviešinimas gali būti siejamas su Rusijos kibernetinėmis atakomis kišantis į JAV prezidento rinkimų kampaniją.

„Kiberchuntos“ nuotr./Vladislavo Surkovo pasas
„Kiberchuntos“ nuotr./Vladislavo Surkovo pasas

„Įmanoma, kad matome pirmąjį garantuoto abipusio kibernetinio agresyvumo pavyzdį, – Šaltąjį karą ir garantuoto abipusio sunaikinimo doktriną priminė Kijeve veikiančios kompanijos „Comodo“ analitikas Kennethas Geersas.

Baltieji rūmai neseniai paskelbė svarstantys keršyti už įsibrovimus į JAV politikų ir politinių organizacijų elektroninio pašto paskyras.

„Turėtume manyti, kad kiekvienas toks nutekinimas susijęs su politiniais tikslais. Gali išaugti kopėčios – kibernetinis šnipinėjimas gali pasiekti aukščiausius sluoksnius. Tiesa, dabar gal ir skauda, bet istoriškai visa tai padeda kovoti su korupcija“, – tęsė K.Geersas.

V.Surkovas – išties arti viršūnės. Tad gali būti, kad „Kiberchunta“ yra susijusi su JAV tarnybomis, o tokiu atveju net nėra svarbu nutekintų dokumentų turinys, o signalas, kad įmanoma prasiskverbti iki tokio įtakingo pareigūno.

Be to, svarbu tai, kad Baltieji rūmai neseniai paskelbė svarstantys keršyti už įsibrovimus į JAV politikų ir politinių organizacijų elektroninio pašto paskyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius