2014 01 08 /12:35

Nuverstas Egipto prezidentas Mohamedas Mursi atskraidintas į posėdį byloje dėl protestuotojų žudymo

Nuverstas Egipto prezidentas Mohamedas Mursi trečiadienį buvo atvežtas į teismo rūmus, kur vyks antrasis posėdis byloje, kurioje jis kaltinamas dėl protestuotojų žudymo.
Mohamedas Mursi
Mohamedas Mursi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu policija sostinėje susirėmė su M.Mursi palaikančiais demonstrantais islamistais.

M.Mursi, kuris buvo nuverstas kariškių praeitą liepą, kaltinamas kurstęs žudyti opozicijos aktyvistus per susirėmimus prie prezidentūros 2012-ųjų gruodį.

Per pirmąjį posėdį šioje byloje, vykusį lapkričio 4-ąją, nuverstas lyderis demonstravo neketinantis pasiduoti ir pareiškė, kad tebelaiko save teisėtu prezidentu.

M.Mursi teisiamas kartu su 14 kitų kaltinamųjų, įskaitant buvusius prezidento patarėjus ir Musulmonų brolijos judėjimo, kuriam jis priklauso, lyderius.

M.Mursi į teismo rūmus buvo atskraidintas sraigtasparniu, nurodė policijos pareigūnai.

Jis ir kiti kaltinamieji teisiami improvizuotoje teismo salėje, įrengtoje policijos akademijoje Kairo pakraštyje. Ten pat buvo teisiamas jo nuverstas pirmtakas Hosni Mubarakas, kuriam buvo pateikti panašūs kaltinimai.

Islamiškų jėgų koalicija, vadovaujama Musulmonų brolijos, ragino surengti „milijono žmonių eitynes“ per naujausią posėdį, kuris turėtų prasidėti 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku.

M.Mursi teismas laikomas išbandymu naujajai Egipto valdžiai, kuri buvo kritikuojama dėl pernelyg griežtos politikos.

Po perversmo prieš M.Mursi per neramumus žuvo jau per 1 000 žmonių, o dar tūkstančiai islamistų buvo suimti, todėl galimybė pasiekti politinį susitaikymą daugiausiai gyventojų turinčioje arabų pasaulio šalyje atrodo vis mažiau tikėtina.

M.Mursi taip pat bus pateikti atskiri kaltinimai dėl šnipinėjimo ir suokalbio su kovotojais vykdyti atakas Egipte.

Papildyta 12.35 val. Egipto teismas trečiadienį iki vasario 1 dienos atidėjo nušalintojo prezidento M.Mursi teismo procesą dėl nužudymo, nurodydamas, kad „oro sąlygos“ sutrukdė atvežti M.Mursi iš kalėjimo į teismą.

„Dėl oro sąlygų Mohamedo Mursi nebuvo galima atvežti, tad teismas bus atidėtas iki vasario 1 dienos“, – sakė pirmininkaujantis teisėjas Ahmedas Sabry Youssefas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius